Osloby

Kjelsrud-utbygger: - Lett å kutte milliarder i OL-budsjettet

Reitan-dominerte NHP Eiendom hevder at det er fullt mulig å kutte milliarder i OL-budsjettet - hvis politikerne bestemmer seg.

Slik mener arkitektene at Kjelsrud kan se ut i 2022. Hvis politikerne vraker Økern og velger Kjelsrud, kan de spare en milliard på å bestemme seg for hva de vil ha der etterpå. arc arkitekter

 • Stein Erik Kirkebøen

Klokken 10.30 idag offentliggjøres Oslo OLs kuttliste. Arild Holten, markedsdirektør i Reitan-dominerte NHP Eiendom, mener det er enkelt å kutte de varslede 5 — 10 milliardene.

Selskapet eier området på Kjelsrud som er det ene alternativet for mediasenter og deltaker- og medialandsby. Det andre alternativet er Økern. Faller valget ned på Kjelsrud, mener han det kan spares en milliard bare der, hvis politikerne klarer å bestemme seg.

- I all utvikling er risiko en potensiell kostnad. Vi kunne senket leiekostnadenetil OL-etaten med nesten en milliard kroner, bare på mediesenteret og deltagerlandsbyen, hvis man tidlig kunne fastlegge etterbruken av anleggene, sier Holten.

Da kan utbyggerne legge til rette for etterbruken, og spare mye kostbar ombygging i ettertid.

Mer om Oslo-OL:

Les også

Jobber ikke for billigere OL

Les også

Ny OL-behandling i bystyret

Les også

Ap-Norge delt på midten i OL-saken

Sikre etterbruk

— Hadde politikerne bestemt at NRK skal flytte inn i mediesenteret når ilden slukker, så vil det bli mye billigere enn om vi må bygge et mediesenter som trenger betydelig ombygging til for eksempel forretninger, sier Holten.

Som eksempel trekker han frem en post i OL-budsjettet; kabling til mediesenteret. Den er på snaut 400 millioner. Hvis det blir klart at NRK flytter inn etter OL, og kan gjenbruke deler av kablingen, så blir regnestykket et annet en om bygget skal haandre funksjoner med beskjedent kabelbehov.

Men de virkelig store innsparingsmulighetene mener han ligger på boligdelen.

— Planen er å bygge tusen boliger. Hvis alle legges ut for salgsamtidig etter OL, vil de ødelegge hele markedet. Å selge ut så mange boliger, tar flere år, selv i Oslo. Da må man drive utleie over lang tid, med påfølgende oppgraderingsbehov ved salg. Dette er kostbart og risikabelt, sier Holten, som mener å ha en løsning på problemet.

Spesielt prosjekt

— Flytting av Politihøgskolen, eller annen utdanning, vil åpne for etablering av flere hundre studentboliger, Oslo kommune kan etablere ett stort sykehjem og en skole, som likevel skal bygges i området. Dermed vil resterende antall boliger være håndterbart i det ordinære markedet. Med disse grepene vil man få ned kostnadene ved et OL betraktelig, og samtidig få full effekt av byutvikling i Groruddalen som stat og kommune i årevis har jobbet med. Flytting av NRK til mediesenteret være et før og etter for Groruddalen. Norges viktigste kulturinstitusjon vil alene bidra til å endre status for området, sier Holten.

- Er ikke dette forslaget bare en måte å få det offentlig til å sikre økonomien i et privat utbyggingsprosjekt?

— Nei. Dette er et helt spesielt prosjekt. Normal utvikling ville være å bygge i etapper og selge etter hvert. Ved en OL-utbygging må alt skje på en gang. Derfor er risikoen her av en helt annen karakter, derfor må vi søke sikkerhet hos OL22. Hvis man gjør som vi foreslår, definerer gjenbruken og de økonomiske rammene, kan dette gjennomføres som et normalt prosjekt, med tilnærmet normale kostander, og samtidig gi en «turboutvikling» i Groruddalen, sier Holten, som også mener at det er rom for store kutt andre steder i OL-budsjettet.

Mye å spare

— Det er ikke mitt bord, men når jeg i dokumentene ser at det for eksempel skal brukes nesten like mye på sikkerhet som på OL-anlegg - 2,7 milliarder - så virker det voldsomt. Det virker også voldsomt at en tredjedel av utgiftene er politiinvesteringer på 874 millioner, til blant annet 200 nye biler. Er det nødvendig for å kunne arrangere OL og Paralympics? spør Arild Holten.

 1. Les også

  Ønsker ikke billigere OL

 2. Les også

  Oslo idrettskrets blir «forundret» hvis OL-anlegg i Oslo droppes

 3. Les også

  OL-motstandernes ufrivillige tjenere

Relevante artikler

 1. SPORT

  OL-støtten øker etter foreslått milliardkutt

 2. POLITIKK

  Seks ganger fikk politikerne mulighet til å kutte flere hundre millioner i Stortingets byggeprosjekt. De sa nei hver gang.

 3. SPORT

  OL-kutt på 8,8 milliarder

 4. NORGE

  Dette er de viktigste Oslo-prosjektene i Nasjonal transportplan

 5. SPORT

  Mener andre idretter må lide på grunn av Granåsen-utbyggingen

 6. OSLOBY

  – Når Oslo betaler 650 mill. fra overskuddet til å nedbetale gjeld, så har man 22 mill. til idrettsanlegg