Osloby

Fant feil ved 40 av 44 serveringssteder på Grünerløkka

Mattilsynet kontrollerte 44 serveringssteder på Grünerløkka. Kun fire steder slapp gjennom kontrollen uten kritikk. To av tre virksomheter hadde ikke tilfredsstillende orden og renhold.

Sulten? Ikke av disse bildene. Mattilsynet tok disse bildene under inspeksjonen, men går ikke ut med hvor bildene er tatt. Mattilsynet

 • Erik Gulbrandsen
  journalist

Klar for å spise ute på en restaurant i kveld? På Grünerløkka? I perioden januar til april 2014 sjekket Mattilsynet matsikkerheten ved restauranter, cafeer og større gatekjøkken på Grünerløkka.

I rapporten fikk 38 av 44 steder varsel om vedtak om utbedring av temperaturkontroll, orden og renhold og personlig hygiene. Hai Cafe og Glød ble stengt, mens tre andre steder fikk deler av virksomheten stengt. Kun fire plasser hadde velfungerende rutiner eller bagatellmessige mangler. Ett eneste sted gikk helt fri.

Alvorligheten i Mattilsynets kritikk varierer stort, og mange av rapportene går på relativt bagatellmessige forhold. Men tilsynet avdekket også flere steder med store feil og mangler.

Flere kjendiskokker har Hai Café som favorittspisested. Restauranten ble stengt blant annet på grunn av "generelt dårlig renhold i virksomheten". Spisestedet har nå åpnet igjen. Rolf Øhman

— Det er mattilsynet som har myndighet til å stenge restauranten, og vi gjør det de krever. Vi ønsker ikke å snakke om feilene vi ble pålagt å rette opp, vi fikser bare det de vil, sier de hos Hai Café, som nå er åpen igjen. De ønsker ikke å stå frem med navn. Seksjonssjef i Mattilsynet, Marit Kolle, har flere opplysninger.

— Hos Hai Café hadde de høye temperaturer i en del matvarer og generelt dårlig renhold. Ingen av de ansatte på kjøkkenet brukte arbeidstøy og det ble observert at rent arbeidstøy ble vasket, tørket og oppbevart på personaltoalettet, som i tillegg var dårlig rengjort, sier Kolle.

Hun er meget skuffet over forholdene de avdekket under den omfattende kontrollrunden.

— Ja, jeg er spesielt skuffet over manglende renhold og orden. Det er det største problemet. Da kan ikke være så vanskelig å få dette på plass, det er enkle ting å få i orden. Det var også skitt som har bygget seg opp over tid, fettede og seigt, og er ikke noe som stammet fra produksjonen i går. Det er manglende renhold fra lang tid tilbake. Mange av de besøkte stedene har problemer med dette, sier Kolle.

Åtte steder ble gitt hastevedtak, for eksempel nedvasking og etablering av håndvask.

Ingen forutsigbarhet

Inspeksjonen avdekket mindre bra renhold av lokaler og utstyr, samt mangelfull ivaretagelse av personlig hygiene hos ansatte ved Villa Paradiso. Rolf Øhman

— Man gjør sitt beste, og vi har nesten ingen tilfeller med varsler fra Mattilsynet, så vi gjør mye riktig. Men leter man etter feil, så finner man feil, sier Jan Vardøen, som står bak den populære pizzarestauranten Villa Paradiso, der inspeksjonen avdekket mindre bra renhold av lokaler og utstyr. - Er du overrasket over det nedslående resultatet?

— Nei, alle kan alltids bli bedre, og det overrasker meg ikke at de finner feil. Mangler det såpe i en dispenser, får man en anmerkning. Mange har ikke råd, oversikt eller ork til å bruke mye tid på det, men vi er veldig på, og prøver å etterleve alle krav fra Mattilsynet, forteller Vardøen.

- En av to hadde mangler når det gjaldt personlig hygiene, også dere. Ikke så lekkert å tenke på når man setter seg ned for å spise. Du har vært i bransjen lenge – er Mattilsynet for strenge?

