Osloby

Adgang forbudt for menn

Her kaster kvinner hijaben for å trene.

Houda Al Rubaiai og Eman Alqadoora tester apparatene på treningssenteret Eva treningssenter. Med iraksk og palestinsk bakgrunn tilhører de grupper som tradisjonelt har vært mindre fysisk aktive enn majoritetsbefolkningen. Ingar Storfjell

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

— Mange menn kvier seg for å sende kvinnene til treningssentre der menn har adgang, sier Hussain Al Kazaale.

På Eva treningssenter kan minoritetskvinnene trene uten å frykte menns blikk.

Tredemøller, styrketreningsapparater, zumba og annen gruppetrening. Likevel er ikke Eva Fitness helt som andre treningssentre.

- Jeg føler meg mye mer komfortabel her hvor det bare er kvinner som kan trene. Jeg tror alle kvinner egentlig ville føle det samme, sier Sara Aatif.

Les også

Slik holder du koken når sofaen frister aller mest

Midt på Grønland har hun funnet sitt treningssenter, der det kun er kvinner som får lov til å trene. Lokalene i Christian Kroghs gate ligger skjermet for innsyn, tilbyr barnepass under trening, og har til og med en frisørsalong innebygget.— Jeg trente på vanlig treningssenter før, med hijab. Men dette er bedre, sier venninnen Amal Addam.

De to BI-studentene vil ikke la seg avbilde, men er her 3–4 ganger i uken. Overvekt og inaktivitet har vært særlig utbredt blant minoritetskvinner. Om lag halvparten av kvinner med tyrkisk og pakistansk bakgrunn er overvektige, og rundt 60 prosent er fysisk inaktive.

— Jeg tror vi tilhører en mer aktiv og bevisst generasjon. Det er jo fokus på trening overalt, sier Aatif.

— Akkurat i min familie har trening vært viktig. Vi har faktisk hatt tredemølle hjemme, og mamma forsøker seg på å lage sunn middag, sier Addam.

Hjelper integreringen

For gründer og daglig leder Hussain Al Kazaale er ideen om et treningssenter rettet mot minoritetskvinner et resultat av hans kjennskap til det muslimske miljøet.

Daglig leder Hussain Al Kazaale har drevet treningssentre blant annet i Dubai og Litauen. I Norge satser han på kvinnene. Ingar Storfjell

— Jeg vet hvordan mennene i for eksempel pakistanske eller arabiske miljøer tenker. Mange kvier seg for å sende kvinnene til treningssentre, men når de hører at det kun er kvinner her, føler de seg trygge. Også kvinnene føler seg komfortable, når de kan ta av seg hijaben og vite at det ikke kommer menn inn, sier Al Kazaale.Han har holdt det gående siden oktober.

— Vi har nådd rundt 130 medlemmer. Det er også en del etnisk norske kvinner her som kommer fordi de trives, sier Al Kazaale.

Kazaale sier at et treningssenter rettet mot minoritetskvinner både er et integrerings- og et helsetiltak.

— Behovet er veldig stort her på Grønland. I tillegg til helseeffektene, er det å komme i aktivitet også noe som kan hjelpe på integreringen. Nordmenn er veldig fysisk aktive, og det å bli glad i å trene er noe som kan bidra til å komme i kontakt med etniske nordmenn, sier Al Kazaale.

 1. Les også

  - Bedre å spise tidlig enn sent

 2. Les også

  Trude (32) gikk ned 42 kilo på et halvt år

 3. Les også

  Her er de heteste treningstrendene for 2013

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Sykkelkurs for voksne slår an blant innvandrerkvinner

 2. DEBATT

  Jeg stiller meg kritisk til en forenklet fremstilling av minoritetsjenter | Uzma Rana

 3. SPREK

  - Vi er ikke født med ski på beina. Vi er i beste fall født med en sofapute bak nakken

 4. OSLOBY

  Tilbyr personlig trener til 12-åringer

 5. OSLOBY

  - Du skal gå mange turer for å få stor effekt på kroppsfasongen

 6. OSLOBY

  Ønsker ikke å sponse støttemedlem