Osloby

Ensom rød svale i blå høyborg

I bydel Vestre Aker stemmer nesten 50 prosent Høyre. Jan Briseid er en av få illrøde kluter på Oslo vest.

Jan Briseid sto frem som Rødt-velger på Twitter. Rolf Øhman

 • Åsmund Gram Dokka

deltby43.jpg

Klikk på pilen til høyre på bildet for å se hvordan Oslo-folk stemte ved stortingsvalget i høst.

— Jeg er nok ingen typisk innbygger her i høyrehøyborgen, smiler Jan Briseid, som var en av åtte som stemte på Rødt på Vindern.

I kjølvannet av stortingsvalget tidligere denne måneden tok Osloby stemmegivningen i hovedstaden nærmere i øyensyn. Tallene viser en by som er skarpt delt langs øst-vest-aksen. Innbyggerne i øst stemmer rødt, mens de på vestkanten stemmer blått.

Ikke noe annet sted i Oslo hadde Høyre større oppslutning enn i vestre Aker bydel (47,7 prosent), som blant annet består av områdene Røa, Holmenkollen, Voksenåsen, Slemdal, Ris, Borgen - også Vindern da.

Sto frem på Twitter

Da Aftenposten i en artikkel tidligere denne uken lurte på hvem de åtte Rødt-velgerne på Vindern er, sto Jan Briseid frem på Twitter.

- Jeg leste saken og syntes det var artig å gi meg til kjenne, sier Briseid.

Jan Briseid ga seg til kjenne som Rødt-velger på vindern via Twitter.

Han medgir at sosialantropolog og storbyforsker Bengt Andersen traff ganske godt da han beskrev en mulig Rødt-velger på Vindern slik: «Du har jo folk på Vinderen som ikke er steinrike, som er sosialt engasjerte, kanskje litt pro-Palestina, mot EU og NATO, og som antagelig har gått på universitet og arvet en leilighet».

— Ja, jeg er politisk og sosialt engasjert. I tillegg har jeg et engasjement for Palestina. Bengt Andersen var ikke langt unna sannheten, forteller Briseid, som til daglig jobber som senterleder ved Røde Kors' aktivitetssenter på Finnerud.

Har ikke arvet villa

Han påpeker imidlertid at han hverken har arvet leilighet eller villa i det som er et av Oslos dyreste boligstrøk.

Han og kjæresten valgte Vindern fordi det ligger ganske nær foreldrene, som er bosatt på henholdsvis Røa og Nordberg.

Les også

Joda, Oslo er en delt by

— Vi tenkte aldri på å bosette oss på Vindern, men da muligheten dukket opp, passet det godt å ha besteforeldre i nærheten når man har barn, sier Briseid.I tillegg passet det fint å bo på Vindern fordi det ligger nær marka, forklarer Briseid.

Han merker også at Oslo er en blitt en todelt by politisk sett med store forskjeller på øst og vest.

- Men det er også en fargerik by. Samtidig er det klart at et sted som Vindern på Oslo vest er veldig homogent. Her bor det nesten utelukkende hvite, etnisk norske mennesker, påpeker Briseid.

«Misjonerer» i barnebursdager

Han vil likevel ikke si at frontene er steile mellom det lille mørkerøde mindretallet og den store blå majoriteten på Vindern.

- Vi har sikkert et annet syn på mange ting enn de andre foreldrene i barnehagen, men jeg har ikke noe vondt å si om høyre-folk selv om jeg stemmer Rødt. En av kompisene mine er høyremann, forteller Briseid.

Å være ensom rød svale i en blå høyborg byr også på muligheter til å påvirke naboene - gjerne fra barnsben av.

— Barnebursdager er jo ypperlige muligheter til å «misjonere» litt. Da marsjerer vi litt i stua og synger arbeidersanger før vi spiser kake, ler Briseid.

...men han holder med Lyn

Til tross for at han tilhører det ytterste venstre i norsk politikk er han en aktiv tilhenger av fotballaget som mest av alt forbindes med Oslo vest – Lyn. Ifølge et gammelt munnhell i fotballkretser kunne ingen annen klubb stille med hundre mann i smoking på så kort varsel som Lyn.

— Jo, akkurat der skiller jeg meg ikke så veldig fra andre fotballinteresserte på denne kanten av byen, humrer Briseid, som er rask til å påpeke at det også bor kjente tilhengere av østkantlaget Vålerenga på vestkanten.

Les også

Storstilt boligjakt på beste vest

— Martin Andresen og Alexander Schou er noen eksempler, men det er nok enda færre Lyn-tilhengere på østkanten, sier han.

Ikke vestkanten for alltid

Selv om han trives som Rødt-velger i Høyres høyborg, er han ikke sikker på at han og familien blir boende der til evig tid.

- Sønnen vår nærmer seg skolealder og vi merker allerede at søkelyset på klær blir sterkere og at motepresset øker. Selv bryr jeg meg ikke noe særlig om hva jeg går i, så dette er ikke noe jeg setter pris på. Jeg ønsker ikke at det skal prege hverdagen, så det spørs hvor lenge vi blir boende, sier den ene av de åtte Rødt-velgerne på Vindern vest for Akerselva i Oslo.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  – Jeg holdt meg for nesen og stemte Venstre. Det måtte til for å redde Ernas regjering.

 2. KRONIKK

  Ap på velgerjakt blant sine egne

 3. OSLOBY

  Slik ville bystyret i Oslo sett ut med samme resultat

 4. OSLOBY

  FNB vant Ap-bastionene i Groruddalen og Søndre Nordstrand

 5. KOMMENTAR

  Byrådet sliter i både øst og vest | Andreas Slettholm

 6. POLITIKK

  Tove Wikstrøm har stemt Arbeiderpartiet hele livet. Nå er hun med på å snu Oslo-politikken på hodet.