Osloby

Føler seg «truet» av byråden etter barnehagenotat

Trusler og propaganda. Det mener en frustrert Per Østvold byrådet bruker i kampen om barnehage på Ola Narr. Østvold leder bydelsutvalget for Grünerløkka.

Flere reagerer på notatet om konsekvensene av å si nei til barnehage i Ola Narr på Tøyen, som kom fra byrådsavdelingen for kunnskap og utdanning. I bakgrunnen ligger byggeplassen midt i parken på Tøyen. Foto: Tom Kolstad

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Tirsdag skrev Osloby at bydelsutvalget i Grünerløkka går inn for å avvise en klage på å plassere en midlertidig barnehage i friområdet Ola Narr på Tøyen torsdag. Naboer og andre har protestert kraftig mot at deler av parkens areal blir brukt til en midlertidig barnehage, som de frykter vil bli stående permanent, og har hyret inn et advokatfirma for å få stoppet prosessen. Bydelsutvalget tar ikke deres klager til følge.

Hasle barnehage befinner seg midt i en byggeplass, og barna trenger et nytt sted å være. Etter en lang prosess er det fremdeles uklart hvor de skal være etter sommerferien.

Barn viktigere enn friområde

Flertallet i bydelen for å la barnehagen få en del av friområdet, kom etter at Arbeiderpartiet besluttet at hensynet til barna som mangler barnehageplass er viktigere enn hensynet til friområdet de vil ta en del av.

— Dette har absolutt vært en vanskelig beslutning. Vi måtte gå flere runder før vi bestemte oss. Det ble til slutt flertall for å avvise klagen, sa Marius Sørensen-Sjømæling, gruppeleder for Ap i bydelen. - Dette er i utgangspunktet en sak vi ikke skulle trengt å behandle. Dette er byrådsavdelingens ansvar, og de har skjøvet ansvaret fra seg.

Advarte mot konsekvensene

I forrige uke redegjorde byrådssekretær Morten Bakke for hva konsekvensene vil bli dersom bydelsutvalget sier nei til den midlertidige barnehagen på Tøyen:

 • Bydelen vil avvikle Hasle barnehage
 • Grünerløkka mister 80-100 barnehageplasser
 • De ansatte vil bli overtallige og miste jobben
  Denne orienteringen ville Kultur- og utdanningskomiteen ha skriftlig. Det har den fått.

Her kan du lese hele notatet

I tillegg vil den nye barnehagen på Tegleverkstomten bli driftet i privat regi, og kommunen vil få store kostnader fordi den må bryte kontrakten med entreprenøren som bygger i Ola Narr, hevdes det fra byrådsavdelingen.

- Ren propaganda

Det får lederen av Bydelsutvalget i Grünerløkka, Per Østvold (SV), til å bli oppgitt.

- Jeg lar meg ikke true til å endre mening, slik fungerer ikke politikken, sier Østvold.

Han sier at slik de ble orientert før jul, var det ikke andre reelle alternativer til barnehagetomt. Nå har flere av bydelspolitikerne snudd i saken.

Fylkesmannen har midlertidig stoppet byggingen av barnehagen i Ola Narr på Tøyen, mens klagen fra motstandsgruppen behandles. Flere rødlistede arter befinner seg i området. Foto: Tom Kolstad

— Det jeg liker dårligst ved dette er at byrådet skyver ansvaret for sine problemer over på bydelene. Punkt én er at de for lengst burde bygget flere barnehager. Punkt to er at de har visst om situasjonen på Hasle i flere år. Byrådet har selv ansvaret for den vanskelige situasjonen vi har havnet i, sier Østvold oppgitt .Han mener dette er ren propaganda i forkant av klagebehandlingen, og er svært klar på at ingen av de ansatte vil miste jobben.

— De ansatte finner vi selvfølgelig jobber til i andre barnehager. Det er ingen som kommer til å bli sagt opp på grunn av dette, understreker Østvold.

- De tvinger gjennom en omstridt plassering av barnehagen på et av de beste friluftsområdene i hele Oslo. Det er helt uhørt, sier Østvold, og viser til at svært mange midlertidige barnehager ender opp med å bli permanente.

Byråden reagerer på Østvolds uttalelse.

— Da kan Per Østvold bli med til Haslevangen barnehage og fortelle de ansatte hvor de skal jobbe etter at barnehagen deres er revet, og det ikke settes opp en ny. De ansatte kan selvfølgelig søke seg andre jobber i kommunen, og jeg vil tro at de fleste får ny jobb, men den jobben de har i dag er borte helt til man får bygget en ny barnehage, er svaret fra byråd Hauglie.

Også Høyre er kritisk

Det er ikke bare fra venstresiden det kommer kritikk. Også Knut Tvedten i Høyre er kritisk til kommunens behandling av saken.

— I likhet med veldig mange andre mener vi at dette har vært en svært uryddig prosess. Men vi skjønner nødvendigheten av å ha en midlertidig barnehage, sier Tvedten.