— Nei, vi prøver å ha et tett og godt forhold til mattilsynet, men jeg synes de burde endre på ting. Jeg var en gang konsulent for dem, og jeg mener de burde komme oftere og at man bør ha et tettere forhold. Nå kommer de plutselig, og det tror jeg virker mot sin hensikt. Midt i et heftig skift, så dukker de plutselig opp. Så mister en kokk en kasserolle i gulvet. Det er slikt som skjer. De er flinke til å ta raid, så henger de ut bransjen, og så går det et år eller to før de dukker opp igjen. Det er bedre å komme fire ganger i året, gjerne uanmeldt. Nå er det ingen forutsigbarhet i det, mener Vardøen.

Omsetningsforbud

— Vi hadde noen småting som hvor vi oppbevarte bestikket og at det skulle være lås på personaltoalettet, forteller Susanne Martens Låstad ved populære Pjoltergeist. Restauranten har høstet gode anmeldelser siden de åpnet.

- Det står i Mattilsynets rapport at "Det er gitt omsetningsforbud for varer". Hva dreier det seg om?

- Den anmerkningen skyldtes at vi ikke skulle temperere kjøttet før grilling, at det skulle komme iskaldt ut fra kjøleskapet. Det er litt spesielt. Kjøttet måtte vi kaste, sier Låstad.

- Er Mattilsynet for strenge?

Renhold var også mangelfullt hos Pjoltergeist med "skitt under benk, urene håndtak og pakninger i kjølebenkene". Stein J Bjørge

— De er strenge, men det er stort sett fint å ha en dialog med dem. Diskutere synspunkter hva vi også mener. Jeg synes ofte slike rapporter kan virke mer dramatisk enn de er, for det er kjipt å komme på listen uten at det er noe i det hele tatt – ofte bare småplukk, mener Låstad.Mattilsynet lover å følge opp med jevne mellomrom.

- Når bare fire steder slapp unna uten noen form for reaksjon fra oss så er ikke det godt nok, mener Marit Kolle.

De fire stedene var Arakataka, Cafe Lyon, Café Løkka og Picazzo Pizza.

- Folk bør kanskje spise mer hjemme?

— Vi ser ikke noe behov for å advare folk mot å spise ute, men vi ser at det er viktig at Mattilsynet er ute på tilsyn. Rapporten er skuffende. Og ser folk dårlige forhold når de er ute og spiser, er det bare å melde fra til oss, avslutter Marit Kolle.

Her er listen over stedene som gikk helt fri, samt stedene som fikk vedtak mot seg:

44 stedet ble sjekket totalt. 29 av disse fikk anmerkninger av mindre alvorlig grad.

Virksomheter med velfungerende rutiner eller bagatellmessige mangler - altså godkjente steder - (4 stykk): Arakataka

Cafe Lyon

Café Løkka

Picazzo Pizza

Virksomheter hvor del av virksomheten ble stengt (3 stykk): Adriatic Cafe

Lett og Mett Duniya Grill

Sverres Kafe

Virksomheter hvor det ble gitt andre typer hastevedtak, for eksempel nedvasking, etablering av håndvask, personaltoalett etc (8 stykk): Adriatic Cafe

Astoria Cafe

Bør & Børsen

Ha Ha sushi

Lett og Mett Duniya Grill

Mangiamo

Planet Sushi

Teddys Softbar

 1. Les også

  Kakerlakker på kjøkkenet, mugg på maten og møkkete kokker

 2. Les også

  Mattilsynet: Vi setter pris på tips fra publikum

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Mattilsynet sjekket 157 steder - kun 40 hadde alt på stell

 2. OSLOBY

  Mattilsynet fant tre år gammelt kjøtt på restaurantkjøkken

 3. OSLOBY

  Mattilsynet er ikke overrasket over nedslående resultater

 4. OSLOBY

  Syv gatekjøkken stengt på dagen

 5. ØKONOMI

  Nesten to av tre kjøttprodukter er feilmerket

 6. OSLOBY

  Pizzabakeri tok fyr på Brattlikollen