Osloby

Nå får du snart supernett på T-banen

Det er mulig t-banen i Oslo ikke er verdens raskeste, men snart har den verdens raskeste tele-nett.

Om kort tid kan du nettsurfe på et moderne 4G-nett også i Oslos t-banetunneler. Kyrre Lien / NTB SCANPIX

 • Stein Erik Kirkebøen

Klokken 12 i dag inngikk Kollektivtransportproduksjon (KTP) og Telenor avtalen som sikrer at du ikke bare kan ringe, men også nettsurfe for full fart også når T-banen dukker under jorden.

Partene er enige om at Telenor skal ta investeringen i å legge opp en teledekning gjenniom et 4G-nett som ingen andre t-baner i hele verden har maken til, i Oslos tunneler.

På plass i 2014

Når dekningen er helt på plass er umulig å si, da det vil bygges ut gradvis og komme tidligere i noen tunneler enn i andre. Men i løpet av 2014 vil det være på plass i hele nettet.Det betyr blant annet at det er montert 46.000 meter med strålecoaxkabel og 10.000 meter med fiberkabel.

— Det er en stor jobb, og det er et problem at arbeidsvinduet er kort. Vi kan bare arbeide i tunnelene i perioder hvor det ikke er trafikk, og i de meste trafikerte er det bare et par timer hver natt, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Koster 30 millioner

Han er fornøyd med å tilby fulldekning til de 250.000 som hver dag reiser med T-banen i Oslo. Men noen kjempebutikk tror han ikke det vil bli for Telenor.

— Vi går ikke gjerne inn i prosjekter hvor vi tjener penger, men dette blir nok ikke veldig lukrativt, det kan heller sees på som en strategisk investering. Det vil koste oss 25-30 millioner å bygge ut nettet, i tillegg må vi betale en årlig leie til KTP, sier Amundsen.

For brukerne er det ikke snakk om et gratis nett, de må betale det samme som de betaler for nettbruk i dagen.

Langvarig

Forhandlingen som ble avsluttet i dag, har vært langvarige og tunge.

— Det er kompliserte problemstillinger på mange områder. I det første avtaleutkastet var det snakk om en avtaleperiode på syv år, noe som var uakseptabelt for oss. Nå har vi fått en avtale over 15 år med opsjon på å forlenge den, sier Amundsen.

PS

Kundene til Tele2, One Call, Network Norway, Mycall og Netcom/Chess vil få samme tilgang til nettet som Telenor-kundene. Telenor, Tele2 og Netcom deler investeringen.

 1. Les også

  Priskrangel stopper 3G på T-banen

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Syv punkter for å forstå hvorfor Telenor kan få et milliardgebyr

 2. KOMMENTAR

  Derfor fikk Telenor en smekk på 800 mill. fra konkurransemyndighetene

 3. ØKONOMI

  Telenor avviser anklagene: – Ikke noen bevisst strategi fra vår side

 4. ØKONOMI

  Telenor får historisk stort gebyr på nesten én milliard

 5. DIGITAL

  Forbrukerrådet om mobilmarkedet: – Telenor og Telia begrenser konkurransen til sitt eget beste

 6. ØKONOMI

  Konkurransetilsynet gir Telenor 788 millioner i gebyr