Osloby

Far, mor og to sønner siktet etter storstilt narkoaksjon

Politiet regner med å fremstille mellom 4-7 personer for varetektsfengsling i løpet av de neste dagene, opplyser politiet.

Faren som nå er siktet var frem til april daglig leder ved den tidligere Lime-butikken på Grønland. Butikken er nå stengt etter politiets aksjon. Carl Martin Nordby

 • Henrik Arneberg
 • Frode Sætran
 • Jørgen Svarstad
 • Lene Li Dragland

Oslo-politiet slo tirsdag til mot en rekke adresser i Oslo, blant annet denne tidligere Lime-butikken på Majorstuen. Aftenposten har sladdet ansiktene for å beskytte politifolkenes identitet. Olav Eggesvik

Politiet gjennomførte tirsdag en omfattende narkotikaaksjon i Oslo. Minst 18 ble pågrepet og siktet, tre av dem er under 18 år gamle.

Med unntak av én person, er alle norske statsborgere, og de er siktet både for grov narkotikakriminalitet og grovt heleri.

Politiet mener de har solgt store mengder cannabis i Oslo.

Narkotikasalget skal ha skjedd fra leiligheter, på Tøyen og Ensjø, på T-banestasjoner og i spesielle gater og strøk.

Ifølge politiet har mindreårige deltatt i salget.

— Det har vært en kynisk utnyttelse av barn, sa politistasjonssjef Kåre Stølen i tirsdag.

Les også: Barn pågrepet i den største politiaksjonen på flere år

Far, mor og to sønner siktet

Blant de sentrale i miljøet som nå er tatt, er minst fire fra samme familie (se oversikt nederst i saken).

Det gjelder to brødre på 29 og 31 år, faren (53) og moren (53).

Begge brødrene og faren er tidligere dømt for å ha solgt mange kilo hasj fra familiens leilighet på Tøyen.

Familien har også vært en del av den omstridte Lime-kjeden. Faren var frem til april i år daglig leder for den tidligere Lime-butikken på Grønland, mens 31-åringen er daglig leder for butikken på Majorstuen.

Begge adressene ble undersøkt med hund av politiet i tirsdag ettermiddag.

Lime-kjeden er nylig anklaget for menneskehandel og grove brudd på arbeidsmiljøloven. Politiet opplyser at narkotikaaksjonen ikke har noen sammenheng med saken mot Lime.

Advokat John Christian Elden er forsvarer for 31-åringen.

— Han er siktet for enten å ha vært med på udefinert salg av narkotika eller for å ha tatt i minst 100 000 kroner av utbyttet. Når, hva og hvordan har vi ikke fått vite, sier Elden.

Familiemedlemmene er i onsdag og torsdag i avhør hos politiet.

Flere løslatt

Politiadvokat Kai-Gunnar Nygård sier til Aftenposten at det ikke er kommet flere pågripelser etter gårsdagens storaksjon i Oslo.

- Nei, det er det ikke. Vi er ferdige med akuttfasen, men aksjonen er fortsatt ikke helt over. Det jobbes nå med å samle inn løse tråder, sier han.

Totalt åtte av de 18 pågrepne, inkludert de tre mindreårige, er blitt løslatt.

En av de mindreårige er 16 år gammel mens de to andre er 17 år gamle.

— Vi står nå igjen med ni avhør, sa Nygård onsdag ettermiddag.

Aftenposten får opplyst at politiet regner med å fremstille et sted mellom 4-7 av de pågrepne for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag eller fredag.

— Vi tar sikte på å få gjennomført alle avhørene i løpet av onsdag. Vi vurderer varetektsfengsling fortløpende basert på hva som kommer frem i avhørene, sa Nygård onsdag kveld og opplyste samtidig at siktelsesgrunnlaget fortsatt er det samme.

Ifølge politiadvokaten ble fem av de 18 siktede pågrepet for andre forhold, men som en direkte konsekvens av aksjonen. Disse er nå løslatt.

Tips eller bilder til denne saken? Kontakt oss her!

Mye kontanter

Politiet mener at flere av de siktede er en del av en av en større gruppering som har stått for organisert salg av cannabis, og at ungdom skal ha blitt utnyttet.

- Jeg ønsker ikke si noe om forbindelser, utover at det er forbindelser mellom de siktede, sier Nygård.

Foreløpig vil politiet heller ikke si noe om ransakelsene som ble gjort ved de to Lime-butikkene i Oslo i forbindelse med narkoaksjonen.

Grønlands stasjonssjef, Kåre Stølen, forteller likevel at det er funnet store kontantbeløp på flere av de pågrepne og i lokalene der de ble tatt.

- Vi har funnet våpen, cannabis og kontanter. Vi har tatt veldig mye kontanter for å si det mildt, understreker Stølen.

Han vil ikke utdype størrelsen på beløpene.

Bekymringsmeldinger ikke sendt

Tirsdag ble politisjefen sitert i en rekke medier på at mellom 50 og 100 bekymringsmeldinger er sendt barnevernet som et resultat av narkoaksjonen. Barnevernet sier at de ikke har mottatt disse fra politiet.

