Osloby

Oslo kommune må møte i retten etter at 83-åring frøs ihjel

22 vitner skal forklare seg i retten om hva slags omsorgstilbud Jorunn Marie Bukkøy fikk fra Oslo kommune. 83-åringen frøs ihjel utenfor sin egen leilighet. Gransking av dødsfallet avslørte en eldreomsorg som Statens helsetilsyn karakteriserte som uforsvarlig.

Jorunn Marie Bukkøy ble funnet livløs i dette rosebedet i mars 2010. Paal Audestad/privat

 • Solveig Ruud
  Journalist

– Hun var utsatt for grov omsorgssvikt, og det fortjener å bli satt under lupen i retten, også for å belyse de eldres kår i Oslo.

Det uttalte Johnny Pettersen, naboen til Jorunn Marie Bukkøy, tidlig i august i år. Da ble det kjent at kommuneadvokaten i Oslo hadde anmodet politiet om å legge vekk saken mot kommunen bl.a. fordi det hadde gått så lang tid.

Bukkøy, som led av Alzheimer, hadde nedsatt syn og hørsel og var svært dårlig til bens, fikk kun tilsyn av kommunen i ca. to av døgnets 24 timer. På uforklarlig vis klarte hun å komme seg ned flere etasjer og ut i vinterkulden 1. mars 2010. Der slo hun hodet mot blokkens husvegg før hun segnet om i snøen i nattkjolen og frøs ihjel.

Les også:

Les også

«Hun ble utsatt for grov omsorgssvikt. Det fortjener å bli belyst i retten.»

22 vitner skal forklare seg

Nå er politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby helt tydelig på at saken kommer opp i retten.

– Det skal den, så fort som mulig, sier han til Aftenposten.

Avgjørelsen kommer etter flere vitneavhør, bevisvurdering og etter at politiet har oversendt en ny vurdering av saken til Statens helsetilsyn.

Kraby opplyser også at det blir en litt større sak enn planlagt da saken opprinnelig var berammet – altså i november i fjor. Den gang var det planlagt å innkalle 11 vitner. Nå er antallet økt til 22, og saken er planlagt over syv dager.

Aftenposten er kjent med at Bukkøys nevø Per Hansen, som var en av dem som sto avdøde nærmest, ble avhørt av politiet i forrige uke.

Utsatt to ganger

Den såkalte Bukkøy-saken er blitt liggende hos Oslopolitiet svært lenge. Statens helsetilsyn anmeldte Oslo kommune ved bydel Gamle Oslo i januar 2011.

Etterforskningen avdekket det helsetilsynet karakteriserte som markante avvik fra plikten til å yte nødvendig og forsvarlig helsehjelp.

Kommunen ble ilagt en bot i mars 2012, men nektet senere å akseptere boten.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby er tydelig på at saken skal opp for retten så snart som mulig. NTB Scanpix/Kyrre Lien

Nedprioritert i politiet

To ganger har saken vært berammet i retten, for så å bli trukket. Den ble først satt opp i november i fjor, men utsatt fordi politiet hadde behov for å forberede saken bedre.

Aftenposten omtalte for noen uker siden kommuneadvokatens forslag om å legge vekk hele saken. Begrunnelsen var da blant annet tidsbruken og at det hadde gått så lang tid siden Bukkøy døde.

Da innrømmet politiadvokat Kraby at saken dessverre ikke har «kunnet bli prioritert i forhold til andre voldssaker.»

Han uttalte også at det å trekke saken, var et alternativ.

Muligheten for at saken kunne ende uten rettssak, førte til voldsomme advarsler og kritikk fra både eldreombud og andre. Politiet ble blant annet beskyldt for å mangle kompetanse i slike saker.

Les også:

Les også

Les den rystende saken om tilbudet den demente Jorunn Marie Bukkøy fikk av Oslo kommune.

Nye rutiner i Oslo-politiet

Seksjonsleder Grete Lien Metlid, i seksjon for vold— og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, innrømmer overfor Aftenposten at de har hatt problemer med å prioritere slike saker, og at de nå har flyttet ansvaret for å etterforske helsesaker.

– Vi har rett og slett ikke hatt den fremdriften vi burde hatt i slike saker, sier hun og viser til at store volds- og drapssaker tar ressursene.

Hun opplyser at alle nye helsesaker anmeldt til politiet fra med 1. juli i år vil bli etterforsket av Seksjon for finans og miljø. Denne seksjonen har fra før ansvar for blant annet arbeidsulykker.

– Men vår seksjon vil fortsatt følge opp og sluttføre saker som vi har mottatt frem til denne datoen, herunder Bukkøy-saken, opplyser hun.

 1. Les også

  Rettssaken må bli gjennomført

 2. Les også

  Rettssak om omsorgssvikt er blitt utsatt

 3. Les også

  Politiet har nedprioritert rettsak om «uforsvarlig» eldreomsorg

Relevante artikler

 1. NORGE

  Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon – men vil ikke avhøres

 2. NORGE

  Politiet til Aftenposten: - Philip Manshaus ønsket å skremme muslimer i Norge

 3. NORGE

  Yrkessjåfører rammes av førerkortsommel

 4. NORGE

  Politiet: Manshaus filmet angrepet på moskeen

 5. OSLOBY

  Fulgte etter Oslo-kvinner, angrep bakfra og tok kvelertak til de besvimte

 6. OSLOBY

  Siktede etter Bjørndal-drapet varetektsfengslet i fire uker