Osloby

Foreldre flytter etnisk norske elever vekk fra Tøyen skole

De siste fire årene skulle 66 barn med norsk som morsmål begynt på Tøyen skole. 64 av dem har flyttet til andre skoler.

Linnea Bang sogner til Tøyen, men skal begynne på Lakkegata skole til Høsten. I bakgrunnen mamma Trine Bang. Foto: ESPEN HOFOSS

 • Espen Hofoss

Det myldrer av småbarn på gresset mellom høyblokkene på Enerhaugen.

Les også

Tøyen- rektor vil snu trenden

På plenen like ved ligger et digert banner med påskriften «Løft Tøyen». Banneret ble i går hengt opp ved Tøyen senter.Dugnadsgjengen som står bak banneret kaller seg Tøyeninitiativet. I kveld arrangerer de folkemøte der en rekke politiske topper fra Oslo stiller. Det viktigste temaet er hvorfor så mange småbarnsfamilier velger å flytte fra området før barna begynner på skolen.

Alle vennene flytter

- Vi vil gjerne bli, men vi kan ikke ta støyten for dårlig byplanlegging, mener Trine Bang, en av initiativtagerne til møtet.

Bang har bodd ni år på Tøyen og har hele tiden håpet at forholdene skulle bedre seg før hennes egen datter Linnea kom i skolealder. Men i løpet av de siste fire årene har ni av Linneas jevnaldrende venner flyttet fra blokken.

Les også

Kom til Tøyen, Fabian Stang!

Nå har Trine Bang søkt sin egen datter over til Lakkegata skole. Men språk og læringsmiljø er ikke den eneste årsaken til at Bang sender sitt barn til en annen skole.- Jeg vet det er positive ting på gang på Tøyen. Vår beslutning handler om alt som er plassert rundt skolen, sier Bang.

- Vi har ikke noe mot kommunale boliger, rusmiddelbehandling, metadonutdeling og kommunale institusjoner. Dette handler om at det er en sterk overetablering av slike tilbud på Tøyen. Du finner ikke en slik konsentrasjon på vestkanten, sier Bang.

Hun tror flere norskspråklige elever vil bli værende hvis bomiljøet i området bedrer seg.

- Tøyen er et ok sted når du har småbarn. Men det er ikke så greit når ungene blir litt eldre, og barnet ditt ikke kan gå ut av leiligheten alene. Utviklingen av området er ikke bare vårt ansvar. Politikerne må komme på banen, mener Bang.

Sammen mot flytting

Elise Koppang Frøjd er i samme situasjon som Trine Bang var for noen år siden. Hun har tro på at ting blir bedre før datteren skal begynne på skolen.

- Langsiktig, helhetlig tankegang mangler i dette området. Det er derfor vi ha invitert politikere til møtet i kveld. Vi trenger en bred politisk satsing på Tøyen, Grønland og Vaterland, sier Frøjd. Hun har lekt med tanken om å alliere seg med andre foreldre for å motvirke «norskflukten».

- Hvis vi går sammen om ikke å flytte, kan vi sammen bidra til å styrke norskmiljøet på skolen. Men vi klarer ikke å gjøre denne jobben alene.

Gjennomtrekk

Under prosjektet Miljøbyen gamle Oslo (1993-2001) kom det frem at en fjerdedel av befolkningen på Tøyen ble skiftet ut hvert år.

Årsaken er høy andel sosiale boliger, mange utleieleiligheter, mangel på barnehager og skoler med dårlig rykte. De fleste leiligheter er små 1-3 roms. Kun 10 prosent er større.

Dette banneret møter politikerne som stiller til debatt på Tøyen skole i kveld. Foto: Espen Hofoss

Roger John Lee har lang erfaring fra Tøyen og Nedre Kampen Vel og har sett utallige barnefamilier forsvinne til områder som Nesodden og Kolbotn.- Det er ingen garanti for at man får flere barnefamilier til å bli, men man kan gjøre noe med rammebetingelsene her, mener Lee.

- Hvis man flytter noen av de sosiale boligene utenfor Tøyen, vil man redusere pågangen av folk som sliter med ulike problemer. Dette og rusinstitusjonene gjør området mer utrygt.

Åse Brandvold mener skolen må få en viktig rolle hvis lokalmiljøet skal forandres.

- Vi må ta utgangspunkt i det som er positivt. Tøyen har et skoleorkester og teatergrupper. Barna føler seg trygge og liker å være der. Det er det som skjer i området etter skoletid og på kvelden som ikke er bra. I Groruddalen har de hatt suksess med kveldsåpne skoler. Flere kveldsaktiviteter både på skole og senteret vil styrke integreringen og være med på å gjøre Tøyen mer attraktivt for barnefamilier, tror Brandvold.

 1. Les også

  Vil lokke etnisk norske elever til Tøyen

 2. Les også

  Strid om nye sosialboliger på Tøyen

 3. Les også

  Nei til vern av Tøyen-blokkene

 4. Les også

  Politisk enighet om at Lambda skal bygges

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslos nabolag: Illevarslende forskjeller i barnefattigdom

 2. OSLOBY

  Tøyen-rektor mener stadig flytting hindrer integrering

 3. OSLOBY

  Flytte, eller bli i byen? Nesten halvparten av barna forsvinner før skolealder.

 4. DEBATT

  Kemal gjorde nabolaget bedre – derfor må han flytte

 5. KOMMENTAR

  Politikerne fikk hjelp av markedskreftene på Tøyen | Andreas Slettholm

 6. OSLOBY

  Disse tallene viser hvor populære barneskolene i Oslo er.– Jeg tror rykte fanger foreldre mer enn det burde