Osloby

Her avdukes Osvald-monumentet foran Østbanehallen

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Svært mange hadde møtt opp for å se på avdukingen av skulpturen «Knus nazismen» av kunstneren Bjørn Melbye Gulliksen. Olav Eggesvik

 1. mai ble monumentet til minne om Osvald-gruppen og de ansatte i NSB som deltok i sabotasjeaksjoner mot tyskerne under krigen avduket.

Svært mange hadde møtt opp for å se på avdukingen av monumentet, der også fem veteraner fra Osvald-gruppen deltok.

— Jeg synes seremonien var høytidelig og fin. Det er viktig at de som ga sitt liv blir husket, sier Anne Marie Malmo til Aftenposten etter avdukingen. Hun var en del av Osvald-gruppen i Bergen.

Hans O. Felix, som ledet juryen som valgte skulpturen, er fornøyd med at skulpturen endelig er på plass ved hjørnet av Østbanehallen.

— Jeg er lettet og fornøyd. Det er mange mennesker som har møtt opp i dag. Det viser at mange har et annet syn enn den kritikken som er kommet fra en håndfull mennesker, sier Felix til Aftenposten.

Under sin tale roste han sabotørenes innsats, men benyttet også anledningen til å komme med noen små stikk til kritikerne av skulpturen.

Vil ha politisk behandling av skulpturer

Kritikk fikk også byrådsleder Stian Berger Røsland (H), som sier til NRK Østlandssendingen at han ønsker å endre reglene for utplassering av slike skulpturer.

— Det å sette opp minnesmerker i byen må behandles som noe mer enn en ren byggesak, sier Røsland til NRK.

Byrådet ønsker politisk behandling av slike saker, og at flere aktører skal få sagt sitt før statuene kommer på plass. Røsland ønsker overfor NRK ikke å si hva han selv synes om monumentet.

Juryleder Felix sier han synes Røslands utspill er merkelig.

— Det er å skreddersy et politisk vedtak for å fjerne statuen. Hvis dette går gjennom, kan det ikke ha tilbakevirkende kraft, mener Felix. Skulpturen skal riktignok flyttes når restauranten som har uteservering på plassen stenges. Ifølge Felix, kun noen få meter nærmere inngangen til Østbanehallen.

Han er sikker på at skulpturen vil få stå der det er vedtatt.

Har fått mye kritikk

Flere har vært kritiske til monumentet som nå er på plass utenfor Østbanehallen.

«Et 19 tonns monument i beste sovjetstil skal nå settes opp på Jernbanetorget. Er det helt greit?» spør redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, i en kommentar.

Også eiendomsinvestor Christian Ringnes var tidlig ute med kritikk av monumentet. Han donerte i sin tid «Tigeren», av kunstneren Elena Engelset, til Oslo kommune.

— Den hører hjemme på 60-tallet i Sovjetunionen. Det er en superbrutalistisk og gammeldags skulptur. Det er galt å plassere den i det findimensjonerte Jernbanetorget som er ganske smukt allerede, har Ringnes sagt til Aftenposten.

Også Byantikvaren har vært skeptisk og frarådet sterkt mot plasseringen.

— Vi er positive til at man vil fortelle denne historien på dette stedet, men vi mener det finnes måter å gjøre det på som bedre ivaretar det fredede anleggets karakter, byantikvar Janne Wilberg tidligere sagt til Klassekampen.

Sto bak flere sabotasjeaksjoner under krigen

Osvald-gruppen har navn etter Asbjørn Sunde (dekknavn: «Osvald») og sto bak en lang rekke sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig. I etterkrigsårene havnet de i skyggen av Max Manus og Oslo-gjengen, blant annet fordi Sunde selv - og mange andre i gruppen - var kommunister. I 1954 ble Osvald selv dessutendømt for spionasje.

I senere år har Osvald-gruppens krigsinnsats fått ny oppmerksomhet. I 2013ble medlemmene av Osvald-gruppen offisielt takket av daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for sin innsats.

En av de viktigste aksjonene var sprengningen av Østbanehallen da Quslingble innsatt som ministerpresident. Det er med bakgrunn i denne at komiteen ønsker å sette opp monumentet på Jernbanetorget.

 1. Les også

  Osvald-monumentet skal avdukes 1. mai

 2. Les også

  Harald Stanghelle: Et byrom sprenges

 3. Les også

  Byantikvaren vil ikke ha Osvald-monument på Jernbanetorget

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Ingen skjevheter i utdeling av krigsdekorasjoner | Kjetil Henriksen og Sindre Weber

 2. SPORT

  Hjembyen ønsket å hylle avdød idrettslegende. Nå reagerer familien.

 3. KRONIKK

  Derfor ble den tyske riksørnen fjernet fra et norsk krigsmonument

 4. NORGE

  Føler seg sveket og lurt av Regjeringen

 5. OSLOBY

  Slik som dette vil Christian Ringnes at «kloakkrørene» på Karl Johan skal se ut

 6. KOMMENTAR

  Politikeren Jens Evensen får egen statue i hovedstaden. Er det riktig?