— Jeg tror det må være en misforståelse. Politiet har ikke sendt 50 bekymringsmeldinger. Vi samarbeider tett med politiet, det de sannsynligvis mener, er at de sannsynligvis kommer til å sende 50 bekymringsmeldinger.

- Betyr det at politiet har identifisert 50 mindreårige i denne saken?

— Ja, 50 barn i alderen 12 – 18 år, eller at noen av bekymringene dreier seg om foreldre som har barn i denne aldersgruppen. Vi venter en ganske stor mengde saker nå, men det er nok mange som tilhører barnevernsavdelingene i andre bydeler og andre steder også, sier Randi Strømsborg, avdelingssjef i bydel Gamle Oslo for barn og unge.

Stølen sier at det er riktig at politiet foreløpig har sendt få bekymringsmeldinger til Barnevernet.

— Vi har ikke skrevet så mange bekymringsmeldinger, men resultatet vil bli i den størrelsesordenen.

- Vil ikke ha disse som uvenner

Flere avdelinger i Oslo-politiet har jobbet intenst i lengre tid før tirsdagens narkoaksjon ble iverksatt. Det skal ha blitt samarbeidet svært tett med mange av beboerne i de aktuelle bydelene der aksjonene fant sted. Samtlige av de pågrepne er kjenninger av politiet.

Geir Tveit, leder for forebyggende avdeling på Grønland politistasjon håper at narkoaksjonen har fjernet det han kaller motoren i rusmiljøene det ble slått til mot. Han utelukker ikke flere pågripelser i tiden fremover.

- Vi har i lang tid hatt fokus på dette miljøet og pågrepet de vi anser som sentrale. Det ble aksjonert mot samtlige adresser samtidig, sier han.

Ifølge Tveit gjenstår fremdeles mye arbeid. Han forteller at politiet kommer til å fortsette å fokusere på de aktuelle miljøene i bydelene i tiden fremover.

— Vi er spesielt bekymret for rekrutteringsarenaen. I miljøet ser vi at enkelte av ungdommene blir med fordi de synes det er spennende og at de kanskje synes det er trygt å ha slike venner. Noen andre gjør det kanskje for ikke å ha disse som uvenner, sier Tveit.

Les også: Brødre siktet, tidligere dømt for omfattende hasjsalg

Fire familiemedlemmer siktet:

31-åringen

Ble i 2007, sammen med to brødre og faren, dømt for salg av 85-90 kg hasj for tilsammen 3,5 millioner kroner. Borgarting lagmannsrett uttalte at han hadde en mer underordnet og tilbaketrukket rolle. Han ble også dømt for blant annet vinningsforbrytelser og brudd på våpenloven, og fikk fem år og seks måneders fengsel. Tidligere var han dømt for innførsel av narkotika og grove vinningsforbrytelser.

Er oppført som daglig leder av en Lime-butikk på Majorstuen.

29-åringen

Er nå siktet for narkotikaforbrytelser eller §162 i straffeloven.

Ble i hasjsaken i 2007 dømt til fengsel i 5 år og 6 måneder. Ifølge dommen hadde han en viktig rolle i salget. Han utviste stor aktivitet både når det gjaldt kontakt med leverandører og kontakt med nettverket av kjøpere. Han ble også dømt for grove vinningsforbrytelser og brudd på våpenloven. Han var dømt en rekke ganger tidligere, blant annet for en rekke vinningsforbrytelser og mindre narkotikaforbrytelser. Han skal være den mest aktive av de fem brødrene.

Faren (53 år)

Ble i hasjsaken i 2007 dømt til syv års fengsel. Da ble han av retten omtalt som en bakmann. De mente han spilte en svært viktig rolle blant ved å bidra til finansiering av innkjøp av hasj og ved å motta og investere utbytte av virksomheten. Han ble også dømt for en rekke andre forhold, blant annet forsikringssvindel, falsk politianmeldelse, forsøk på å påvirke noen til å avgi falsk anmeldelse og trusler.

Han var frem til april i år oppført som styremedlem og daglig leder for en Lime-butikk på Grønland. Har i tillegg vært ansatt som oppvasker på en Oslo-restaurant i en årrekke.

Moren (53)

Var ikke tiltalt i den forrige hasjsaken, men ble pågrepet under razziaene mot familiens bolig på Tøyen i 2005. Er oppført som styreleder i Lime-butikken på Majorstuen.

 1. Les også

  - Vi er veldig takknemlige

 2. Les også

  Brødre siktet, tidligere dømt for omfattende hasjsalg

 3. Les også

  Barn pågrepet i den største politiaksjonen på flere år

Relevante artikler

 1. NORGE

  Begge de siktede fengsles etter knivstikking i Oslo

 2. OSLOBY

  Naboer: – Boligområdet er blitt et fristed for salg av dop

 3. OSLOBY

  Uteseksjonen opplever at 12-åringer oppsøker narkomarkeder

 4. OSLOBY

  Tre personer pågrepet etter skyteepisode på Bjørndal

 5. NORGE

  Mann behandles for alvorlige stikkskader i Oslo, etterforskning pågår

 6. OSLOBY

  Person knivstukket på Grønland. To personer siktet for drapsforsøk.