Osloby

- Hvis pengene fra Bærums bomring skal gå til trikk på Sinsen, blir det bråk

Ny E18 vestover, Røatunnel og Mosseveitunnel er alle i faresonen. I løpet av vinteren legger politikerne vei- og kollektivkabalen i Oslo på nytt, mens banken er «teknisk konkurs».

– Det mange særlig i Oslo ikke ser ut til å ha forstått, er at ny E18 er et kollektivprosjekt. Bussene står i kø i timevis i Bærum, sier Lars Rønnevig i aksjonsgruppen «Grønn E18», sammen med Tove Søderholm (i midten) og Nora Håberg. Men nå kan altså forlengelse av 17-trikken til Tonsenhagen bli prioritert. Foto: OLAV OLSEN

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

– En katastrofe for befolkningen langs E18 i Bærum, sier Lars Rønnevig.

Han, Tove Søderholm og Nora Håberg tar for anledningen trikken fra Carl Berners plass og opp mot Sinsenkrysset. Aften har akkurat spurt hva de synes om at den svært etterlengtede E18-opprustningen vestover kan komme til å bli nedprioritert igjen.

Sammen med andre Bærums-beboere har de dannet aksjonsgruppen «Grønn E18» for å få fortgang i planene.

– Det er vår tur nå, sier Søderholm.

Tom for penger

Men etter en sprekk på 35 milliarder kroner, er hele Oslopakke 3 praktisk talt tom for penger.

Det skjøre kompromisset mellom alle partiene er nødt til å forhandles på nytt. Og grunnlagsrapporten er lite lystig lesning for dem som drømmer om ny E18: Kun i ett av seks scenarier er ny E18 inkludert.

En rekke nyere prosjekter, blant annet det svært omstridte trikkeprosjektet fra Sinsen til Tonsenhagen, er anbefalt langt sterkere i rapporten.

Det på tross av at en egen bomring i Bærum ble startet opp i 2009, blant annet for å få fart på E18-utbyggingen.

– Når vi har betalt penger inn i Bærum, forventer vi at det brukes i der, ikke på trikk på Sinsen, sier Rønnevig.

– De pengene må ingen røre, supplerer Søderholm.

– Må prioritere kollektiv

Og i Oslo har de forståelse for at bilister i vest kan oppleve det urettferdig at E18 droppes. Men:

– På en annen side har vi en situasjon med luftforurensning og miljøproblemer i Oslo, slik at jeg tror folk etter hvert har stor forståelse for at vi må prioritere kollektivtrafikken sterkere, sier leder i Oslos samferdselskomité Marianne Borgen (SV).

SV har tidligere fått sterk kritikk for å foreslå å droppe av E18-prosjektet, men de nye rapportene går langt nettopp i å anbefale kollektiv— og baneløsninger fremfor store og dyre veiprosjekter.

For én ting er sikkert: Noe må ofres. Også flere andre prosjekter ligger tynt an, skal man tro rapporten:

• Den etterlengtede Røatunnelen kommer svært lavt ned på prioriteringslisten• Mosseveien i tunnel anbefales ikke• Tunnel langs Frognerstranda droppes.

Siden forrige runde har også særlig behovet for en ny T-banetunnel meldt seg i Oslo sentrum. Bortsett fra ny E18 er dette et av de aller dyreste prosjektene, med en kostnad på rundt 10 milliarder kroner.

Borgen beskriver pakken som «teknisk konkurs».

Kollektive utfordringer

Samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) er på sin side forsiktig med å si noe om prosjekter som må ofres, men påpeker kollektivutfordringene i Oslo:

– Vi har noen utfordringer knyttet til de store kollektivinvesteringene. Disse vil bedre kapasiteten betraktelig på kollektivnettet, som er veldig viktig for å møte befolkningsveksten, sier Elvestuen.

Elvestuen skal legge frem sine forslag for bystyret først i løpet av februar. For selv om rapporten får skryt for sin grundighet fra politikerne Aften har snakket med, er det til slutt dem – altså politikerne i Oslo og Akershus – som må komme til enighet.

SV utelukker ikke prisøkning

Oslopakke 3 finansieres av Oslo og Akershus, statlige bidrag og bomringen. Det er ventet at staten vil bidra med flere midler, men det blir av de fleste ansett som urealistisk at staten alene skal stå for økt finansiering.

Det betyr sannsynligvis mer bompenger – og kanskje også dyrere billetter på Ruter. Et av forslagene er å legge på billettprisen med cirka én krone pr. reise, som skal gå rett til Oslopakke 3. Og selv kollektivpartiet SV utelukker ikke at også kollektivtrafikantene skal trå til.

– I utgangspunktet mener vi at kollektivprisene er høye nok, men vi må snu alle stener nå. Samtidig må tilbudet styrkes. Min T-banelinje er stappfull, og da kan du ikke svare med å øke prisene, sier Borgen.

 1. Les også

  AFTEN-UNDERSAK TIRSDAG Kan bli bomring på Ring 2

– Vi er like belastet som Oslo, sier Tove Søderholm, her sammen med Nora Håberg og Lars Rønnevig. Hun er én av mange Bærums-beboere som ikke aksepterer at pengene fra bomringen i Bærum nå kan gå til bygging av den omstridte trikkelinjen nederst i Groruddalen. Foto: OLAV OLSEN

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Problemet i Oslo er ikke for mye bompenger. Det er for lite.

 2. NORGE

  Her er alle detaljene i Oslopakke 3-avtalen

 3. POLITIKK

  Viken kan stanse ny E18 – truer med å trekke milliardgaranti

 4. OSLOBY

  Milliardstrid kan velte Oslo-regionens største samferdselsprosjekter

 5. OSLOBY

  Høy elbil-andel gir tap av bominntekter: – Inntektene vil dale frem mot 2023

 6. OSLOBY

  Høyre truer med å stoppe deler av Oslopakke 3 om det ikke blir tunnel på Røa