Osloby

Fjellrype har slått seg ned på Ekeberg i Oslo

Flere trodde det ikke kunne stemme at en fjellrype har tatt turen til hovedstaden. Nå er ornitologer bekymret for de mange farene bylivet fører med seg for fuglen.

Fjellrypa søker ofte til høyere topper. Det gjør den også i Oslo, her på et hustak. Bjørn Olav Tveit

 • Olav Eggesvik
  Journalist

Først, litt rypefakta. Man har sett rype i byen før. Men da har det vært lirype, blant annet i Holmenkollen. Fjellrypa holder vanligvis til i 12-1400 meters høyde, og da i terreng nesten uten vegetasjon.

Derfor er det oppstand i det ornitologiske miljøet: Kort tid etter at Oslo-borger nummer 650.000 kom til verden, har Oslorype nummer én flyttet til byen. Nærmere bestemt like ved Ekebergåsen. Fjellrypa er en hunn.

«Oslorypa» er trolig den første av sitt slag i byen

Det har pågått en debatt om det kan være en lirype. Fjellrypa og lirypa kan være svært vanskelig å skille fra hverandre, særlig på vinterstid når begge har hvit drakt.

Men grundige studier av Oslorypas nebb, og observasjoner av hvordan den reagerer på lokkeropene til andre fjellryper, gjør at ornitologene nå slår fast at Oslos første fjellrype er i byen. I alle fall den første observasjonen av arten.

På dette hustaket på Ekeberg er fjellrypa observert. Bjørn Olav Tveit

— Fjellrypen holder egentlig til på fjellet, typisk i blokkmark nesten uten vegetasjon. De trekker nesten ikke og er stort sett stamfugler. Vi synes det er veldig spesielt at det skulle dukke opp en fjellrype i Oslo, nærmere bestemt på Nordstrand, sier Bjørn Olav Tveit.Han er fuglebokforfatter, og medlem i Norsk Ornitologisk Forenings Sjeldenhetskomité. De verifiserer observasjoner av sjeldne fugler.

Tveit jobbet med boken Småviltguiden, som skal hjelpe jegere med å skille mellom truede arter og dyr det kan jaktes på, da han oppdaget bildene på nettet av det mange trodde var en lirype.

Hovedstadens farer bekymrer ornitologer

Det er ikke bare enkelt å være nyinnflyttet Osloborger, heller ikke av arten fjellrype. Hovedstadens mange farer bekymrer flere ornitologer. Tveit sier det heller ikke er umulig at Oslorypa har flyttet hit for å bli her en stund.

— Vi er bekymret for den. Der den holder til er det katter. Jeg er litt usikker på hvordan den håndterer farene som er i Oslo, om den tåler å leve mellom kraftlinjer og biler. Jeg ønsker den tilbake til fjells så fort som mulig, selv om det er hyggelig å ha den her, sier Tveit.Han oppfordrer folk som skal se Oslorypa om ikke å gå for nær, og for all del holde hunden sin i bånd for å unngå å stresse den.

Heldigvis er jaktsesongen for rype over. Og det er bra for Oslorypa.

Fem ting du kanskje ikke visste om fjellrype

Listen er laget i samarbeid med Bjørn Olav Tveit.

Fjellrypa lever ofte ikke så lenge. De aller fleste dør i løpet av sitt første leveår. Det drives mye jakt på fjellrypa, som også har mange naturlige fiender.

Arten er innstilt for å bli rødlistet. Det har vært en bekymringsfull utvikling for både li- og fjellrype de siste årene, og man regner med at bestanden er halvvert de siste ti årene.

Den røde kammen er fjellrypas sjekketriks. Hunnene, som Oslorypa, foretrekker hannryper med store, røde kammer. Bjørn Olav Tveit

Fjellrypa lever stort sett av plantekost, men spiser noen insekter i løpet av sine første uker.Den skifter fjærdrakt tre til fire ganger i året, i takt med årstidene.

Rypa har en rød kam over øyet. Mannlige ryper med stor kam har bedre sjans hos damene.

 1. Les også

  Krever hekkeplass til vandrefalk i rådhustårnet

 2. Les også

  Rødlisting av rype: Jegere blir gjerne med på nasjonal vernedugnad

 3. Les også

  Rype på rødlisten – kan bety mer vern og mindre jakt

Relevante artikler

 1. REISE

  Søndag starter rypejakta: Slik blir årets sesong

 2. NORGE

  Hobbyfisker reddet havørn fra å drukne

 3. OSLOBY

  Dette er Oslos nærmeste høyfjell

 4. A-MAGASINET

  Pandemien har økt fugleinteressen: – Det nære blir viktigere, og vi har fått mer tid og ro til å ta det inn

 5. A-MAGASINET

  Da Kristin Danielsen flyttet til Oslo, følte hun seg som en bondetuppe. Siden har hun blitt «vanvittig» glad i byen

 6. OSLOBY

  Synes Oslo-folk var vanskelig å bli kjent med – lager egen festival