Osloby

Opposisjonen raser over kutt i bydelene

Opposisjonspolitikerne er redd for at de store kuttene i bydelene skal gå utover helsesentrene, barnehagene og andre tilbud i regi av bydelene.

Carl I. Hagen, Marianne Borgen og Libe Rieber-Mohn har alle ankepunkter mot Oslo-budsjettet for 2015.

 • Wasim K. Riaz

Bydelene ligger an til å bli de største taperne i Oslo-budsjettet som ble lagt frem onsdag. Oslos 15 bydeler må tilsammen kutte sine utgifter med 192 millioner kroner neste år. Dette liker ikke opposisjonen.

— Dette er et budsjett med store kutt til bydelene, noe som vil gå utover svake grupper. Vi frykter dårligere eldreomsorg, færre vikarer til barnehager og mindre ressurser til helsesentrene, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (A) til Osloby.

Hun er også kritisk til at byrådet legger opp til et historisk høyt nivå på investeringer med lånte penger. Det er blant annet planlagt flere nye skoler. Ap frykter at de overtar regningen for store lån hvis de vinner valget neste år.

— Kostnadene for store investeringsprosjekter forskyves fremover. Jeg frykter at Ap får regningen, sier varaordføreren.

- Puslete kollektivsatsing

Rieber-Mohn mener samtidig at satsingen på kollektivtrafikken er ganske puslete.

- Ser vi bort ifra midler fra Oslopakke 3, så får kollektivtrafikken bare 10 millioner kroner ekstra neste år. Dette er svært lite med tanke på totalbudsjettet som er på 1,6 milliarder kroner, sier Rieber-Mohn.

— Og så vil flere av prosjektene, som Lørenbanen, ikke komme neste år, men i 2016, supplerer partikollega Rina Mariann Hansen som også er nestleder i finanskomiteen.

Frp: Nei til flyktninger

Carl I. Hagen (Frp) er skeptisk til at byrådet mener det er positivt med befolkningsvekst. Han vil nå gå inn for at Oslo ikke tar imot flere flyktninger.

- Vi vil ikke ha flere flyktninger til Oslo. Og så mener vi at det er på tide at det stilles spørsmålstegn til denne tiljublingen av befolkningsveksten. Vi må se på hvem som flytter inn. Det er ikke positivt for Oslo hvis vi tar imot ressurssvake personer. Det koster også penger å ta imot barn og unge som trenger barnehage- og skoleplasser, sier Hagen.

Han vil nå jobbe for å vedta at Oslo får flere private barnehager, mer OPS (offentlig privat samarbeid) og at flere sykehjem legges ut på anbud.

- Det går an å privatisere en god del av de kommunale tjenestene. Blant annet barnehager og kollektivtilbudet, sier Hagen som gjennom budsjettforhandlinger også tidligere har sørget for at barnehager er blitt lagt ut på anbud.

Også han er kritisk til at gjeldsgraden til Oslo har økt de siste årene, og mener at kommunen kunne ha spart mye penger på å ha flytende rente istedenfor fastrente.

— Man kunne for eksempel ha halvparten av lånet med flytende rente.

SV: Mindre til skole

SVs Marianne Borgen er særlig bekymret for at Oslo bare vil bygge 350 barnehageplasser neste år, og for at den store økningen i elevmassen ikke blir møtt med tilsvarende beløp i budsjettet.

— Det bygges for få barnehageplasser. Og kvaliteten på barnehagene er også truet. Vi vet at enkelte bydeler ikke har penger til vikarbruk. Og så er det et kutt i skolebudsjettet. Det er bare lagt opp til 80 prosent kompensasjon for nye elever, og ikke 100 prosent. Dermed blir det en reell nedgang i skolebudsjettet. Ellers ønsker vi at flere skoler får tilbud om gratis aktivitetsskole etter modellen fra Mortensrud og Tøyen, der dette har vært stor suksess, sier Borgen.

Rødt: - Kritisk til OL-etaten

Rødt mener at byrådets budsjettforslag går ut over de svakeste i Oslo kommune og øker klasseskillene. Byrådet kutter over 190 millioner kroner til bydelene, som vil føre til kutt i velferden.

— Byrådet kutter også 70 millioner i Oslo-skolen, og vil ta ut over 375 millioner i utbytte fra de kommunale boligene. Det betyr at Oslo opptrer som en av landets råeste hushaier, sier Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes.

– Samtidig vil byrådet bruke 94 millioner neste år på OL-etaten. Det betyr at Oslo i alt bruker 270 millioner på OL-søknadsarbeidet over tre år. Dette er mildt sagt en spinnvill prioritering, sier Moxnes.

 1. Les også

  Endelig kommer skatehallen

 2. Les også

  Vil lage «sykkeltrasé light» på tvers av Oslo

 3. Les også

  Fotgjengere i Oslo går en lysere fremtid i møte

 4. Les også

  Byrådet kutter for 327 millioner i Oslo-budsjettet for 2015

 5. Les også

  Dette vil du merke fra kollektivbudsjettet i Oslo for 2015

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Rødt sikrer flertall for Oslo-budsjettet

 2. OSLOBY

  Høyre: – Glad for at «rare» SV og MDG-forslag er vraket

 3. OSLOBY

  Oslo-byrådet fikk budsjettstøtte fra Rødt for 105 millioner

 4. OSLOBY

  Isak og Even ble tema da Oslo-politikerne stemte over 67 milliarder kroner

 5. OSLOBY

  Byrådet utsetter viktige valgløfter

 6. OSLOBY

  Rødt vil ikke støtte byrådet hvis kommersielle får barnehage-ja