Osloby

Solid OL-flertall i Høyre

Alt ligger til rette for at Høyre-politikerne på Stortinget vil gi Erna Solberg en massivt dytt i retning av OL-ja onsdag.

Statsminister Erna Solberg. Har ikke tatt offentlig standpunkt. Christophe Ena

 • Robert Gjerde
 • Lars Molteberg Glomnes
 • Pernille Ingebrigtsen
 • David Bach

Skal Høyre trosse Frp og gå inn for Oslo-OL, trenger Solberg et solid ja-flertall fra sine egne. Det får hun.

Etter det Aftenposten får opplyst viser interne opptellinger fra både ja— og nei-siden i Høyre at en betydelig andel av stortingsgruppen kommer til å si ja til en videre OL-prosess når gruppen møtes for å gi Regjeringen råd i OL-saken onsdag.

Den siste tiden har de mest ivrige ja-folkene i Høyres stortingsgruppe jobbet beinhardt for å få et så stort ja-flertall som mulig blant Høyres 48 stortingsrepresentanter.

Målet er så stor støtte at Erna Solberg ikke kan ignorere beskjeden fra stortingspolitikerne.

— Et knapt ja-flertall vil ikke være veldig heldig, sier Unge Høyres leder, Kristian Tonning Riise, som på vegne av UH har landet på et «betinget ja» til OL.

Les også:

Les også

Skjebneuke for Oslo-OL

2/3

Opptellinger gjort av Aftenposten og NRK har også tidligere vist ja-flertall, men en ganske stor andel av stortingsrepresentantene har sagt at de ikke vil ta stilling før saken skal behandles i gruppen. Det har vært uklart om de ville falle ned på ja eller nei.

Nå er vurderingen internt i Høyre at flere av disse har landet, eller er i ferd med å lande, på et ja.

Aftenposten har snakket med flere politikere.

Deres «meningsmåling», basert på interne diskusjoner representantene imellom, pekte mandag kveld mot at ja-representantene vil utgjøre om lag 2/3 av stortingsgruppen.

Bredt mandat

Nei til OL: Michael Tetzschner, Oslo Bjørke Magnus Knutsen

Med et så betydelig flertall i stortingsgruppen får statsministeren det mandatet hun trenger, hvis hun vil, for å bygge en bred allianse – uten Frp, men med Ap, Venstre og eventuelt KrF og Sp. SV har i likhet med Frp allerede sagt klart ifra om at de er mot Oslo-OL.Parlamentarisk leder Trond Helleland har tidligere slått fast at et klart resultat, den ene eller andre retningen, vil være et så tydelig signal at det ikke kan ignoreres av Regjeringen.

Les også:

Les også

Frp har rett - det ansvarlige vil være å ikke søke OL nå

Vestlandshøyre sier ja

Samtidig ble det i går klart at Høyres stortingsrepresentanter fra de tre nordligste fylkene sier nei OL. I de andre fylkene derimot – Rogaland unntatt – skal det nå være ja-flertall blant stortingsrepresentantene.

Ja til OL: Linda Hofstad Helleland, Sør-Trøndelag. Larsen, Håkon Mosvold

I Akershus er f. eks. alle syv representantene positive til en OL-søknad. Noen stortingsrepresentanter er fortsatt usikre, og vil avvente onsdagens gruppemøte – der også noen av Høyres statsråder vil være til stede og svare på spørsmål.Et fakta-notat, utarbeidet av «ja-mannen» Svein Harberg (Aust-Agder), vil danne bakteppet for diskusjonen på onsdagens gruppemøte.

Ikke avstemning

Selv om det er ventet at stortingsgruppen vil gjøre seg helt ferdig med saken onsdag, er det ikke gitt at det blir noen avstemning, etter det Aftenposten får opplyst. Hvis det under diskusjonen blir klart at et betydelig flertall vil si ja, er det et mulig utfall at det ikke foretas en avstemning, men at parlamentarisk leder Trond Helleland oppsummerer gruppens holdning, og oversender det til Statsministerens kontor. Det vil også gi Erna Solberg et større handlingsrom.

Uansett vil stortingsgruppens råd til Regjeringen være et «betinget ja».

Ja til OL: Hårek Elvenes, Akershus. Bethen Steenbuch

Det vil være et ja til å gå videre, og foreslå en statsgaranti, men samtidig jobbe for å få et «nøkternt og folkelig» OL «på norske premisser», og uten noen som helst form for skatteprivilegier.Mange i Høyre er også opptatt av å få spikret at IOC selv må betale regningen hvis IOC «på overtid» kommer med nye krav til innhold og f. eks. øvelser.

Les også:

Les også

Gerhard Heiberg: – Jeg hadde mistet all troverdighet. Jeg måtte bort.

Bondevik får gehør

Eksstatsminister Kjell Magne Bondeviks utspill i Aftenposten i går, om å gå for et Oslo-OL, men samtidig utfordre IOC på å lage et «norsk OL» og si «take it or leave» til IOC, får gehør i Høyres stortingsgruppe. Svein Harberg (H), Høyres leder i kulturkomiteen på Stortinget, synes også Bondeviks forslag om å løfte frem menneskerettigheter er spennende.

Les også:

Les også

- Take it or leave it

— Mye av det Bondevik vil utfordre IOC på er også spor som søkerkomiteen allerede er inne på, men for politikere og andre som skal mene noe om OL har nok Bondeviks utspill vært oppklarende.

Kambe advarer

Arve Kambe (H) fra Haugesund og Rogaland advarer likevel Regjeringen mot å jobbe for en OL-søknad, på tross av et stort flertall i Høyres gruppe.

Arve Kambe (H) Åserud, Lise

-I en situasjon der folket sier nei, og der begeistringen til ja-folkene er tilmålt eller regissert, mener jeg det vil være uklokt av Regjeringen å ta sin første dissens, og gå i klinsj med velgerne og regjeringspartner Frp. Og det i en sak som vil gå over tre stortingsperioder.

Han advarer også mot en oppfatning av at det ikke er så farlig å gi et betinget ja, fordi man senere kan si nei — hvis IOC ikke går med på Norges krav.

Velge dissens med omhu

-Hvis man setter i gang et tog har jeg vondt for å tro at det er mulig å stanse det, sier Kambe.

-Alle regjeringer får en dissens, eller flere. Man bør velge sine dissenser med omhu, sier han.

Les mer:

 1. Les også

  Høyre i Nord-Norge sier nei til OL

 2. Les også

  Ap-topp bryter tausheten om OL i Oslo

 3. Les også

  Stortinget får ikke vite IOC-krav før OL-beslutningen

Relevante artikler

 1. SPORT

  Solid OL-flertall i Høyre

 2. POLITIKK

  Helleland sterkeste kandidat som ny stortingspresident

 3. POLITIKK

  Høyre utpeker Thommessens arvtager onsdag kveld

 4. POLITIKK

  Thommessen kan bli stortingspresident med knappest mulig margin

 5. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022

 6. POLITIKK

  Sinne i Frp: – Jeg skammer meg over å sitte i regjering