Osloby

Suger blod og trives best i sengen din

På 50-tallet ble veggedyr nesten utryddet i Norge. Nå, mer enn 60 år senere, er de ubudne sengegjestene igjen et stort problem.

 • Henrik Arneberg

På Lørenskog står en 38 kubikkmeter stor, hvit isboks og durer døgnet rundt. Den holder kontinuerlig minus 38 grader og er fylt til randen med veggedyrinfiserte møbler.

— For å være sikre på at skadedyrene er døde, må vi ha møblene i isboksen i minst 48 timer. Kapasiteten er sprengt og vi er fullbooket i flere uker fremover. Veggedyr er blitt et stort problem i Oslo de siste årene. Enkelte kommer faktisk direkte fra Gardermoen og fryser ned bagasjen sin, sier biolog Stein Norstein i Anticimex.

Noen timer tidligere har Osloby vært med på sanering av en hardt angrepet leilighet på Grønland. Mer enn 500 veggedyr ble funnet bak lister, i stikkontakter og langs vinduskarmer. Siden juli har ti leiligheter i det aktuelle borettslaget blitt behandlet for veggedyr. Norstein mener det er liten grunn til å tro at problemet vil bli mindre i årene fremover.

Skadedyrutrydder Henning Ole Drange sanerer en leilighet på Grønland i Oslo. Det ble funnet mer enn 500 veggedyr i leiligheten. Jan T. Espedal

— Veggedyr er det skadedyrproblemet i verden som det er mest fokus akkurat nå. Spredningen skjer i rekordfart. I Norge ble de nesten utryddet i 1950, med kjemikalier, men nå er de tilbake – og mer resistente en tidligere.

Tips i forbindelse med denne saken? Kontakt Aftenposten Oslobys journalist her.

Blodsugende blindpassasjer

Mye av grunnen til den eksplosive oppblomstringen av veggedyr skyldes reising. De sniker seg gjerne med i kofferter og annen bagasje når du er i utlandet, og blir med som uønskede gratispassasjerer tilbake til Norge.

Vel fremme kravler de opp i sengen og suger blod mens du sover. Etter 5–7 minutter kryper dyrene tilbake i madrassen og venter en uke før de på nytt kommer frem for neste blodmåltid. I mellomtiden legger hunnene egg. Cirka ti i uken. Bittene er ofte små og irriterende, og kan forveksles med loppebitt eller myggstikk. Derfor går det ofte lang tid, måneder, før problemet oppdages.

Bildet viser noen av veggedyrene som ble funnet i leiligheten på Grønland i Oslo. Disse hadde gjemt seg bak et strømuttak. Anticimex

Veggedyrekspert i Folkehelseinstituttet (FHI), Anders Aak, forteller at veggedyrene ofte har rukket å formere seg og økt bestanden før et skadedyrfirma kobles inn.

— De er nattaktive, svært små og lever i skjul, noe som gjør veggedyrene vanskelige å oppdage. Men selv om de i 95 prosent av tilfellene bor i senger, er det flere eksempler på at veggedyrene legger egg i klær eller kryper inn i PC-er. Hvis du mistenker å ha veggedyr, er rådet å lete aktivt etter dem. Start med å sjekke sengerammen under madrassen. Ansamlinger med små svarte prikker kan bety at du er rammet. Da bør et skadedyrfirma kobles inn umiddelbart, råder han.

Les også: «Vi fant 500 kakerlakker i denne leiligheten. Det er ikke uvanlig»

- Et kostbart problem

Oslo kommunes bruker stadig mer ressurser på å bekjempe veggedyr i kommunale boliger.

Boligbygg er Oslos største utleier og eier av mer enn 10 000 boliger. I 2013 brukte de to millioner kroner på å nedkjempe kakerlakker, veggedyr og andre skadedyr. I år regner kommunen med å bruke enda mer. Til sammenligning ble det brukt bare 58 000 kroner på problemet i 2002.

— Hittil i år har vi brukt om lag 1.3 millioner kroner på bekjempelse av skadedyr, sier kommunikasjonsrådgiver Thea Nathalie Finstad i Boligbygg.

Bildet viser ryggen til en mann som har sovet med veggedyr. Bittene kan være svært irriterende, og hvis man klør mye på dem kan det føre til sekundære infeksjoner. Anticimex

Den økende utbredelsen av veggedyr i hovedstaden oppleves som krevende.

— Bekymringene og kostnadene er i første rekke relatert til selve saneringen av veggdyrene. I motsetning til kakerlakker, som lar seg begrense gjennom feller og gift, er veggdyrene ofte resistente mot gift, sier Finstad

Det kan fort koste titusener å sanere en bolig, blant annet fordi boliger må tømmes og møblene settes på fryselager i flere dager.

— Mer komplekst blir det når mange leiligheter i samme bygård må tas, sier Finstad.

Kommunen skal i løpet av høsten lage en skadedyrstrategi med forebyggende tiltak og handlingsplan for bekjempelse av skadedyr.

Biolog og skadedyrekspert Stein Norstein (med ryggen til) og Atle Christiansen foran containeren som brukes til å fryse ned veggedyrinfiserte møbler. Jan T. Espedal

Krever ekstra forsikring

Forsikringsselskapene har ulik praksis når det kommer til skadedyrsanering.

If har en husforsikring på to nivåer: Standard og Super. Skadedyrsanering er inkludert i begge disse dekningene. Skadedyrsanering er også inkludert i If Hytteforsikring. På standardforsikringen må eier dekke åpning/rekonstruksjon av vegg/tak/gulvkonstruksjon selv, på superdekningen er dette dekket, opplyser selskapet.

Gjensidige dekker også via sin beste forsikring bekjempelse av skadedyr. Men bor du i leilighet tilbys ikke denne dekningen. — Årsaken er at det er mye vanskeligere å bekjempe i leiligheter, da man ofte er avhengig av at flere bekjemper samtidig, ellers vil de komme tilbake, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Når veggedyret suger blod, svulmer det opp og får en mørkere farge. Lennart Falk

Tryg dekker kun skader forårsaket av mus og rotter under ekstra forsikringer. Kunder med husforsikring tilbys å tegne en tilleggsforsikring i Norsk Hussopp Forsikring. — Under denne dekningen erstattes i korte trekk skade på bygning som følge av råtesopper og insekter, opplyser selskapet.

Ingen av Storebrands husforsikringer dekker veggedyrangrep.

— Siden disse dyrene ikke gjør noen skade annet enn å irritere, dekker ingen av våre husforsikringer dette. Dersom man har superforsikring og opplever skadedyr, sender vi ut skadedyrbekjemperere og dekker kostnadene, sier kommunikasjonsdirektør Elin M. Myrmel-Johansen.

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Veggedyr er blitt resistente mot gift. Dette er dagens metoder.

 2. BOLIG

  Dette er de vanligste skadedyrene i Norge. Ett av dem er det mange som ikke vet at de har.

 3. OSLOBY

  Middelalder-Oslos skjebnebrann

 4. OSLOBY

  Nå lanseres ti bud for syklister i Marka

 5. OSLOBY

  - Det hadde vært deilig å gå i shorts av og til

 6. OSLOBY

  Tvil om middelalderfunn: Trusehumor eller ABC-bok?