Osloby

Lokallag i SV vil legalisere narkotika

For første gang er legalisering av narkotika vedtatt i et parti representert på Stortinget. St. Hanshaugen SV går inn for den radikale kursendringen.

Kim André Åsheim (t.h.) i St. Hanshaugen SV får full støtte fra den utrettelige Arild Knudsen, som i mange år har kjempet for narkomanes rettigheter. – Legeordning for tyngre stoffer, og khat, cannabis og kokablader på egne utsalg etter modell av Vinmonopolet. Det hadde vært det fornuftige, sier Knudsen. ROLF ØHMAN

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

–  Hvorfor skal mitt rusmisbruk finansiere terrorister?

Spørsmålet kommer fra en gjest utenfor Café Trappa på Alexander Kiellands plass, et tilholdssted for dem som sliter med tungt stoffmisbruk.

Og svaret er: Nei, det burde det ikke. I hvert fall ikke ifølge Kim André Åsheim.

–  Vi har ikke kontroll over narkotikaomsetningen, og har aldri hatt det så lenge «krigen mot narkotika» har pågått. Det skaper en stor svart økonomi, gjengkriminalitet og utrygghet både her i byen og andre steder.

Behandle, ikke forby

Han er leder i St. Hanshaugen SV, som har vedtatt en uttalelse om en ny narkotikapolitikk. I tråd med anbefalinger fra FN-panelets rapport om global narkotikapolitikk i fjor, går de inn for å avkriminalisere og legalisere narkotika.

–  Vi må slutte å forby. I stedet må vi regulere salget, akkurat som vi gjør med tobakk og alkohol. Der har vi svært gode resultater. Ressursene må heller settes inn på å hjelpe dem som får problemer som følge av narkotikamisbruk, sier Åsheim.

Han er forsiktig med å si noen konkret om hvordan narkosalget skal reguleres.

–  Nå må vi først få debattert dette skikkelig. Men hvis egne hasjutsalg er veien å gå for å få bukt med problemet, ja, så bør vi gjøre det, sier Åsheim.

–  Burde man få røyke cannabis i parkene?

–  Det vet jeg ikke. Men igjen: Alkoholloven sier at det ikke er lov, og er et godt eksempel på at legalisering ikke betyr fri flyt. Mange steder utenfor Oslo håndheves også denne bestemmelsen mye strengere enn i Oslo, sier Åsheim.

– Overraskende og gledelig

Arild Knudsen i Foreningen for human narkotikapolitikk, som kjemper for narkomanes rettigheter, er svært glad for forslaget.

–  Jeg er overrasket, men dette er veldig gledelige signaler. Den overordnede politikken i dag dreier om å gjøre det så jævlig som mulig å være rusmisbruker at man skal slutte av den grunn. Så lenge det er forbudt, vil det være vanskelig å få skikkelige behandlingstilbud, fordi det dreier seg om kriminelle, sier Knudsen.

Det historiske vedtaket, som fikk klart flertall på årsmøtet i lokallaget, er første gang et politisk vedtak om legalisering er blitt banket gjennom. En rekke enkeltpolitikere, som Bård Vegar Solhjell (SV), Knut Storberget (Ap), Torbjørn Røe Isaksen (H) har riktignok tatt til orde for avkriminalisering av narkotiske stoffer.

–  Vi vet at dette er kontroversielt, og at det er lang vei frem. Men vi må i hvert fall tørre å debattere dette, for politikerne har vært feige på dette området, sier Åsheim.

Det er nemlig svært ofte tidligere politikere, uten behov for oppslutning i valg, som har vært lengst fremme i debatten om avkriminalisering.

Thorvald Stoltenberg-utvalget gikk inn for gratis heroinutdeling for de tyngste misbrukerne i 2010, og han var også med i det tunge FN-panelet som i sommer leverte en global narkotikarapport som konkluderte med at kriminalisering av narkotika er uhensiktsmessig. De viste til at land med en streng narkotikapolitikk har flere narkomane og narkotikarelaterte problemer enn i de landene som har lavere strafferammer. I panelet satt blant andre tidligere FN-sjef Kofi Annan og eks-Eu-kommissær Javier Solana. Også høyesterettsdommer Ketil Lund har etter at han ble pensjonist gått inn for avkriminalisering av narkotika.

I tidsskriftet Minerva rett før jul gikk også lederne i alle stortingspartienes ungdomspartier, bortsett fra KrFU, inn for å starte forsøk med strengt regulert heroinutdeling, etter modell fra Sveits.

