Osloby

Topphemmelig politi-PC ble tatt med hjem

Politiets topp sikrede datamaskin inneholdt hemmeligheter som kunne skade forholdet til andre stater og sette liv og helse i fare. Likevel ble maskinen tatt med hjem privat og til et mylder av trådløse nettverk.

Politiets datasikkerhet ble slaktet av dataekspert og sivilingeniør Gisle Hannemr under rettssaken hvor Sigurd Klomsæt (bildet) ble frifunnet. Junge, Heiko/NTB scanpix

 • Håkon Letvik

Når ankesaken mot Sigurd Klomsæt begynner i Borgarting lagmannsrett mandag, vil en 260 siders Kripos-rapport stå sentralt og i detalj fortelle om hvordan datasikkerheten og rutinene egentlig var i Oslo-politiets 22. juli-enhet.

— Topp sikkerhet har vært politifolkenes forklaring overfor domstolene og i en rekke rapporter.

— Elendig sikkerhet har vært konklusjonen fra Sigurd Klomsæts privatoppnevnte dataeksperter, Stein Møllerhaug og Gisle Hannemyr, i de tidligere rettsrunder, før Kripos-rapporten som viser flere sikkerhetshuller.

Klomsæt sto tiltalt for å ha lekket dokumenter fra 22.juli-saken. Han ble frikjent i tingretten, men politiet har anket kjennelsen.

- Store sikkerhetshull

- Jeg antar at retten vil se at rapporten påviser at det er store sikkerhetshull, sier advokat Arvid Sjødin, Sigurd Klomsæts forsvarer.

Under tidligere rettsmøter kom det tilfeldigvis frem at den topp sikrede datamaskinen var utstyrt både med fildelingstjenesten «Dropbox» og at den forsøkte å koble seg opp på det trådløse nettverket i tinghuset.

— En datamaskin som inneholder så mye sensitivt materiale bør vel ikke ha slike programmer, spurte tingrettsdommer Hans Bloch Hoell under straffesaken, og han fikk støtte fra de tre datasakkyndige som var til stede i rettssalen.

Fare for «hacking»

Faren for såkalt «hacking» ved at uvedkommende gikk inn i datamaskinen ville være for stor, mente de sakkyndige.

Kripos-rapporten viser etter det Aftenposten erfarer at datamaskinen både har vært brukt til surfing på internett, og at den har koblet seg opp på trådløse nettverk utenfor Politihuset på Grønland.

En rekke ganger i de dagene «fellen» for bistandsadvokaten ble laget, var datamaskinen koblet opp mot et trådløst nettverk på Bøler, i det strøket en av de mest sentrale politietterforskerne i 22. juli-saken bor.

PCen med de sensitive opplysningene ble tatt med til dette området på Bøler, som er fullt av usikrede, trådløse nettverk. Håkon Letvik

I området kunne Aftenposten måle 23 trådløse nettverk tidligere i uken. Striden om datamaskinen har vært en gjenganger i rettsapparatet. Både i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett fikk Sigurd Klomsæt medhold i at politiet måtte utlevere en såkalt speilkopi av datamaskinen. Slik kunne det tydelig avleses alt arbeid som var gjort med maskinen, og hvor og når den ble koblet opp til nett, enten med kabel eller trådløst.

Politiet argumenterte i sin anke til Høyesterett sterkt imot å utlevere en kopi til Klomsæts sakkyndige, selv om det skjedde under taushetsplikt.

Behring Breiviks mor

Maskinen skulle inneholde opplysninger fra avhøret av Behring Breiviks mor og andre følsomme opplysninger som politiloggen i 22. juli-saken. Det var også opplysninger om grove narkotikaforbrytelser og en annen drapssak.

Opplysningene kunne i ytterste konsekvens medføre fare for liv og helse for personer som er omhandlet i materialet, mente politiet overfor Høyesterett.

Også forholdet til fremmede makter kunne bli berørt. Det kunne stille Norge i stor forlegenhet hvis materialet norsk politi hadde fått fra andre land ble gitt til noen utenfor politiet, mente politiet.

Under omfattende rettsrunder i tingrett og lagmannsrett har politifolk forklart at datamaskinen var undergitt den strengeste sikkerhet, at den var umulig å manipulere eller «hacke» og den skulle alltid være innelåst. Merkingen av bildene av Anders Behring Breivik som ble levert ut til bistandsadvokatene 3. februar 2012 ble utført nettopp på denne datamaskinen.

Maskinen var kryptert, kontordøren hvor den sto ble alltid låst, den var utstyrt med passord, ble ikke brukt på internett eller trådløse nett og ble aldri overlatt andre enn de aller mest sentrale 22. juli-etterforskerne – tre i tallet.

 1. Les også

  Politiet får kraftig refs for Klomsæt-etterforskning

 2. Les også

  Klomsæt frikjent

 3. Les også

  Klomsæt raste mot politi og dommere

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dette er en av hemmelighetene Eirik Jensen vil røpe i retten

 2. NORGE

  Flyforbud under Behring Breivik-saken

 3. KOMMENTAR

  En klargjørende dom fra lagmannsretten.

 4. NORGE

  Staten sterkt kritisk til tingrettens Breivik-dom

 5. NORGE

  Regjeringsadvokaten: Vil "fargelegge beskrivelsen" av Breiviks hverdag i fengselet

 6. NORGE

  Nokas-raner måtte få hjelp: Fikk motorstopp med smuglerbåt i Skagerrak