Osloby

«Det er et enormt antall målere som skal ut på relativt kort tid»

Nettleien vil øke med rundt 400 kroner i året. Samtidig vil kundene få bedre mulighet til å redusere eget strømforbruk, mener Hafslund.

700.000 NYE STRØMMÅLERE: Fra venstre: Johan Christian Hovland, konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt Hafslund, Finn Bjørn Ruter, konsernsjef Hafslund og Thor-Erik Næss, administrerende direktør Aidon Norge (leverandøren av den nye måleren). Rolf Øhman

 • Henrik Arneberg

Olje— og energidepartementet har bestemt at innen 1. januar 2019 skal alle strømkunder i Norge ha tatt i bruk smarte strømmålere. Målet er å modernisere strømforsyningen, gi bedre informasjon om eget kraftforbruk og mulighet for å bruke strøm på en mer effektiv og miljøbesparende måte.

I Oslo og omegn starter det store arbeidet med å bytte strømmålere våren 2016. Investeringsrammen er på totalt 2,4 milliarder kroner. Av de 700.000 målerne, er 250.000 i Oslo.

— Vi er i full gang med å planlegge det store målerbyttet og høsten 2015 planlegger vi å teste utrullingen i ulike etapper. Fra våren 2016 kjører vi på for fullt. Det kommer til å bli intenst, opp mot 1500 monteringer om dagen, for å komme i mål. Vi jobber fortsatt med logistikken, men det viktigste vil være at byens beboere slipper oss inn i sine hjem, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter i Hafslund.

Les også: Fem ting du bør vite om smarte strømmålere

Økt nettleie, men ...

Installasjonen av de nye, automatiske strømmålerne er det største og mest omfattende prosjektet i Hafslund Netts historie.

— Mange vil få en ny og langt bedre oversikt over eget forbruk og hvordan de kan senke strømutgiftene, sier Ruyter, og legger til at den nye strømmåleren måler både forbruk og produksjon.

Strømforsyningen til elbiler, varmepumper, induksjonskomfyrer og annet effektkrevende utstyr vil ifølge Hafslund styres langt mer effektivt. På sikt via smarttelefon.

— De automatiske målerne er fremtidsrettet, med gode tekniske løsninger. Den nye strømmåleren gjør blant annet at du slipper å lese av strømmen en gang i måneden. Som kunde kan du også velge blant en rekke leverandører i ulikt prisnivå som gir ulike tjenester.

- Hva med nettleien? Blir denne dyrere for husstandene?

— Nettleien vil øke med i underkant av 400 kroner i året. Men det er viktig å understreke at folk kan spare mye dersom de går inn for det. Jeg tror fordelene vil veie opp for utgiftene, og at prosjektet vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Ruyter.

Les også: Smarte strømmålere skal redde kraftnettet

- Elbiler og smartmålere passer perfekt sammen

Tall fra nettstedet gronnbil.noviser at Akershus og Oslo er på Elbiltoppen.

— Elbiler og smartmålere passer perfekt sammen. De er en gavepakke til nettselskapene som kan unngå dyr kapasitetsutbygging av strømnettet. Elbilene kan lade når forbruket er lavest på natten og tilføre strøm til nettet for å dempe forbrukstoppene, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk Elbilforening.

Han forteller at batteriene på elbilene også kan brukes til å lade solstrøm i hver enkelt husholdning.

— Allerede har flere elbilister installert solceller på taket, sier Haugneland.

 1. Les også

  Så ofte fører strømbrudd til at Norge går i svart

 2. Les også

  Hafslund lover varmt vann før midnatt

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Dette bør du vite om den smarte strømmåleren din

 2. BOLIG

  «El-overfølsomme» får fritak fra smarte strømmålere

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Ja til «rushtidsavgift» på strøm

 4. BIL

  Feil elbil-lader kan påføre deg tusener i tap

 5. OSLOBY

  Vil at oslofolk skal kunne selge egen strøm til naboen

 6. ØKONOMI

  Tre av fire må betale mer i nettleie neste år