Oslo-leder: Bra

Nå skal forslaget først behandles på årsmøtet til Oslo SV i mars. Lederen hilser initiativet varmt velkommen.

–  Jeg synes det er bra at lokallaget tar opp disse problemstillingene, for det er en debatt vi trenger. Den nåværende narkotikapolitikken har langt på vei spilt fallitt, sier Per Østvold.

Han bor selv på Grünerløkka og ser narkosalget rett utenfor sin egen dør.

–  Man kan spørre om mer politi er løsningen. Kanskje hadde det vært bedre å velge en løsning à la Amsterdam, med ”coffee shops” og avkriminalisering, sier Østvold.

Han tror likevel ikke det blir lett å få med seg Oslo SV.

–  Jeg tror kanskje ikke fylkeslaget er klar for dette nå. Men det er endringer i opinionen, og dette er en debatt som alle partier må ta, sier Østvold.

Frykter mer narkobruk

–  Jeg vil ikke introdusere flere rusmidler for ungdom, sier sosialbyråd Anniken Hauglie (H) som frykter mer hasjmisbruk hvis stoffet blir legalisert.

–  Det er et ganske sterkt signal som lokallaget til SV sender ut. Det er verdt å merke seg at et stort lokallag fra SV går inn for å legalisere hasj, sier Hauglie.

Hun er overhodet ikke begeistret for dette, og frykter mer stoffmisbruk blant ungdom hvis hasj blir legalisert.

–  Forbudet har preventiv effekt. Hvis hasj blir tillatt og sosialt akseptert, så vil flere bruke det. Flere ungdommer vil eksperimentere med stoffet. Jeg vil ikke introdusere flere rusmidler for ungdom. Jeg klarer ikke å se hvilket problem legalisering skal løse, sier byråden.

–  Er det ikke bedre å bruke offentlige ressurser på en annen måte enn å jage folk for kjøp og salg av litt hasj? For eksempel til å behandle stoffmisbrukere?

–  Jeg ser ikke at det ene utelukker det andre. Det er allerede flere som får hjelp mot rusproblemer, svarer Hauglie og legger til at det holder mer enn nok med alkohol som lovlig rusmiddel.

–  Alkohol har også skapt store utfordringer og problemer i samfunnet. Derfor ønsker vi ikke flere lovlige rusmidler, sier Hauglie som sitter i programkomiteen i Høyre sentralt.

Dropp fengsel

Kari Sundby, generalsekretær i Landsforbundet Mot Stoffmisbruk (LMS), ønsker heller ikke å legalisere hasj.

–  Vi har en klar oppfatning om at hasj ikke må legaliseres. Dette fordi langtidsskadevirkningene av hasj er store, sier Sundby.

Hun legger til at det likevel ikke bør være slik at folk som bruker cannabis må straffes med fengsel eller bøter. De bør heller få hjelp.

–  Bøter eller straff har ingen preventiv virkning. Derfor ønsker vi rehabilitering og behandling av brukerne, understreker Sundby.

Hun sier at det er vanskelig å si om det blir mer bruk av stoffet hvis det blir legalisert.

Politisk

Lilleba Fauske, direktør i Velferdsetaten (som også omfatter den tidligere Rusmiddeletaten), er også imot legalisering.

–  Vi er imot legalisering av alle typer illegale rusmidler. Vi ønsker ikke å diskutere det fordi dette er et politisk spørsmål, sier Fauske.

Også hun frykter mer bruk av stoff hvis det blir gjort lovlig.

 1. Les også

  Vinningskrimininaliteten koster samfunnet 8,6 milliarder

 2. Les også

  29 elever tatt i narkotikakontroll

 3. Les også

  Oslos verste innbruddstyv endelig dømt til fengsel

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Narko-thriller på Venstre-landsmøtet

 2. KULTUR

  Hun døde av narkotika. Nå jobber moren for å legalisere alle rusmidler.

 3. DEBATT

  Frykt for at flere skal bruke narkotika, er en god grunn til ikke å legalisere

 4. OSLOBY

  Professor: – Kriminaliteten gjør hasj til et farligere rusmiddel enn alkohol

 5. KOMMENTAR

  «Samtidig som politikere vil ha legalisering, har unges hasjbruk økt. Hva om det er en sammenheng?»

 6. SID

  Hasj på polet: Gamle dogmer i narkotikadebatten må rykkes opp med roten