Osloby

Bjørn Håvard Larsen sitter fem dager i kø for å sikre seg årgangsvin

Bjørn Håvard Larsen sover ute i snø, slaps og regn for å sikre seg kasser med sjelden vin.

Mesteparten av ventetiden går med til å lese bøker. I løpet av tre dager har Bjørn Håvard Larsen lest ut fire bøker. For øyeblikket leser han en biografi om David Livingstone mens «Narnia» ligger på vent. Med seg har han hjemmelaget brød. Olivia Knudsen

 • Olivia Knudsen

Tirsdag ble det satt opp telt av Norwegian Property slik at Bjørn Håvard Larsen og andre som dukker opp får et sted å oppholde seg under tak. –Teltet er varmestua vår, sier Larsen, og er svært fornøyd med oppgraderingen fra de to andre døgnene. Likevel kommer han til å sove utendørs rett ved døra til polet. Olivia Knudsen

13.000 flasker av 472 forskjellige viner skal selges fra Vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Klokken 10 åpnes dørene, og butikksjef Gjert Rasmus Fjørtoft regner med rundt 100 personer i kø før åpningen.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Larsen har reist fra Trondheim til Oslo for å sikre seg flasken Romanée-Conti, rosinen i pølsa, som han kaller det. Han har beregnet fem døgn for å sikre seg kølapp nummer en.

– Med mindre man har lest at noen sitter der, så vet man aldri hvilket kønummer man får før man faktisk kommer dit.

Det er ikke første gang han sover på gata for å sikre seg Burgund-vin i toppklasse. I år er det årgangen 2012 og 2013som selges.

Som regel drar Larsen hvert år så lenge årgangen faller i smak. Både i 2015 og i år har han vært først på Burgund-slippene, men har tidligere opplevd å komme noen plasser bak i køen.

Skal sikre seg vinflaske til 35.000 kroner

Vinen Romanée-Conti har en prislapp på drøye 35.175 kroner, men ifølge Larsen er det absolutt verdt både tiden og pengene.

– Jeg har aldri angret på at jeg har kjøpt vin. Heller andre veien: at jeg har angret på de vinene jeg ikke har kjøpt.

Tirsdag ble det satt opp telt av Norwegian Property slik at Bjørn Håvard Larsen og andre som dukker opp får et sted å oppholde seg under tak. –Teltet er varmestua vår, sier Larsen, og er svært fornøyd med oppgraderingen fra de to andre døgnene. Likevel kommer han til å sove utendørs rett ved døra til polet. Olivia Knudsen

Hjemme har han hundrevis av vinflasker som han lar modne, og han regner med at det vil ta rundt 30 år til før han vil åpne flasken Romanée-Conti og nyte vinen.­– Det er også en mega-super-duper-hyper-bonus i år: Cros Parantoux. En stjernevin.

Han legger ikke skjul på at det er mange viner han har lyst på, men at han er nødt til å begrense seg.

– Jeg har ikke talt hvor mange flasker jeg kommer til å kjøpe, men noen kasser blir det i hvert fall, sier han.

Regner med stappfull butikk på torsdag

­Butikksjef Fjørtoft forteller at noen av verdens beste viner vil bli solgt på torsdag. Han tror interessen for Burgund-vinene er såpass stor på grunn av begrenset opplag og tilgjengelighet.

 • Får du det du betaler for? Vi sjekket hvor du får mest vin i glasset
  Fjørtoft tror butikken vil bli stappfull torsdag, og derfor opereres det med kvoteordninger slik at det skal være mulig for flere kunder å sikre seg noen flasker.

– Endel kunder er på jakt etter å få tak i enkelte flasker, og det kan bli noe småløping og en hektisk stemning for noen, sier Fjørtoft.

Han legger til at det generelt har vært en økt interesse for vin de siste årene og at folk flest virker mer bevisst på hva de ser etter i hyllene. Utvalget er også blitt utvidet.

Sjekker yr flere ganger om dagen

Bjørn Håvard Bakke kom forrige lørdag og skal sove utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge i to døgn til. Mandag kveld kom enda en vinentusiast og de er nå to i køen om å sikre seg de beste vinene. Natt til åpningsdagen tror Larsen at det vil bli 20 stykker som sover ute over natten. Olivia Knudsen

Til tross for snøvær mandag er Larsen så langt fornøyd med tilværelsen med å sove og leve ute. Været har han stålkontroll på, og han sjekker Yr flere ganger om dagen.– Da det begynte å snø, tok jeg bare en søppelsekk rundt ryggsekken min så den ikke skulle bli bløt, satt inni fjellduken og sturet mens jeg ventet på at det skulle gi seg.

Gode køopplevelser tidligere

Den gode vinopplevelsen han får ut av ventingen er verdt det, understreker han. Flere år med kø har resultert i gode minner.

– I køen for 2011-årgangen fikk jeg og en annen hele tiden spørsmål fra forbipasserende om hva vi satt i kø for. Vi bestemte oss for å finne på noe tull, som for eksempel at vi hadde gratis Justin Bieber-billetter. Vi hadde det gøy, sier Larsen. Dette er nå to år siden.

Drar nok frem soveposen igjen

Larsen følger nøye med på vinslippene og sjekker alltid hvilken årgang som blir sluppet og om det er noe «snacks» han har lyst på. Han utelukker ikke at han ved en senere anledning kommer til å dra frem soveposen igjen.

 1. Les også

  Strippeklubb lurte uvitende gjester til å kjøpe øl, vin og champagne, som var strippet for alkohol

 2. Les også

  Frykter at statlige prikker vil rasere Oslos skjenkepolitikk

 3. Les også

  Nå skal Sagene bryggeri endelig lage øl ved Akerselva

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Kalde netter i vinkø

 2. SULTEN

  Har tatt fri fire dager for å kjøpe én flaske vin til nesten 40.000 kroner

 3. OSLOBY

  Askerrevyen 2016: Her er det mye som stemmer

 4. OSLOBY

  Guri Melby (V) om Fornebubanen: - Skal ikke frita meg selv for all skyld

 5. OSLOBY

  775 Oslo-folk har meldt fra om skjult formue i utlandet

 6. OSLOBY

  «Doktor Proktors tidsbadekar»: Heseblesende tidsreise