Osloby

Voldsomt stort folkelig engasjement for syriske flyktninger

Det er mye engasjement i Oslos befolkning for å hjelpe de mange syriske flyktningene som er i mottaksapparatet nå.

 • Knut-erik Mikalsen

— Det strømmer på med folk fra hele byen, også utenbys fra. Det har vært et vanvittig kjør her, hele helgen. Og det fortsetter i dag.

I og utenfor blomsterbutikken Blomsterenga på Kampen i Oslo vokser et lite berg av leker, klær og toalettsaker fra byens befolkning.

Butikkens innehaver, Line Helle Andresen, har nærmest gjort om virksomheten til å forestå innsamling for de nye flyktningene.

Det er ikke noe som har oppstått de siste, dramatiske dagene. Det har pågått helt siden juni.

Norges Røde Kors, som organiserer innsamlingene, får en stri strøm av henvendelser fra folk som vil gi både penger og gaver.

- Responsen hos folk er overveldende. Mange melder seg også for å delta i frivillig arbeid hos oss, sier seniorrådgiver for migrasjon i Røde Kors, Karin Afeed, til Aftenposten.

Vil at ungene skal få leker

Line Helle Andresen (t.h.) og Nina Ellefsen. Astrid Hexeberg

Alle som kommer til Blomsterenga vil gjerne gi av sin overflod for å hjelpe de som trenger det, spesielt har det vært viktig for mange at ungene skal få noe å leke med. — Givergleden er enorm, forteller hun når Aftenposten er på besøk mandag.

I helgen var det Synne Weberg som sto i butikken. Hun måtte be om hjelp fra samboeren for å få den enorme haugen gaver fraktet over gaten til Kampen kirke.

Der blir tingene lagret inntil Røde Kors henter dem og bringer dem til mottakssenteret på Refstad.

- De flyktningene er velkomne! Se videoreportasjen fra Kampen i vinduet øverst.

Givere fra hele Oslo-området

— De fleste er nok fra nærområdet, men i helgen har vi også hatt folk fra hele byen. Hele familier har kommet med leker, og det virker som om ungene forstår hvorfor de gir bort lekene sine. Ofte er det ting som ikke er veldig mye brukt. Det er fint å se at de kan gi fra seg sine egne kosedyr for å hjelpe andre barn som kommer hit og ingenting har, sier Andresen.

Ikke lenger etter at vi har ankommet, står Nina Ellefsen i døren. Hun bærer på en stor plastpose og en sekk med ulike ting i:

I Kampen kirke har det samlet seg en haug med leker, klær og toalettartikler. Astrid Hexeberg

— Jeg jobber i strøket, men bor i Enebakk. Jeg tok en rask innsamling søndag, og det var ikke nei hos noen av de jeg spurte. Folk har virkelig lyst til å bidra i denne situasjonen, ikke minst overfor de minste, forteller Ellefsen.

Ryddet plass til lager i kirken

Hun var på tur rundt i Syria for fem år siden, før krigen brøt ut, og har besøkt mange av de byene som i dag blir omtalt som sønderbombede i nyhetene.

— Det gjør at situasjonen rykker veldig nær, og har nok også gjort sitt til at jeg ønsker å bidra. Jeg synes det er flott å se at så mange ønsker å hjelpe, sier Ellefsen.

Bunken av leker og klær er blitt så stort at de må gjøre seg en ny tur til kirken, der et av lokalene er tatt i bruk som lager. Andresen kikker litt i det som har kommet inn: leker, godterier, bleier, sokker, tannbørster, sjampo og deodoranter i tillegg til masse bøker – mange pekebøker og noen bøker på arabisk.

Alt havner etter hvert på Refstad Transittmottak.

- Jeg blir så rørt når jeg snakker om dette her. Se videoreportasjen fra Kampen i vinduet øverst.

Vesker og sekker med utstyr

Dit kommer også Bjørg Strøm og Christine Skjerven Rød direkte med bilen smekkfull av bleier og ulikt personlig hygieneutstyr.

De forteller at jobben deres, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, har besluttet å gi bort et helt lass med utstyr til mottakssenteret.

Det blir raskt flyttet innendørs.

Annet utstyr blir lagret i låste bur utendørs. Vi blir fortalt at alt skal sorteres og delt ut igjen i løpet av kort tid. Også her er det en stadig strøm av folk som bærer med seg sekker og vesker fullt av utstyr og leker.

 1. Les også

  Østerrike skjerper grensekontrollen - milelange køer

 2. Les også

  Sandberg: - Man må trekke en grense et sted

 3. Les også

  Kommunene sier ja til å bosette over 10.000 flyktninger

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Sjekk berget av gjenglemt tøy etter Voss Cup

 2. BOLIG

  Ni ting det er på tide å bli kvitt

 3. SPREK

  En time etter at dette bildet ble tatt, falt Einar (62) 300 meter

 4. OSLOBY

  – Jeg oppfordrer mange flere til å teste ut denne baren!

 5. VERDEN

  Vitner forteller hjerteskjærende historier

 6. A-MAGASINET

  Friluftsliv på to hjul: Ekspertens beste tips til nybegynnere