Osloby

Frp straffer byrådet for Lambda-avtalen med SV

Mens de fire borgerlige partiene prøver å bli enige om ny regjering i Nydalen, står Frp på sidelinjen i Oslo.

Byrådspartiene kommer til å forsøke å invitere Carl I. Hagen med på budsjettsamtaler, men Frp sier det vil bli «veldig vanskelig» etter at byrådet inngikk det helt spesielle Munch-kompromisset med SV i mai. Lise Åserud/Scanpix

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Kl. 12 onsdag la byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF frem sitt budsjettforslag for Oslo for 2014, men veien videre kan bli kronglete og vrien.

Siden 1997 har ulike varianter av et blått byråd i Oslo sikret seg flertall for budsjettet på borgerlig side, men samarbeidet tok en brå slutt i mai.

Les også

Oslo må kutte for tolvte året på rad

Nærmest umiddelbart etter at det ble kjent at byrådspartiene inngikk en helt spesiell avtale med SV om Lambda og satsing på Tøyen, gjorde Carl I. Hagen (Frp) det klart at byrådet fra nå av kan glemme budsjettstøtte fra hans parti.

Frp går ikke med på å bruke milliarder på Lambda og nytt hovedbibliotek i Bjørvika, og mener byrådet har brutt den borgerlige avtalen ved å inngå Munch-kompromisset med SV.

Frp: — Veldig vanskelig

Politisk rådgiver for bystyregruppen, Kai Morten Terning (Frp), bekrefter i dag at partiet står på sitt og at ingenting er endret siden Munch-kompromisset ble gjort kjent. Det betyr at byrådsleder Stian Berger Røsland (H) kan få en vanskelig budsjetthøst uten støtte fra sin tidligere faste partner.

- Det blir veldig vanskelig for oss å bli enig om budsjettet med byrådet etter den avtalen de inngikk med SV om Lambda, men vi kommer selvsagt til å vurdere et tilbud hvis de kommer med det, sie Terning.

Frp vil nå trolig vurdere om de får mest igjen ved å komme frem til en helhet med byrådspartiene, eller ved å spille kortene sine riktig hvis budsjettet må stemmes over post for post.

- Det handler ikke bare om Lambda, men om hele avtalen mellom byrådet og SV, som binder opp mye midler de neste årene. Og dette skjer i de kommende budsjettårene, der vi vet det må foretas store kutt for å unngå underskudd, sier Terning.

Les også

Høyre-byråd vil sende lærere på sommerskole

Ternings umiddelbare reaksjon på byrådets forslag til 2014-budsjett, er at de skyver en tøff økonomisk situasjon foran seg.

— Byrådet tar ikke tak i de problemstillingene som møter oss de neste årene med store utfordringer både når det gjelder gjeldsutgifter, som øker betraktelig, og pensjonsutgifter, som også øker. Det er ikke lagt opp til store kutt i inneværende år, men de neste årene vil kuttene bli veldig vanskelig å håndtere uten å måtte ta store kutt i tjenestetilbudet.

Vil ta kontakt likevel

Mens Frp virker klare på å være et vanlig opposisjonsparti, ikke et vennligsinnet ett, velger byrådsleder Stian Berger Røsland (H) fortsatt å forholde seg til Frp på vanlig vis.

- Hva får deg til å tro at Frp har snudd?

— Vi har en avtale om at vi skal starte opp budsjettforhandlinger hvert år med sikte på å komme til enighet, og det kommer vi til å legge til grunn også denne gang. Om det skjer, er ikke innenfor vår kontroll, sier Røsland.

Les også

- Ja, det måtte slukes en del. Slik er politikken

Trolig vil bystyregruppen i løpet av de nærmeste to ukene ta kontakt med Frps bystyregruppe for å se om det er mulig å sette seg ned sammen.

I forbindelse med Frps brudd i mai påpekte professor i statsvitenskap, Harald Baldersheim, at byrådet må drive mer forhandling og sondering i bystyret enn tidligere.

– Politikken blir adskillig mer uforutsigbar og det blir vanskeligere å styre byen etter en klar partipolitisk eller ideologisk linje, sa han til Aftenposten dengang.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  I 2013 bestemte de å bygge Lambda. Allerede da var aluminium valgt til fasaden.

 2. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.

 3. OSLOBY

  Byrådspartiene i Oslo er enige med Rødt om ny avtale

 4. OSLOBY

  Fredag starter forhandlingene i Oslo

 5. OSLOBY

  Oslo-byrådet fikk budsjettstøtte fra Rødt for 105 millioner

 6. OSLOBY

  De borgerlige og Rødt ga byrådet symbolsk kilevink