Osloby

Byrådet fikk miljøkilevinker – men ikke budsjettkrise

De borgerlige og Rødt vedtok å kutte millioner fra budsjettet til feiringen av Oslo som europeisk miljøhovedstad.

Eirik Lae Solberg (i midten) er gruppeleder for Høyre i bystyret. I onsdagens møtesørget han, sammen med de andre borgerlige og Rødt, for at fungerende miljøbyråd Arild Hermstad (i forgrunnen) og resten av byrådet led flere nederlag. Foto: Christian Sørgjerd

 • Christian Sørgjerd

Byrådspartiene og Rødt var ikke enige om en avtale i forkant av onsdagens bystyremøte.

Det hele gikk for seg i relativt ordnede forhold likevel.

Byrådspartiene Ap, SV og MDG led flere prestisjenederlag da de borgerlige og Rødt i enkelte saker fant sammen. Men kommunen ble ikke påført millioner i økte kostnader.

Rødt valgte å holde budsjettdisiplin og slik opprettholde samarbeidsklimaet på venstresiden. De stemte ned en flere forslag fra de borgerlige om å bruke millioner på ulike formål som Rødt egentlig er for.

Les også

LES OGSÅ: «Bompengepartiet» stormer frem i Oslo. Men hvem er egentlig velgerne deres?

Vedtok å kutte symbolsaker

I stedet sørget Rødt for flere budsjettkutt.

Mot byrådspartienes vilje stemte flertallet av Rødt og de fire borgerlige partiene for å kutte 25 millioner kroner i budsjettet til markeringene av at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019.

Miljøhovedstadsåret hadde egentlig et budsjett på hele 118 millioner kroner. Da dette i fjor ble kjent, ble størrelsen på budsjettet kraftig kritisert.

Byrådet antyder overfor Aftenposten at det kan føre til stans i aktiviteter fra 1. oktober og at større internasjonale arrangementer, med deltakere fra flere andre byer, må kuttes. De mener også at det kan gi kutt i tiltak i Oslo-skolen og bydelene.

Sunniva Eidsvoll, gruppeleder i SV, kaller det «helt useriøst».

– Aktiviteter er planlagt, avtaler inngått og folk asatt. Vi må huske at formålet med markeringen er å styrke innsatsen mot klimakrisen, sier hun.

Det samme flertallet stemte også for å kutte 20 millioner i støtte til kampanjen «Klimavennlige jobbreiser», som skal stimulere til å la bilen stå når man reiser til jobb og inkluderer en støtteordning for konkrete tiltak for arbeidsgivere, for eksempel for å fremme sykling.

– Vi kunne ikke være for dette når de ikke har beskrevet hva pengene faktisk skal brukes til, sier Eivor Evenrud, gruppeleder i Rødt.

Harald Nissen, gruppeleder i MDG, kaller det tragisk.

– Det var et skår i gleden, og det kunne de spart seg. Jeg forstår ikke at de kan gå imot dette tiltaket, når det er fremforhandlet med partene i arbeidslivet, sier Nissen.

Den eneste budsjettøkningen byrådet ble påført av den rødblå alliansen var – i denne sammenhengen – svært liten: En halv million ekstra for å sikre at Kirkenær ballettskole overlever.

Les også

LES OGSÅ: Foreslår at familier som tjener under 1 million skal få gratis aktivitetsskole

Første gang uten avtale

Dette var første gang i løpet av snart fire år med rødgrønt byråd at Rødt og byrådet ikke var enige om en budsjettavtale i forkant.

Det ble påpekt fra de borgerlige gruppelederne, som etter tur entret talerstolen.

– Det var kanskje ikke så klokt å støtte seg på kommunistene, sa Hallstein Bjercke i Venstre, som også påpekte at byrådet ikke hadde forsøkt å komme til enighet med Venstre om en avtale.

– Det hersker budsjettkaos i bystyret, sa Eirik Lae Solberg i Høyre.

Kaos ble det likevel ikke under avstemningen. Rødt stemte ikke imot helheten i budsjettet. Dermed har Oslo fått et revidert budsjett – og partiene på venstresiden har fortsatt en samarbeidsavtale.

– Vi har en god, med røff tone. Vi er fire partier, og jeg forstår at Rødt ønsket å markere seg. Tidligere har vi klart å diskuere oss frem til felles løsninger, men ikke denne gangen, sier Nissen i MDG.

Les også

LES OGSÅ: Det er bare tre år siden de inngikk bompengeavtalen. Allerede nå er det klart at budsjettet sprekker.

Nektet å bytte bort kravet

Rødt hadde stilt krav i forkant om at husleiene i kommunale boliger skal reduseres med 3000 kroner i måneden for alle. Byrådspartiene sa nei.

– Når et forslag fra Rødt er dårlig, så må det være lov å være imot, sa gruppeleder Frode Jacobsen i Ap fra talerstolen.

Primærargumentet til byrådspartiene for å være imot, var at relativt lite av beløpet vil komme beboerne til gode. Foreløpige beregninger viser at beboere i snitt vil få bare 400 kroner mer i måneden.

Årsaken er at blant annet den statlige bostøtten de mottar, men også andre overføringer fra det offentlige, reduseres hvis husleiene reduseres.

– Det er finansminister Siv Jensen (Frp) og staten som tjener mest på Rødts forslag, sier Jacobsen.

Eivor Evenrud i Rødt pekte på at 400 kroner i måneden kan fortone seg som lite hvis man ser spørsmålet fra bystyresalen, men utgjør mye for dem som har minst.

– Vi har ikke vært interessert i å finne en annen sak eller bytte dette kravet mot penger på et annet område. Har vi ikke råd til å bruke disse å pengene på lavere husleie, så har vi ikke råd å bruke dem på noe annet, sa Evenrud.

Les også

LES OGSÅ: Vil rive disse boligene for å bygge ny motorvei i Oslo

Skal endre husleieordningen

I forkant hadde byrådet forsøkt å komme Rødt i møte med flere forslag.

Disse ble alle vedtatt. Intensjonen er dermed å gjøre husleiemodellen for kommunale boliger mer sosial. Bystyret vedtok også fryse dagens husleienivå inntil en ny ordning er på plass.

Det skjer etter planen før nyttår.

– Jeg er veldig skuffet over den manglende viljen til å komme til enighet. Rødt var ikke interessert i å finne løsninger, sier Sunniva Eidsvoll, gruppeleder i SV.

Les mer om

 1. Bystyret
 2. Oslopolitikken
 3. Kommunale boliger
 4. Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Rødt og byrådet ikke enige om budsjettet. Da har ikke byrådet flertall.

 2. OSLOBY

  Slik vil byrådet løse husleie-konflikten. «Alvorlig løftebrudd», svarer Rødt.

 3. OSLOBY

  Byrådspartiene og Rødt enige om Oslo-budsjettet for neste år

 4. OSLOBY

  Knute på tråden mellom Rødt og byrådet - vil ikke love husleiekutt

 5. POLITIKK

  Krever tre timers trikkebillett – og kraftig redusert husleie for kommunale boliger

 6. OSLOBY

  Hestehandel med Frp får følger for Oslo-byrådet. Venstre og Rødt truer med ikke å støtte til Oslo-budsjettet til høsten.