Osloby

Oslo-politiet bøtelagt for batongbruk

Foretaksstraff mot politidistriktet med en bot på kr 80 000.

Spesialenheten for politisaker ilegger Oslo politidistrikt en bot på 80.000 kroner for å ha brukt batong under denne anholdelsen. Batonghåndtaket ble satt i munnen på personen for å hindre vedkommende i å svelge narkotika. http://www.circusbazaar.com

 • Henrik Arneberg
 1. mai nær Carl Berners plass i Oslo filmet redaktøren av nettstedet Circus Bazaar en pågripelse i Oslo. To politibetjenter benyttet under pågripelsen batong for få den anholdte til å spytte ut narkotika han var mistenktfor å ha i munnhulen.

I videoen ser man hvordan betjentene hadde batongen i munnen på mannen i nesten tre minutter.

«Batongen ble benyttet for å forhindre svelging av narkotika. Da ledelsen i politidistriktet ble kjent med saken i juni, ble det sendt ut underretning til alle mannskaper om at metode med bruk av batong ikke er tillatt», skrev Oslo-politiet i en pressemelding.

Saken ble deretter oversendt til Spesialenheten for politisaker til vurdering.

Tips til saken? Kontakt oss her!

Henlagt, men bøtelagt

Nå er den altså vurdert.

— Spesialenheten for politisaker har varslet Oslopolitidistrikt om at i saken hvor det under en anholdelse i 2013 ble bruktbatonghåndtak i munnen for å hindre en person i å svelge narkotika, vurderesavgjort med en foretaksstraff mot politidistriktet med en bot på kr 80 000 kroner, skriver politiet i en pressemelding.

Saken mot de involverte tjenestepersonene er henlagt påulike grunnlag, står det videre.

— Oslo politidistrikts ledelse tar den foreløpigeavgjørelsen til etterretning. Saken vil bli nøye vurdert, og distriktetsledelse vil utarbeide et svar til Spesialenheten innen den oppgitte fristen, sier visepolitimester Roger Andresen.

Redaktør: Ikke overrasket

Redaktør Shane Alexander Caldwell i Circus Bazaar filmet den brutale pågripelsen.

— Jeg er ikke overrasket over utfallet i saken. Vi har arbeidet med dette i halvannet år, og jobber nå med en kritisk dokumentar om det norske samfunnet. Her blir den 18 minutter lange episoden vist i sin helhet, sier han til Aftenposten.

Førsteamanuensis og forsker Lars Gule har sett det 18 minutter lange klippet. Han reagerer kraftig på at saken er henlagt.

— Det er snakk om regulær tortur på åpen gate. Man ser hvordan offentlige tjenestemenn systematisk bruker vold og makt mot en person for å få vedkommende til å kaste opp. Det er mildt sagt spesielt at episoden ikke får noen konsekvenser for de to bøllene av noen politibetjenter, sier han.

- Burde blitt satt på celle

Gule mener politiet enkelt kunne sjekket om mannen var i besittelse på mer humant vis.

— Dersom betjentene var overbevist om at han hadde narkotika i munnen eller hadde svelget, burde han blitt satt på celle og ventet til det kom ut igjen. Vi kan ikke ha politifolk som torturerer folk på åpen gate, sier Gule.

Han karakteriserer foretaksstraffen på 80.000 kroner som symbolsk tull.

— Vi kan ikke ha en spesialenhet som driver hvitvasking på denne måten. I prinsippet sies det at det de gjør er greit så lenge offentlighten ikke ser hva skjer.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Spesialenheten henlegger saken mot politimann som skjøt kvinne på Grønland

 2. OSLOBY

  Spesialenheten: Regner med at politiet avfyrte skudd mot bakeri på Torshov

 3. NORGE

  Mann med øks skutt av politiet på Skjetten. Nå risikerer han ti års fengsel.

 4. NORGE

  Tidligere politiansatt dømt for snoking i politiets registre

 5. OSLOBY

  Spesialenheten har avhørt 14 vitner etter politiskytingen på Grønland

 6. NORGE

  Tysfjord-politiet granskes for å ha unnlatt å etterforske overgrepspåstander