Les også:

Les også

Ola Narr-alternativet har vært «midlertidig» i åtte år

— Alternativet er å spre barna på andre barnehager i Oslo, og at vi ikke har nok plasser til barnehageopptaket til høsten. Det er denne konsekvensen, sett opp mot at man mister et friluftsareale, som gjør at vi mener konsekvensene er større enn ulempene, sier Tvedten.

Jarl W. Alnæs og Venstre gikk mot byrådet partiet selv er en del av. Årsaken er at de ikke kan se at det er hjemmel for å gjøre et slikt unntak.

— Det koster å si nei, dette betyr mye for de ansatte og barnefamiliene. Men det gjør også friområdene våre, sier Alnæs.

- Kan rekke fristen

- Flere partier, også Høyre, kritiserer prosessen og sier at denne saken er lempet over på bydelen?

— Det som har vært vanskelig i denne saken er at vi kom i en situasjon hvor vi går inn for å bygge en mildertidig barnehage i et grøntområde som er viktig for bydelen. Det synes vi alle er vanskelig. Derfor er jeg opptatt av å understreke at barnehagen skal plukkes ned innen høsten 2016, og vi skal, dersom det vedtas, tilgjengeliggjøre et større areale enn det vi tar, sier Hauglie.

- At saken er hos Bydelsutvalget er en konsekvens av at de har delegert myndighet. Hvis de ikke ønsker den myndigheten, skal jeg gjerne fjerne den. Vi skulle gjerne behandlet saken selv, da hadde vi vært ferdige for lenge siden.

Les også:

Les også

Knollmjødurt stopper Ola Narr

— Bydelsutvalget sa også ja til dette i desember. Da advokatene begynte å engasjere seg ble det usikkerhet, men vi har tilbakevist ankepunktene rundt rødlistede arter og arealet som er brukt.

- Var det ingen andre tomter som kunne brukes?

Den omstridte barnehagetomten i Ola Narr-parken på Tøyen. Foto: Tom Kolstad

— Vi vurderte 14 alternativer. Premisset var at barna skulle være samlet, det var viktig for foreldrene. Tidsfaktoren har vært kritisk hele tiden, og det har vært begrensede muligheter for dyptgående analyser. Det har vært førende for oss. - Men har dere ikke visst om dette lenge? Begynte dere for sent?

— Dette kom på politikernes bord sent i fjor høst. Av de 14 alternativene vi vurderte var det ingen som var mulige å realisere innenfor fristen vi hadde.

- Barna må ha et sted å være 1. august. Rekker dere fristen?

— Hvis flertallet i BU støtter oss på torsdag rekker vi fristen. Men Fylkesmannen er ikke ferdig etter mer enn fem uker, til tross for utfyllende informasjon fra oss. De skulle prioritere saken høyt, men det har tatt nøyaktig like lang tid som ordinær saksbehandlingstid. Hadde vi visst det, ville vi tatt saken til Tingretten umiddelbart for å få Fylkesmannens vedtak opphevet.

Har fortsatt håp

Selv med et nederlag i bydelen, gir ikke motstanderne opp. Saken skal behandles av Fylkesmannen, som er ventet å komme med en avgjørelse denne uken.

Les også: «Det går i svart for meg når jeg oppdager at Oslo kommune vil bygge her. Bygge i parken min!»

— Det er trist at bydelspolitikerne lar seg overkjøre av byrådet på denne måten. Her har de en mulighet til å handle lokalt, og stanse byggingen av midlertidige barnehager som ikke er midlertidige. De kunne satt en stopper for det. Om ikke annet er det bra av Venstre, må jeg si, sier Tine Aagensen i gruppen Bevar Ola Narr.

— Saken skal fremdeles behandles av Fylkesmannen. Bydelspolitikerne vurderer ikke vedtaket på samme måte som en jurist hos Fylkesmannen. Vi mener fremdeles det er grove saksbehandlingsfeil, sier hun.

Fylkesmannen opplyser at de vil behandle saken så snart den er oversendt fra bydelen. Når en avgjørelse foreligger er uklart, men saken skal få høy prioritet.

 1. Les også

  Oslo mangler plass til 40 barn etter sommeren

 2. Les også

  Knollmjødurt utsetter kommunens barnehageplaner i Ola Narr

 3. Les også

  Innbyggerne til aksjon for å bevare Ola Narr

 4. Les også

  Friområde blir barnehage

 5. Les også

  Bydel Grünerløkka sier motvillig ja til barnehage i Ola Narr

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Frykter konkurs med nye skjenketider

 2. OSLOBY

  Allerede i sommer kan det bli servering og fotoutstillinger på Sukkerbiten

 3. KULTUR

  Sommerplaner på Sukkerbiten møter motstand. – Snikinnføring av Fotografihuset

 4. OSLOBY

  Kommunen krevde barnehage i dette boligprosjektet, men nekter å støtte selskapet som skal drifte den

 5. OSLOBY

  Byrådet vil la flere utesteder servere alkohol senere enn de kan i dag

 6. OSLOBY

  Rødgrønne protester stanser det rødgrønne byrådets nye skjenkeregler