Osloby

Gir soverommet til tiggere

I fjor var Guri Riksaasen irritert på den eldre kvinnen som tigget foran jobben hennes. Nå har hun åpnet hjemmet for Elena Gheorghe (58) og mannen Gheorghe Dimitru (57).

Elena og mannen er innlemmet som en del av familien. f.v. Elena Gheorghe sammen med Anna (13), Per (9) og mamma Guri Riksaasen Rolf Øhman

 • Heidi Anne Johnsen

På et knallrødt kjøkken på Holmlia er det latter og varme. I kjøkkenbenken sitter Guri Riksaasen (42) med sine to barn – og Elena Gheorghe. Praten går på italiensk, ispedd noen norske gloser og ett og annet ord på romani. Elenas mann er ute i Oslos gater og tigger, men akkurat i dag trenger ikke Elena å hjelpe ham.

Lenge syntes Guri Riksaasen at det var ubehagelig å gå forbi tiggere på gaten – spesielt den eldre kvinnen som alltid satt utenfor kontoret hennes på Grønland. Avmakt, dårlig samvittighet og irritasjon fikk henne til å feste blikket et annet sted og lukke ørene for skranglingen fra koppen.

— Det er veldig ubehagelig å forholde seg til andres elendighet. For jeg kan jo ikke hjelpe alle, sier Riksaasen.

Men en dag i fjor bestemte hun seg for i hvert fall å hjelpe én.

- Mye varme

— En dag slo tanken ned i meg: Nå hjelper du jo ingen. Og hva betyr en tier for meg? Da jeg passerte Elena utenfor kontoret mitt, var det som en indre stemme ba meg stoppe opp.

Elena Gheorghe og Guri Riksaasen viser at vennskap ikke er avhengig av ord. Rolf Øhman

Guri satte seg ned og møtte blikket hennes – og fikk kontakt fra første stund. De hadde ikke mange ord å kommunisere med, men nok til at en samtale var i gang. Den fortsatte utover sommeren. Guri fant ut at de hadde mye til felles, mye humor og kvinneliv. — Og jeg fant uendelig mye varme, sier Guri.

Hun fikk se hvordan Elena og mannen Gheorghe Dimitru bodde i Oslo. Paret tilbrakte nettene under Sinsenbroen, og den dagen Guri ble med opp for å se hadde Bymiljøetaten nettopp fjernet alle eiendeler. Overnattingsforbudet og fulle hospitser hadde gjort bosituasjonen stadig vanskeligere, og Guri valgte derfor å gi husly til paret i sin blokkleilighet på Holmlia.

Siden har et nært vennskap utviklet seg. Hjemme i Romania har Elena Gheorghe og mannen Gheorghe Dimitru (57) seks barn og åtte barnebarn.

Vil heller jobbe

På kjøkkenet prater og ler Elena og Guri. Mangelen på ord bøter de på med kroppsspråk, gester og vilje til å forstå det som ikke kan bli sagt. I dag tigger Gheorghe på Grønland, men Elena skal på arbeid, for Guri har skaffet henne flere vaskejobber som kaster mye mer av seg enn tiggingen.

Elena Gheorghe er fornøyd de dagene hun kan jobbe istedenfor å tigge. Rolf Øhman

«Lavora muiot bene», sier Elena og smiler bredt. Hun vil mye heller jobbe enn å tigge, men klarer ikke å fylle alle dagene. På fredag må hun igjen ut med tiggerkoppen. Akkurat hvor mye hun får inn, varierer, men det er mindre i år enn i fjor.— Mange smil – lite penger, sier Elena.

I Ceausescu-tiden jobbet hun på en fabrikk som ble lagt ned. Snart ble eneste mulighet for å få lønnet arbeid å dra til Italia og Portugal for å plukke poteter og kiwi – men også de jobbene forsvant under finanskrisen i 2008. De siste par årene har Elena og Gheorghe, som så mange andre, reist til Norge for å skaffe penger til å overleve vinteren.

