Osloby

- Oslo er urettferdighet satt i system

Oslofolk holder seg på den siden av byen de bor i. Der har de jobb, venner og aktiviteter. Og sånn kommer det fortsatt til å være.

Inger-Lise Pedersen (t.v.) og Maj-Britt Kristiansen møtes og snakkes på puben Galgeberg Corner. De synes det er triveligere på Oslo øst enn på vestkanten. Rolf Øhman

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Hvorfor ble det bygget blokker i Groruddalen og ikke Sørkedalen? Oslo som delt by skyldes både planlegging og folks egne ønsker.

Galgeberg Corner, noen meter nedenfor bommen i Strømsveien, er en klassisk østkantpub der folk heier på VIF og holder seg til øl. Maj-Britt Kristiansen er en av dem som ofte er på puben. Hun kaller seg skikkelig østkantjente og bor på Vålerenga.

Majjorstua

— Det er noe helt annet her enn når jeg er for eksempel på Majorstua. Jeg kaller det Majjorstua , da. De er ikke like åpne der. De er så j..... høye på pæra, ler Kristiansen.

Venninnen Inger-Lise Pedersen er enig i at østkanten er et triveligere sted.

— Det er vennskapet og samholdet. Det kommer an på hvem du sjøl er, men hvis du går ned på puben her, møter du ofte noen å snakke med, sier Pedersen.

Opprettholder eliten

Elitenes posisjon opprettholdes i en by der det koster langt mer å bo i vest enn i øst, og folk i liten grad omgås med grupper fra den andre siden av byen, har sosialantropolog Bengt Andersen konkludert med i sin doktorgradsavhandling.

Sosialantropolog Bengt Andersen. Privat

— Det er urettferdighet satt i system. På vestkanten får du et annet nettverk, og sannsynligheten for at du havner i et styrerom hvis du kommer fra Slemdal er mye større enn hvis du er fra bydel Søndre Nordstrand. Du er ikke innenfor den sosiale verdenen som makten er i, sier Andersen.Han har observert og snakket med folk i byrommene på østkanten, på ungdomsklubber og restauranter, og han har hengt en del på bar, i tillegg til lengre intervjuer med enkeltpersoner i etterkant. Han tror ikke øst-vestskillet i Oslo vil forsvinne.

I tillegg har han brukt statistikk og byhistorisk forskning. Og han ser ingen tegn til endring.

— Jeg tror det er såpass sementert, sier Andersen.

Må ikke krysse elva

Samtidig har han konkludert med at den delte byen opprettholdes av folk som trives på sin kant av byen og i stor grad holder seg der.

— Vestkantfolk tilbringer livene sine på sin kant, og omvendt. Det er to adskilte verdener. Det er ingen grunn til å oppsøke boligområder på den andre siden av byen, sier Andersen.

En grunn kunne vært å besøke venner, men han har ikke sett at det er vanlig med vennskap på tvers av øst-vestskillet.

- Nei, i liten grad. Det tror jeg har mye å gjøre med hvem du vokser opp sammen med og hvor er det du får venner. Grunnlag for vennskap er ofte det at man er like på en rekke felt. En som sitter i kassen eller er rørlegger kanskje ikke så mye felles med en aksjemegler, sier Andersen.

Innvandrere i øst

Han observerte også at mange av innvandrergruppene holder seg innenfor sine miljøer, som også blir sosiale verdener. De ulike innvandrergruppene er miljøer i østkantmiljøet.

— Når man er ung, er det sosial blanding, men det blir mindre av det mot slutten av tenårene. I voksentilværelsen blir det mindre interaksjon, kanskje fordi folk gifter seg innad i gruppen og bruker mer tid på familie og slekt.

Blokkene skiller

Skillet mellom øst og vest startet, ifølge Andersen, med byplanlegging og politiske beslutninger. Som at blokker ble bygget i Groruddalen da det var boligmangel etter krigen.

- Det er ikke noen geografisk grunn til at alle blokkene skulle ligge i Groruddalen og ikke i Sørkedalen, sier Andersen.

Men nå er løpet kjørt når boligblokkene dominerer enkelte områder. Østkantfolk som vestkantfolk trives i nabolaget og byen, og det er lite som tyder på at den delte byen vil bli forent.

Andersen tror ikke det kommer til å endres i overskuelig fremtid. At østkanten har fått negativ omtale i mediene siden 60-70-tallet, mener han er en tilleggsfaktor som bidrar til å bevare øst-vestskillet.

 1. Les også

  Krevde å få bo på vestkanten

 2. Les også

  Å bygge på østkanten er dårlig butikk

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Ap på velgerjakt blant sine egne

 2. POLITIKK

  Valget har gitt Oslo et nytt skille: – En klassekonflikt kommer til syne

 3. OSLOBY

  Han kan bli Årets osloborger: – Jeg har gitt folk et kikkhull inn i noe ukjent

 4. SID

  – Religion kan påvirke forskjellen på åpenhet mellom øst og vest

 5. A-MAGASINET

  – En del folk tror at alle her lager masse «hælvete». Men det er ikke sånn det er.

 6. OSLOBY

  Åtte rundt dette bordet var Frp-velgere. Nå er det ingen.