Osloby

Skolen kjemper mot stygt språk

På Seterbråten skole måtte det en språk- kampanje til for å få bukt med problemene.

Ifølge Mohamud Hersi (12) (f.v.), Aralle Wabari (13), Lina Sheena Sinclair Hsen (11), Hodo Abdirahman (12), Maria Eileen Hubbuck (13) og Sania Masood (11) har det blitt mye mindre banning på Seterbråten skole etter at skolen hadde en språkbrukkampanje i vinter. - Banneord var normalt her før. Nå prøver vi å heller si hyggelige ting, sier Hodo Abdirahman. Foto: ROLF ØHMAN

 • Rolf Øhman (foto)

Les også:

Les også

- Verre å pille seg i nesen enn å si faen

«Bitch!», sier jentene.

«Pedo», «homo», «fuck» og «faen», sier guttene.

Banning og bruk av stygge kallenavn er ikke forbeholdt ungdomsskolen, skal vi tro 6. og 7.-klassingene på Seterbråten skole.

–Mange barn blir påvirket til å banne av eldre søsken, TV, eller venner de ser opp til, sier Sania Msood (11).

Mens etnisk norske blir kalt for potetaper, kalles pakistanere for løk og somaliere for pirater, ifølge elevene. Men de virkelig stygge ordene sier skolebarna ofte på språk de fleste lærere ikke skjønner, som «panjod» (søsterpuler på punjabi) og faishja (slang for hore).

Kjent problem

Ifølge rektor Kristin Saulnier Lyngstad er banning, kalling og dårlig språk et kjent problem på barnetrinnet.

–Språkbruk er noe vi må jobbe med hele tiden, sier hun, noe som bekreftes av en rekke barneskolerektorer Aften har snakket med.

–Navnekalling, banning og stygt språk er noe vi alltid må ha fokus på, sier Øyvind B. Hansen, rektor ved Rødtvet skole.

I vinter var det ekstra ille på Seterbråten. Da satte skolen i gang en språkbrukkampanje. Elever som ble tatt i å si stygge ting, måtte blant annet ringe hjem og fortelle foreldrene hva de selv hadde sagt. Det funket, ifølge skolebarna.

–Nå er det nesten ingen som snakker stygt lenger. Før sa jeg ofte «herregud». Nå sier jeg heller «herlighet», sier Hodo Abdirahman (12).

Holdningsending

For enkelte Oslo-lærere er elevenes språkbruk svært frustrerende. Nylig la en av byens lærere ut følgende melding på Facebook-siden sin: «I løpet av de siste ukene er jeg blitt kalt både «stygg», «heks», «bitch» og «jævel» av barn under 12 år. Jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk til at det er disse menneskene som skal sørge for meg når jeg sitter på eldrehjem».

Ifølge Anne Nielsen, førskolelærer, psykosynteseterapeut og forfatter av boken Foreldrerollen. Det er du som er voksen!, er frustrasjonen langt fra unik.

–Vi har opplevd en utrolig holdningsendring når det kommer til negativ og stygg ordbruk. Unger i barnehagen og på småskolen tillater seg å si og gjøre ting de aldri ville gjort før, også mens voksne hører på, sier hun.

Inspirert av TV

Mange av «fyordene» barn bruker plukker de opp gjennom TV og musikk.

–En SFO-ansatt spilte en raplåt for meg som barna hun hadde ansvar for lyttet til. Den handlet kun om én ting: fuck you, fuck you, fuck you. Hun skjønte ikke hvordan hun skulle lære barna å snakke pent, når foreldrene lot dem få lov til å lytte til slik musikk, sier hun.

Ifølge Nielsen har mange foreldre en antiautoritær holdning, og unnlater derfor å reagere når barna bruker stygge ord. De mener voksne må fortjene barns respekt.

–Da glemmer de at respekt må gå begge veier. Barn er avhengige av voksne for å lære en omgangsform som skaper tillit og gjensidig respekt. Voksne må lære seg å bli tydelige ledere. Det er fullt mulig å irettesette barna, uten å tråkke på dem, sier hun.

Ikke kult

Lina Sheena Sinclair Hsen (11) ved Seterbråten skole trodde det var kult å banne. Etter språkbrukkampanjen skjønte hun at hun tok feil.

–Det hender fortsatt at jeg sier faen en gang i blant, når jeg slår meg og det gjør veldig vondt. Men ellers banner jeg ikke mer. Det føles ikke riktig, sier hun.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Varslet om at jenter kalles «billig» og «pulbar» i skolen. Fortsatt tror noen at de hater gutter.

 2. A-MAGASINET

  Hamza (15) og Ahmed (16) er to av Oslos tyngste ungdomskriminelle. Mange er redde for dem. Ingen har klart å stoppe dem.

 3. KULTUR

  Julie Bergan bannet under MGP Junior. Det fikk seere til å reagere.

 4. NORGE

  Skoler i Kristiansand vurderer å forby smartklokker i skolen

 5. SID

  Jeg ble kalt «jævla norsking» og «hurpe», men lærerne forsvarte mobberne

 6. OSLOBY

  Oslo-skole ga klar beskjed 18. mai: – Har ikke kapasitet til «å etterlyse alle elever som vi IKKE har fått melding om fravær for i dag»