Osloby

Malala svarte norsk ungdom

Afghanske Hussein Ali Rezai fikk ikke muligheten til å gå på skole før han flyttet til Norge. Lørdag fikk han møte sitt store forbilde.

 • Wasim Riaz

— Det var for farlig å gå på skole i Afghanistan. Jeg har ingen skolegang fra hjemlandet. Derfor er det en stor dag for meg. I dag fikk jeg møte Malala som kjemper for barns rett til utdannelse, sier Hussein Ali Rezai.

Som flyktning har han også bodd i Quetta i Pakistan, men heller ikke der fikk han skolegang. For to år siden kom han til Norge og begynte på skole her.

Lørdag besøkte Malala Yousafzai Norges Røde Kors i Hausmanns gate. Over100 frivillige i Røde Kors Ungdom var til stede hos Norges Røde Kors.

— Jeg vil si til barn i Norge hvor viktig utdanning er, så de innser at de har store muligheter sammenlignet med barn andre steder i verden. Jeg vil oppfordre norske barn til å gjøre leksene sine, gå på skolen og jobbe hardt, sier Malala selv.

Malala møtte statsminister Erna Solberg lørdag morgen. Se video av møtet øverst.

Stilte spørsmål

To av ungdommene hadde på forhånd vunnet sjansen til å stille sitt spørsmål direkte til Malala. En av dem var Hussein. Den andre var Sander Solbakken.

- Mitt spørsmål til henne er: Hvordan turte du å stå opp for barns rett til utdannelse når du var så ung og Taliban så farlige?

IMG_5811.JPG

Også Sander Solbakken fikk muligheten til å stille Malala sitt spørsmål. Han er like gammel som Malala, og synes 16-åringen er veldig modig.— Hun er en veldig modig person som tør å stå opp for utdannelse. Dette er veldig viktig, sier Sander.

— Malala er litt skuffet over ungdom i vesten som ikke tar muligheten til å gå på skole som gitt. Hva sier du til det?

- Det er noen som misbruker skoleplassen sin. Jeg håper de får en oppvekker etter å ha hørt på Malala.

Viktig møte

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, er stolt av å ha Malala på besøk.

- Det er grunnleggende viktig at ungdom får møte henne, og at hun får møtt ungdom. Røde Kors har i tillegg vært engasjert i området Malala kommer fra i Pakistan. Vi har vært til stede i Pakistan etter jordskjelvet i 2005, og ser på viktigheten av utdannelsen i landet, sier Mollekleiv.

Han legger også vekt på at Røde Kors samarbeider tett med norsk-pakistanere, og er derfor svært glad for besøket av den pakistanske 16-åringen.

Tett program

Selv om hun er i Norge på privat besøk, har det fått et offentlig preg. Hun bor på Grand Hotel og har allerede møtt kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg (H).

I ettermiddag er hun hovedgjest på brobyggingsarrangementet i regi av 14. august-komiteen (arrangementskomiteen for Pakistans nasjonaldag). I morgen skal hun møte stortingspresident Olemic Thommessen (H).

Hun skal også innom Oslosenteret for fred og menneskerettigheter i morgen. Initiativtager og leder for senteret er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som sammen med 14. augustkomiteen har invitert Malala til Norge.

Ble skutt av Taliban

Sander Solbakken og Hussein Ali Rezai rett før de skulle stille sine spørsmål til Malala på arrangementet til Norges Røde Kors. Wasim Riaz

Malala Yousafzai ble verdenskjent etter at hun ble angrepet av Taliban i oktober 2012. Hun ble skutt i hodet, men overlevde. Siden har den pakistanske jenta flyttet til England og kjempet for barns rett til utdannelse. For dette fikk hun brobyggerprisen av 14. august-komiteen, men hun kunne ikke komme til Norge. Derfor dro tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir Sheikh til Birmingham for å overlevere prisen i fjor høst. De to har samtidig jobbet iherdig for å få 16-åringen til Norge. Denne helgen kommer Malala og familien til Oslo .

— Vi vil også dele ut Pride of performance award til Malalas far. Han har stått på i kampen for jenters utdannelse i Swat-dalen der Taliban preger hverdagen. Han er en rollemodell for mange foreldre, sier Sheikh.

Får 50.000

Lørdagen blir også en stor dag for Kirsten Fuglseth, rektor ved Bærum kommunale musikk- og kulturskole. Foreldrene til elevene ved skolen har samlet inn 50.000 kroner som skal gis til The Malala Fund.

Skolen var ikke klar over at Malala skulle til Norge da pengene ble samlet inn i april. Derfor fikk de en positiv overraskelse da de fikk nyheten for seks uker siden.

— Vi hadde en konsertuke i april. I den forbindelse samlet vi inn 50.000 kroner. Det er helt fantastisk at vi får møte henne personlig for å overrekke pengene. Vi er svært stolte, sier Fuglseth.

 1. Les også

  Travle dager for Malala i Oslo

 2. Les også

  Kunnskap er makt

Relevante artikler

 1. SPORT

  Zuccarello fikk pris - får ros av Erna Solberg: – Et stort forbilde

 2. A-MAGASINET

  Mens innvandrere ofte ender i lavlønnsyrker eller uten jobb, kommer barna deres seg opp og frem

 3. OSLOBY

  Her er markafiskernes hemmelige gromvann

 4. OSLOBY

  Historiske Osloby: En gang hadde vi fabrikker

 5. OSLOBY

  Hvordan lurer du storørreten? Stig Werner lærer deg «å lese» et vann, effektiv kasteteknikk og smarte knep med sluk, dupp og metemark.

 6. OSLOBY

  I sommer får du fiskegaranti i Marka