Osloby

Juli: Ordførerens hytte males uten skattetrekk

I juni vedtok Oslo kommune landets strengeste tiltak mot svart arbeid, etter at Aftenposten hadde påvist svart arbeid på kommunale byggeplasser. En måned senere får ordfører Fabian Stang (H) beiset hytta uten faktura, uten skriftlig kontrakt og uten å trekke skatt.

Ordfører Fabian Stang fikk bare summen på sms og betalte regningen uten faktura. Lars Barg, leder i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund, sier at selvstendig næringsdrivende alltid sender faktura. Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix

 • Stine Barstad
 • Siri Gedde-dahl
 • Ragnhild Stenvaagnes

afp000324449-N4e2JaubIX.jpg Heidi Marie Skarnes

afp000729798-YSIZaCpIjc.jpg Ingar Storfjell

afp000730425-tNmb6ZJ49F.jpg Ingar Storfjell

afp000730419-yKowTSTQJA.jpg Ingar Storfjell

afp000763325-4k1vDQE6Ku.jpg

Finansbyråd Eirik Lae Solberg (H), avdelingsdirektør Gunnar Wedde i kompetanseetaten og kemner Astrid M. Rosenqvist varslet i går nye tider for useriøse bedrifter. Det skal bli vanskeligere å slippe inn i Oslo kommune og lettere å kastes ut. Ingar Storfjell

— Det blir tøffere å være skurk innenfor bygg, renhold og alle andre bransjer i Oslo, lovet byrådene Hallstein Bjerke (V) og Eirik Lae Solberg (H) i et intervju med Aftenposten 11. juni i år.

De hadde satt seg fore å luke ut de useriøse leverandørene fra Oslo kommune, og kom med en omfattende tiltakspakke mot svart arbeid og annen arbeidslivskriminalitet foran kommunens høring om svart økonomi 12. juni. Bakgrunnen var Aftenpostens serie «Grå økonomi», som dokumenterte hvordan blant annet Oslo kommune benyttet svart arbeidskraft på sine byggeplasser.

Med nye kontraktsbestemmelser og nye kontrolltiltak fikk Oslo landets strengeste regler på området. KrF på Stortinget ber nå Regjeringen om å innføre de samme reglene på landsbasis. Politikere fra alle partiet gikk også hardt ut mot svart arbeid i private hjem i interpellasjonensdebatt i Stortinget 3. juni i år.

Ordføreren sjekket ikke

Men Oslos ordfører sikret seg hverken skriftlig kontrakt eller faktura, eller tok en enkel sjekk av hvem han kjøpte tjenester av, da en privatperson beiset hytta hans i Gausdal i sommer, har Dagbladet avdekket.

Stang opptrådte som arbeidsgiver uten å foreta forskuddstrekk og melde fra til skattemyndighetene. Summen fikk han på sms og betalte til en bankkonto. Han sier han trodde maleren var selvstendig næringsdrivende.

Lars Barg, leder i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund, sier at det ikke forekommer at man kun mottar SMS med kontonummer fra selvstendig næringsdrivende.

— Da får man seriøse, maskinskrevne fakturaer med organisasjonsnummer og annen informasjon som norsk lov krever. En faktura i forkant av betaling er en forutsetning og det er norsk lov.

Barg kaller det «naivt» å tro at vedkommende er næringsdrivende når man mottar SMS med kontoinformasjon.

— Dette virker dessverre veldig useriøst.

Ifølge Stangs rådgiver skulle "det formelle" etter planen tas til høsten.

Sterk symboleffekt

— Om en ordfører bruker svart arbeidskraft har det svært uheldig symboleffekt. Alle bør vite hvem de engasjerer til oppdrag, men politikere og myndighetspersoner må være ekstra forsiktige, sier Guro Slettemark i Transparency til Aftenposten.

Hun viser imidlertid til at ordføreren sier at han var i god tro, og understreker at det kan være lett å trå feil.

SE TV-INTERVJUET MED FABIAN STANG: (saken fortsetter under)

Legger seg flat

— Jeg skulle ha sendt inn lønns- og trekkoppgave til det lokale kemnerkontoret og skatt skulle vært trukket fra det utbetalte beløpet, skrev Oslo-ordfører Fabian Stang på Facebook fredag.

Stang, som er advokat av yrke, tok kontakt med lokale myndigheter etter at Dagbladet hadde stilt spørsmål. Han har nå levert inn lønns- og trekkoppgave og betalt inn skatt for maleren, på toppen av opprinnelig beløp.

Stang hadde betalt 42.000 kr for beising av hytta til en lokal privat person som ikke hadde eget firma. Stang syns prisen ikke tilsa svart arbeid. Maleren, en ansatt i Gausdal kommune med bigeskjeft på Stangs hytte, sier til Dagbladet at han aktet å oppgi beløpet til skattemyndighetene.

Uten kontrakt og faktura

Fungerende seksjonssjef i rettsavdelingen i Skattedirektoratet Lene Ringså Solberg sier følgende:

 1. Les også

  Fabian Stang betalte ikke skatt: «Jeg handlet i god tro»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Fabian Stang betalte ikke skatt: «Jeg handlet i god tro»

 2. OSLOBY

  Opposisjonen om Stangs hyttebeising: - Skuffende og uakseptabelt

 3. OSLOBY

  Mener Stangs håndtering var typisk "damage control"

 4. NORGE

  Politikere i økonomisk trøbbel

 5. KOMMENTAR

  Fabians fadese

 6. NORGE

  Stang angrer ikke på at han tok initiativ til å anmelde Moxnes