Osloby

Studentene pakkes tettere på Kringsjå

1400 nye studentboliger planlegges på Kringsjå. Familier og single får hvert sitt strøk i den nye studentbyen.

Tre arkitektkontorer har kommet med forslag til hvordan studentboligene på Kringsjå skal se ut. SiO skal nå plukke de beste elementene fra hvert forslag og sy disse sammen til ett. Her en smakebit fra Pushaks Kringsjå-forslag. Ill.: Pushak

 • Astrid Løken
  journalist

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) planlegger 1400 nye boliger på Kringsjå. SiO håper første byggetrinn kan være innflytningsklart til studiestart i 2016.

Boligene kommer i tillegg til de nesten 2500 som allerede finnes på området.

Den nye studentboligene skal bygges mellom de eksisterende hybelblokker. Slik ser forslaget fra arkitektfirmaet MDH ut. Foto: Ill.: MDH

- Vi hadde oppstartsmøte med Plan— og bygningsetaten om regulering av tomten på Kringsjå før jul. Vi er i en positiv dialog med etaten, og vi har et felles mål om å levere et komplett planforslag som kan gå til høring før sommeren, sier Trond Bakke, boligdirektør i SiO.Hovedarkitekten er på plass. For å få flere ideer på bordet, er tre arkitektkontorer trukket inn for å komme med forslag til hvordan tomten kan bygges ut og fortettes.

- Vi skal lage et forslag hvor vi setter sammen de beste elementene fra de fire forslagene. Det starter vi med denne uken, sier Bakke.

Han håper å ha reguleringsplanen ferdig vedtatt i løpet av året.

- I beste fall kan byggingen starte innen utgangen av 2015, sier Bakke.

Byggeplass i lang tid

Det er fortsatt mye som må avklares, blant annet om barnehagen som ligger der i dag, skal beholdes eller erstattes av ny, hvor adkomstveiene skal gå og hvor de nye husene skal stå.

- Vi må også ta stilling til hvilke deler av tomten som skal bebygges og hva slags boliger vi skal plassere hvor. Vi skal også vurdere hvorvidt vi skal beholde grøntområdene der de er i dag, eller om vi skal flytte på dem, forklarer Bakken.

Boligmangelen er stor. SiO satte opp 110 midlertidige boliger på Kringsjå i fjor høst. Disse ligger på en del av tomten som nå skal reguleres til 1400 nye boliger.

- Det kommer til å være byggeplass på Kringsjå i lang tid. Vi vil stykke opp tomten og bygge i ett område om gangen. Det er ikke sikkert vi starter med det området hvor de midlertidige boligene ligger, sier Bakke. Han håper det første byggetrinnet kan være innflytningsklart til studiestart allerede i 2016.

Tidligere i år ble det kjent at ni av ti studenter i de to eldste blokkene på Kringsjå er utenlandske.

- Hvordan skal dere integrere utenlandske studenter med de norske?

- At mange utenlandske studenter flytter inn på Kringsjå, handler at mange av boligene der deler bad og kjøkken og dermed har lav husleie. De fleste utenlandske studentene har en økonomi som gjøre at de ønsker å bosette seg i denne typen boliger. Vi har store problemer med å skaffe nok boliger til norske studenter. Norske studenter etterspør boliger med eget kjøkken og bad. Så vi kommer til å bygge slike boliger på Kringsjå nå, sier han.

Skiller barnefamilier og single

Ifølge Bakke skal et område også legges til rette for familier med barn. I dag er gruppene ofte blandet i studentbyene.

- De med små barn ønsker stillhet om kvelden, mens de om bor alene ikke liker barneskrik. Derfor prøver vi å tilrettelegge det nye området slik at de to gruppene ikke er til sjenanse for hverandre, sier han.

Det er familieleiligheter i de gamle studentblokkene i dag. Disse skal bygges om til singelboliger, slik at familieboligene blir samlet i et delområde på Kringsjå.

- Men er det ikke ledige boliger på Kringsjå i dag? Betyr det at det er vanskelig å få søkere til boliger som ligger litt utenfor sentrumskjernen?

- Vi har lang venteliste på singelboliger med eget kjøkken og bad, men det er ikke kø til boliger hvor mange deler kjøkken og bad. Så hvis man ikke har andre preferanser enn at man ønsker tak over hodet, så får man bolig, sier Bakke.

SiO har undersøkt hva studentene på Kringsjå synes om å bo der.

- Det elementet de oppgir som positivt, er nærheten til Marka, kort vei til studiested og god kommunikasjon. Det er bare folk som bor på Majorstuen som synes Kringsjå er langt unna, sier Bakke.

SiO har totalt 8200 studentboliger. Ifølge Bakke trengs rundt 1600 nye i tillegg til de 1400 på Kringsjå.

- Markedet ikke mettet

Kaia Marie Rosseland, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, er glad for at SiO planlegger bygging på Kringsjå.

- Dette blir et bra tilskudd. Men det er fortsatt en alvorlig boligmangel, og markedet er ennå ikke mettet. Det må fortsatt bygges studentboliger i Oslo og Akershus. Vi håper også staten vil bidra med tilskudd til flere boliger, sier Rosseland.

Les mer om

 1. Byutvikling

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Nye tall: 85 prosent får ikke studentbolig. Sjekk boligkøen i din by

 2. NORGE

  Over 10.000 studenter venter fortsatt på studentbolig

 3. DEBATT

  Forslag om økt studielånsrente: Finansiering av botilbud til studenter som foretrekker egen leilighet på Majorstua? | Henrik Weisser

 4. KARRIERE

  Oslo har de dyreste studentboligene. Sjekk hvor du finner de billigste.

 5. NORGE

  Koronaen gjør at utvekslingsstudentene uteblir. Det frigir 1700 studentboliger bare i Oslo.

 6. FOTBALL

  Nabo om Branns utbyggingsplaner: - Dette blir kaos