I den ærverdige bygården i Løvenskiolds gate 6 i Oslo holder man stilen. Gården fra 1900 er tegnet av arkitekt Syver Nielsen, og oppført på Gul liste.
Beboerne har — muligens som eneste sameie i hovedstaden - nedsatt en egen restaureringskomité. - Ikke bytt ut flotte tredører, sier de.
Diskret modernisering
Mange sameier og borettslag tror de må skifte til nye ståldører. Det stemmer som regel ikke. Det går ofte an å montere stålplater og brannsikkert glass i gamle tredører. En detaljert oversikt over hvilke krav som gjelder, og hvordan man kan brannsikre originaldørenefinnes på byggogbevar.no/pusse-opp-gammelt-hus/brann-og-skade. I Løvenskiolds gate 6 har man montert heis og brannsikret originaldører på en meget diskret måte, pusset opp vegger og restaurert dekorerte himlinger. Justering og maling av portdørene står for tur. Nå smekker de igjen litt for hardt, og kan kanskje ta skade av det.
Dørene fikk skjult stålplate
— Da det skulle bygges fire leiligheter på loftet, ble bakdørene i kjøkkenoppgangen tettet og vi gikk igjennom brannsikringen i gården. Inngangsdørene ble brannsikret uten at det vises nevneverdig på dem. De har fått stålplate mellom trerammene og tykkere glassruter. Vinduene over måtte dessverre byttes ut med en stålplate, men det er ikke noe man legger merke til. I øverste etasje er disse feltene blitt dekormalt, mens de ellers er malt dem i samme farge som døren, forteller Gyda Doublog og Sven Arild Andersen.
Egen restaureringskomité
De er med i restaureringskomitéen på tre.— På et sameiemøte for tre år siden var full enighet blant eierne av de 12 leilighetene om at vi skulle nedsette en restaureringskomité, og siden at alle skal betale 1000 kroner hver måned til et restaurerings- og vedlikeholdsfond. Det ble opprettet et eget bankkontonummer til restaurering av takmaleriene, forteller
Andersen.
Siden har sameiet leiet inn konservatorer til å restaurere flere takmalerier i første etasje. Utgiftene til det første - med lampeoppheng - ble dekket av innkomne penger på kontoen.
Søker økonomisk støtte
— Senere har vi innhentet anbud fra fire godkjente konservatorer. Styret valgte det rimeligste og søkte om økonomisk støtte til prosjektet vårt fra Kulturminnefondet og Byantikvaren. Vi fikk positivt svar fra begge, og fikk til sammen dekket vel halvparten av utgiftene. Vi er nå i gang med en tilsvarende prosess for de øvrige takmaleriene i gården vår, sier Gyda Dobloug. Hun anbefaler andre sameier i gamle bygårder å opprette egen restaureringskomité.
Heis på soverommet
Gården har forøvrig fått nye, lite iøynefallende balkonger mot bakgården. Det ble diskutert å montere heis i eller ved selve trappeløpet, eller i et nytt tilbygg i bakgården. I alle tilfelle ville det gjøre skade i oppgangen. Heissjakten ble bygget inn i veggen i oppgangen - et hjørne av soverommene oppover - Da er heisdøren diskret plassert inne i veggen på repotene.