Besøk i Romania

— Forrige gang Elena og mannen var i Norge bodde de hos meg en periode. Og jeg savnet dem virkelig da de dro tilbake til Romania, sier Guri. Elena og mannen ville gjengjelde gjestfriheten, og i vinterferien dro Guri til Romania på besøk.

Guri Riksaasen på besøk i landsbyen i Romania, sammen med Elena Gheorghe og Gheorghe Dimitru. PRIVAT

— Varmen vi ble møtt med, var helt utrolig. Huset deres er lite, bare to rom uten innlagt vann og vedfyring. Veden er utrolig dyr, for det finnes nesten ikke trær. Vanligvis fyrer de bare i det ene rommet, men da vi kom hadde de varmet opp hele huset, vasket og tatt frem det fineste de hadde.- Vi så at mange levde i stor nød og manglet det meste, selv om ikke alle roma var like fattige, sier Guri.

Ikke fremmede

Besøket i Romania befestet vennskapet, og da paret kom til Norge for to måneder siden, sto dørene på Holmlia åpne.

- Mange smil, men ingen penger, sier Elena om tilværelsen som tigger i Oslo. Rolf Øhman

Elena og mannen har levd harde liv, og kroppene er utslitte. Via tolk forteller Elena om stor bekymring for fremtiden. Nå er hun er syk og må reise hjem for å få behandling. Hvis helsen svikter, skjønner hun ikke hva de skal leve av. Hun og mannen får tilsammen 412 kroner i måneden i pensjon – det er for lite, selv i Romania. Ekteparet har fått soverommet til Guri. Selv ligger hun i stuen eller inne hos sønnen.

— Men det er ikke slik at jeg bare har invitert noen helt fremmede hjem til meg, sier Guri. For vennskapet som har vokst frem, er dypt, og alle har glede av hverandre og trives med å bo sammen.

— Det er deilig å komme inn på kjøkkenet om morgenen og der sitter Elena med nykokt kaffe, for hun står tidlig opp.

Mange myter

Guri Riksaasen er utdannet sosialantropolog og bydelspolitiker i Søndre Nordstrand, og har mye på hjertet når det gjelder tiggerne i Oslo.

— Det er så mange myter om tiggerne. At de er late og ikke vil jobbe. At alle har bakmenn. Slik var det muligens for ti år siden, men vi må ta inn over oss at mye har skjedd. Det er en stor økonomisk krise i Europa, sier hun.

Men Riksaasen vil ikke ha på seg at hun er naiv.

— Vi må være våkne for å ta de kriminelle og beskytte ofrene. Og det er klart at vi må ha tiltak mot tigging. Men her begynner vi i feil ende. Først må vi fjerne behovene for tiggingen, mener hun.

 1. Les også

  Færre tiggere i Oslo i sommer

 2. Les også

  Rapport: Politiet håndhever ikke soveforbudet for tiggere

 3. Les også

  «De er verdens rikeste land, men vil ikke se fattigdom»

 4. Les også

  «Det finnes flere enn 11.000 rumenere i vanlige jobber i Norge»

Relevante artikler

 1. NORGE

  Varaordfører: Tiggere har tjent så mye i Kristansand at de har fått bygget hus i Romania

 2. NORGE

  Ber bergenserne vise nåde: – Vi er sinte på våre egne etter å ha sett dokumentaren

 3. A-MAGASINET

  Norsk-italienske Elisa (11) har hovedrollen i HBOs nye storsatsing «Mi briljante venninne».

 4. A-MAGASINET

  Moren til Sebastian er gjerne kjæreste med flere samtidig. Aurora har tre mødre. Philip har ni søsken. Slik får de julekabalen til gå opp.

 5. LANGRENN

  Forventet opp mot 40.000 tilskuere i Granåsen: Så mange møtte opp

 6. A-MAGASINET

  Slik var det å vokse opp med foreldre som kjempet klodens kamp før andre