Osloby

Mattilsynet varsler flere kontroller mot Mona Lisa Huset

Restauranten Mona Lisa Huset må regne med flere kontroller etter VGs avsløring om at restauranten brukte billigere råvarer enn det som står på menyen.

Managing director Navaz Virani og Mona Lisa Huset må regne med flere inspeksjoner fra Mattilsynet etter avsløringen i VG som ble kjent denne uken. Ørn E. Borgen

 • Wasim Riaz

— Vi kommer til å følge opp virksomheten med flere inspeksjoner der vi blant annet skal se på om det er samsvar mellom meny og råvarer på lageret og sporbarheten, sier Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet avdeling Oslo, Asker og Bærum.

I praksis innebærer dette én kontroll innen få dager. Deretter blir det flere kontroller av restauranten i en periode fremover. Kolle ønsker ikke å opplyse når den første kontrollen skal gjennomføres.

VG to ganger vært på besøk og tatt med seg prøver av maten. Laboratorietester viste samme resultat begge ganger; restauranten serverte ikke det som sto på menyen.

Syv gatekjøkken stengt på dagen:

Les også

Møkkete toaletter, muggen pizzadeig og kjøkkenet fullt av musefeller

Serverte billigfisk

Sjøtungefileten inneholdt ikke sjøtunge til 398 kroner kiloen i fiskebutikken, men en asiatisk oppdrettsfisk som heter pangasius og som du angivelig får for en 50-lapp i billigbutikkenes frysedisker.

Og ikke nok med det, laboratorieprøvene viser også at villsvin var helt vanlig tamgris og at det som på menyen het reinsdyr egentlig var hjort.

— Her har restauranten jukset ved å servere rimeligere råvarer under eksklusive navn. Dette må vi følge tettere opp. Vi skal også sjekke hvor restaurantens varer opprinnelig kommer fra og om restauranten har papirer på det, understreker Kolle.

 • Det er ikke bare på menyen det jukses, det gjøres det også i håndvasken på mange oslorestauranter. Smilefjeset gir deg en pekepinn om hvordan statusen er.
  - Tror du ikke restauranten vil rette opp i disse forholdene før dere kommer på kontroll?

- Jo, det er mye mulig at de har rettet opp i det nå. Derfor vil vi ikke nøye oss med en inspeksjon og vil ha en tett oppfølging av stedet fremover. Vi ser på dette som alvorlig fordi stedet bevisst lurer kundene sine for å tjene penger, sier Kolle.

Mattilsynet har foreløpig ikke vurdert om restauranten skal politianmeldes. Denne vurderingen tas etter at tilsynet har gjort egne undersøkelser.

 • Men her kan du være ganske trygg. I fjor testet våre anmeldere 149 restauranter over hele Oslo. Dette var de aller beste

- Ikke tilfeldig

Et annet sted VG har besøkt i forbindelse med denne avsløringen skal ha servert vanlig grisekjøtt istedenfor villsvin den første gangen. Eieren av stedet har sagt til VG at leverandøren har lurt restauranten ved å levere svin istedenfor villsvin.

Marit Kolle har liten grunn til å tro at dette også kan ha skjedd med Mona Lisa Huset.

- Jeg tror at det er lite sannsynlig at dette har skjedd med Mona Lisa. Her er det snakk om tre ulike retter på to tidspunkt med flere måneder imellom. Siden det er tre ulike produkter det har vært juks med, er det lite sannsynlig at dette skyldes leverandørfeil, sier Kolle.

Kan få nytt måltid

Advokat Tony A. Vangen i Advokatfirmaet Elden svarer følgende på vegne av Navaz Virani som er daglig leder på Mona Lisa Huset.

— Hvis noen av Mona Lisa sine kunder mener de ikke har fått den maten de bestilte, så vil Mona Lisa vurdere om de skal få et nytt måltid eller penger tilbake. Menyen ble skiftet i februar 2016, og råvarer kan ikke lenger sammenblandes på kjøkkenet, skriver han til Aftenposten i en epost.

Han skriver også at de tar avstand fra VGs språkbruk om «juks».

Vangen presiserer at Virani har vært sykmeldt i over et år på grunn av hjerneslag.

- Er dette en unnskyldning for at det ble servert feil råvarer?

— Nei, men det forklarer at han ikke var kjent med dette, svarer Vangen.

— Mona Lisa har allerede tatt skritt for å sørge for en bedre kvalitetssikring for fremtiden, understreker advokaten.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Mattilsynet advarer mot rosastekte hamburgere

 2. NORGE

  Rosa eller grå? Oslos burgerkokker er uenige om hvordan den perfekte hamburgeren skal stekes

 3. OSLOBY

  Mattilsynet sjekket gatekjøkken. Fant rottemøkk og mat i utslagsvask

 4. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Her får du byens beste blåskjell

 5. OSLOBY

  Mattilsynet hastestengte Oslo-restauranten etter alvorlige funn. Halvannet døgn senere var den åpen igjen.

 6. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Nodee Sky er for dem med tykkest lommebok