Osloby

«Mange barn blir utsatt for de voksnes julefyll»

Alkoholkonsumet vårt øker betraktelig i desember. Kari Randen oppfordrer voksne til å bremse drikkingen når barn er til stede.

- Vi vil gjerne senke terskelen for å ta opp voksnes alkoholbruk i julen og andre høytider, sier Kari Randen. Foto: Kristin Høiland

 • Aftenposten Redaksjon

- En ny undersøkelse MMI har gjennomført for oss, viser at en av ti har opplevd at barn blir utrygge på grunn av voksnes alkoholbruk, og 16 prosent innrømmer at de har drukket seg beruset foran barn, sier Kari Randen, leder i organisasjonen AV-OG-TIL.

- Ble du overrasket over tallene?

- Vi er overrasket over at så mange oppgir at de har drukket seg beruset foran barn. Unger bør slippe å forholde seg til fulle foreldre — og enda flere sier i undersøkelsen at de har vært i situasjoner der de har oppfattet andre foreldre som beruset, noe barn ofte reagerer på. Bak disse tallene er det mange barn som har opplevd utrygghet og har dårlige minner fra jul og andre feiringer der det har vært servert alkohol.

- Har du selv hatt dårlige opplevelser med egne foreldres alkoholbruk?

- Nei, det har jeg heldigvis ikke. Mine foreldre har vært veldig forsiktige med alkohol - og det er helt tilfeldig at jeg har havnet i denne jobben. Mitt engasjement handler om at barn skal slippe å oppleve voksne som drikker for mye. Og jeg merker at mange er engasjert i dette, men ofte synes det er vanskelig å vite hva de skal si når voksne drikker for mye.

- Tar barn selv kontakt med dere?

- Det hender at barn tar kontakt, men vi er opptatt av at barna ikke skal føle ansvar for hvor mye foreldrene drikker - derfor henvender vi oss mest til voksne. Barn med foreldre som har alkoholproblemer tar ofte veldig mye ansvar hjemme, både for å skjule problemet, og for å få hverdagen til å fungere noenlunde normalt.

- Hvorfor drikkes det mer og mer i høytider og ellers?

- Det kan se ut som om alkohol blir stadig mer vanlig i sosiale sammenhenger, og der vi før inviterte naboen på en kopp kaffe, byr vi nå i stedet på et glass vin eller to. Mange har sterke tradisjoner knyttet til julefeiringen, og jo mer velstående vi blir, jo mer ser det ut til at vi spanderer alkohol i ulike feiringer. Vi skal « kose oss litt ekstra i julen og i ferier» - og det betyr ofte mer alkohol enn ellers.

- Hvor er drikkeproblemet størst?

- Mange tusen barn opplever at foreldrene misbruker alkohol daglig, og lider selvsagt under det. Men de som drikker litt for mye er jo også «vanlige folk», og det betyr at stadig flere barn opplever utrygghet i situasjoner der de voksne skal feire og ha det hyggelig - men tar seg et glass eller to for mye.

- Hvor mye kan voksne drikke før barn føler utrygghet?

- Vi gir ingen maksgrense og er ingen avholdsorganisasjon, men vi ber de voksne tenke seg om før de tar et glass til foran barn. Det er veldig individuelt hvor mye alkohol vi tåler, og det er hvor mye barn tåler foreldrene må tenke over. Alle ønsker jo å skape gode juleminner for barna sine!

Alkoholkonsumet vårt øker betraktelig i desember. Kari Randen oppfordrer voksne til å bremse drikkingen når barn er til stede.

Skikken med å invitere naboer og venner på en kaffekopp, er mye koseligere for barna enn om det serveres alkohol i alle sammenhenger.

afp000811380.jpg Foto: Kristin Høiland

Relevante artikler

 1. NORGE

  Er det greit at foreldre drikker foran barna?

 2. FORELDRELIV

  – Barn fortjener en ferie fylt av gode minner, ikke fylt av fulle voksne.

 3. FORELDRELIV

  Er det greit å bli brisen foran barn?

 4. SPORT

  Er det greit å drikke alkohol på idrettsfesten til barna? Ja, sier én av fire foreldre.

 5. FORELDRELIV

  «Hvorfor pratet og oppførte bestefar seg så rart etter julemiddagen?

 6. FORELDRELIV

  Rusekspert: – Mange barn har grunn til å grue seg til høytiden