Osloby

Kjempenedtur for Ap og Raymond Johansen i Oslo

 • Karen Tjernshaugen
 • Sol Sigurjonsdottir
 • Wasim K. Riaz

For tre måneder siden hadde Raymond Johansen og Ap i Oslo over 11 prosentpoengs ledelse til Høyre i Oslo, men tre måneder før valget er ifølge Aftenpostens meningsmåling hele ledelsen spist opp. Johansen tar det hele med ro, og er innstilt på å drive valgkamp helt til valgdagen 14. september. Dan P. Neegaard

 • Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli en parademarsj, sier Raymond Johansen (Ap). Han tror fortsatt på byrådsskifte.

Himmelen så skyfri ut for Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen da Aftenposten presenterte forrige meningsmåling for Oslo i mars: Ap lå tett oppunder 40 prosent.

Forspranget til Høyre var på hele 11,7 prosentpoeng. Men meningsmålingen Aftenposten presenterer i juni, under tre måneder før kommunevalget, er en solid kalddusj for Arbeiderpartiet.

Nå er hele forspranget spist opp. Det ligger det an til et knapt blått flertall i bystyret og at Høyre blir større enn Ap.

— Målingene går opp og ned. I forrige uke kommenterte jeg en måling der vi fikk 37 prosent. Derfor er det vanskelig for meg å peke på en enkel sak som kan ha gitt så stort utslag på en uke, men det er alltid hyggeligere å kommentere en god måling, sier Raymond Johansen.

Angrer ikke på eiendomsskatt

Aftenposten møter Ap-kandidaten i anledning åpningen av et nytt sykkelverksted hos attføringsbedriften Ilas på Lambertseter. Der blir han tatt svært godt imot av 150 fremmøtte, og blir titulert som «sykkelentusiast». Selv om han får solid applaus der, er Johansen innstilt på at valgkampen blir tøff fremover.

— Jeg hadde aldri trodd at det ville være en parademarsj. Jeg kommer fremdeles til å snakke om vår politikk som handler om eldreomsorg, full barnehagedekning og kollektivsatsing. Hvis velgerne mener at det er viktige saker, så vil vi få flere stemmer, sier Johansen.

- Har dere bommet på avgjørelsen om å innføre eiendomsskatt?

— Nei, eiendomsskatt er et virkemiddel for å sikre full barnehagedekning og en verdig eldreomsorg. Det skylder vi både de som bygget landet og fremtidens generasjoner. Vi har lagt opp til at ca. 22 prosent av boligene i Oslo vil få en moderat eiendomsskatt. Pengene blir øremerket full barnehagedekning og bedre eldreomsorg, svarer byrådslederkandidaten.

— Vi ønsker å drive en ærlig valgkamp, og da må vi fortelle hvordan vi har tenkt å finansiere valgløftene. For øvrig bør de borgerlige partiene takke meg fordi jeg har gitt dem en sak i form av eiendomsskatt. Bortsett fra det har de få saker å snakke om, legger han til.

Dagens meningsmåling ville gitt partiene på borgerlig side 30 mandater, mens partiene på venstresiden pluss De Grønne får 29 mandater.

— Det er ikke mye som må til før det vipper den andre veien igjen. Da har vi flertall, sier Johansen.

— Inspirerende

Høyres Stian Berger Røsland har vært byrådsleder i Oslo i snart seks år, og ligger ifølge den ferske meningsmålingen godt an til å beholde sitt kontor på Rådhuset.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H). Rolf Øhman

— Dette er inspirerende tall, og bekrefter det inntrykket jeg får når jeg snakker med Oslo-folk om hvordan Høyre vil ha mer kunnskap i skolen og gjøre Oslo til en grønnere og tryggere by. Og så er vi klare på at vi ikke ønsker eiendomsskatt. Oslo-folk er enige med oss, sier Røsland. Også Røsland tror at valgkampen blir jevn.

— Hver stemme kommer til å påvirke resultatet. Derfor er vi ute og snakker med Oslo-folk hele tiden. Jeg opplever at budskapet vårt treffer godt.

Ap mister grepet om hjemmesitterne

Seniorkonsulent Idar Eidset i Respons sier endringene Oslo-målingen fanger opp er så store at de er utenfor feilmarginene. Dette gjelder både Arbeiderpartiets fremgang og Høyres tilbakegang.

Færre av hjemmesitterne fra forrige valg sier nå de vil stemme Arbeiderpartiet.

— Hjemmesitterne er som kjent en utro gruppe. I mars var det 28 prosent av dem som satt hjemme ved valgdagen i 2013 som sa de ville stemme Ap. I juni er dette tallet sunket til 11 prosent. Nå har mange av disse gått til Høyre, sier Eidset.

Sist Høyre var større enn Ap i Aftenpostens Oslo-målinger, var i september 2014.

Valgforsker: Ap faller i hele landet

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener endringene skyldes forhold i rikspolitikken, ikke lokalpolitikken. Han viser til at Ap opplever fall på lokale målinger i mange deler av landet.

I april og mai falt Ap også kraftig på flere nasjonale målinger.

— Jeg mistenker at det er diskusjonen om flyktningene fra Syria som ligger bak her og spøker. I det politiske miljøet er man i utgangspunktet mye mer liberale i innvandringsspørsmål enn man er i grasrota i Norge, og det har Ap fått merke. Vedtaket under landsmøtet var ikke noe sjakktrekk før valget, sier han.

Todal Jenssen understreker at situasjonen i Oslo er veldig åpen tre måneder før valget.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) CF-Wesenberg/kolonihaven.no

— Det er jevnt mellom blokkene. Resultatet kan åpenbart vippe den ene og den andre veien. Selv om partiene har vært i valgkampmodus i trekvart år er ikke det store flertallet av velgerne det enda, mener han.MDG fortsetter fremgangen, og ender på hele 8,4 prosent denne måneden. Dette gjør dem til Oslos tredje største parti.

— Dette er et tegn på at oslofolk ønsker en grønnere by og en garanti for at grønnere løsninger vil bli øverst satt i førersetet i byen vår, sier førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg.

Målingen er tatt opp av Respons på oppdrag for Aftenposten i perioden 11.-16. juni. 803 personer er telefonintervjuet.

Hør målingen bli diskutert i ukens politiske podcast, Aftenpodden. Her eller i iTunes (fra ca 18 minutter):

 1. Les også

  Nå er Miljøpartiet De Grønne det tredje største partiet i Oslo

 2. Les også

  Kalddusj for Raymond og Oslo Ap

 3. Les også

  Milliardær gir penger til Høyre i Oslo-valgkamp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå er det dødt løp i Oslo

 2. OSLOBY

  Nå er MDG det tredje største partiet i Oslo

 3. OSLOBY

  5 grunner som gjør et blågrønt byråd i Oslo usannsynlig

 4. OSLOBY

  Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

 5. NORGE

  Raymond Johansen mest populær som byrådsleder i Oslo

 6. OSLOBY

  Ny måling: Arbeiderpartiet kraftig tilbake i Oslo - skylder på søppel