– Vi har nå gått gjennom over 200 søkere, men mangler ennå noen, forteller Trond Hugo Haugen.
Han er kunstneren bak prosjektet «Et riksportrett», som skal gjenskape Oscar Arnold Wergelands kjente maleri fra 1814 i form av et arrangert fotografi. Til sammen 112 barn, ungdommer, voksne og eldre som til sammen representerer det norske samfunnet sånn det er i dag, skal i starten av februar samles på Eidsvold verk.
– Vi mangler en same, en iransk og en irakisk flyktning, samt en rullestolbruker, sier Haugen til osloby.no tidlig fredag ettermiddag.
Interessenter bes melde seg på prosjektets hjemmeside.
Støttes med ytringsfrihetsmidler
Fotoet skal være del av grunnlovsutstillingen «1814 Revisited — The Past is Still Present», som inngår i grunnlovsjubileets offisielle program. Portrettet produseres av Kunst i offentlige (ute)rom (KORO/URO) i samarbeid med Akershus Kunstsenter, og stiftelsen Fritt Ord har gitt kroner 100 000 i støtte.
– Jeg og Folk & Film (castingbyrå, journ.anm.) arbeider utifra en spesifikk liste over de 112 deltakerne i fotografiet, forteller Haugen.
Elever, homofile og flyktninger
I dette arbeidet bruker de statistikk fra SSB til å kartlegge et tverrsnitt av befolkningen, der alle grupperinger er representerte.
– De fleste vil være hvite, etnisk norske og i arbeid, men vi skal også ha med arbeidsløse, de på NAV-tiltak, uførepensjonister, hjemmeværende, skoleelever, studenter, homofile, muslimer, katolikker, flyktningbakgrunn, arbeidsinnvandrere og så videre, forklarer kunstneren.
Ingen med politiske verv får ta del. Dette sier Haugen er med hensyn til det kunstneriske arbeidet.
Fem millioner nordmenn skal gjenspeiles i 112 individer, ettersom det var 112 eidsvollmenn. Fotograferingen finner sted på Eidsvoll 2. februar, og fotografiet kan beskues i utstillingen på Eidsvoll Verk fra 10. mai.
Skal henge på Oslo S
Oversikten over deltakere ble klar i dag fredag, og de utplukkede får beskjed per e-post.
– Nå må vi håndplukke de som mangler, sier Haugen.
Mens Wergelands maleri har sitt hjem på Stortinget, skal det nye ikonet fra mai til september i år henge på fasaden til Oslo S. Det skal senere plasseres permanent et annet offentlig sted i Oslo.
Disse mangler:
Rullestolbruker 20-40 år, mann/kvinne
Fyktning fra Irak 20 — 39 år, mann/kvinne
Flyktning fra Iran ca 40 år, mann/kvinne
En same mellom 20-67, kvinne/mann