Osloby

«En gåtur kan lette på sinne, tristhet, skam og frykt»

Psykolog Aksel Inge Sinding hadde to uker til overs og ville gjøre noe for andre. Det endte med prosjektet «Vandrepsykologen».

 • Aftenposten Redaksjon

- I januar tilbød du gratis terapi til folk i form av gåturer. Hvordan kom denne ideen?

-  Jeg hadde en periode på to-tre uker der jeg var midt mellom to jobber, og da tenkte jeg at jeg kunne bruke de ukene på å gi noe til andre. Jeg sendte ut en annonse til venner på Facebook og spurte om de kunne dele den, og i løpet av 15 timer hadde jeg fått 16 henvendelser fra mennesker jeg ikke kjente. Jeg endte opp med 12 personer, eller vandrere som jeg kaller dem for, der jeg gikk to turer med hver. Vi startet her hvor vi står nå og forberedte oss litt, før vi begynte å gå.

- Hva gir det å gå ute sammenlignet med å ha terapi på et kontor?

- Konseptet har allerede blitt mye brukt i forretningsverdenen, kalt walk and talk. Det øker kreativiteten og at man blir mer åpen når man snakker. I terapi hjelper det ofte å ha et felles ytre punkt som en tavle å fokusere på, da blir det ikke så intenst som hvis man skal sitte og se hverandre inn i øynene. Når man er ute og går kan det felles ytre punktet lette på følelser som sinne, tristhet, skam og frykt.

- Opplevde du det på den måten også?

-  Ja, jeg ble veldig overrasket over hvor raskt folk kom til kjernen i utfordringene sine. Få minutter ut i samtaler fikk jeg høre om dype personlige opplevelser og følelser som det ofte er vanskelig å snakke om. Det virket som folk var mer komfortable i situasjonen enn de kanskje hadde vært i et kontor. Der snakker man ofte en god stund og føler situasjonen litt an, før man begir seg ut i det.

- Man får kanskje en annen type ro gående her i parken?

- Ja. En av vandrerne hadde jobbet mye med pustemeditasjon, men fikk det ikke helt til. Da gjorde vi en øvelse der vi stoppet opp og beskrev hva vi så og hørte rundt oss. Vi kan jo gjøre det nå. Stopp her. Hva ser du egentlig rundt deg? Og hvilke lyder hører du? Vi går rundt i våre egne tanker hele tiden, men de tankene er jo egentlig bare mentale objekter som kommer og går i ditt eget hode. Det må man huske på når man blir revet med av tanker. Tanker kommer og går, og prøver man å hindre tankene i å komme, så blir de ofte forsterket. Men akkurat her og nå så er det bare det som er rundt deg som faktisk skjer.

- Er vandreterapi noe du kunne tenke deg å gjøre igjen?

- Absolutt. Jeg har også snakket med flere andre psykologer som kunne tenke seg å være med. Jeg tenker nok å gjøre det igjen i januar, februar neste år, og vil også gå mer turer med pasientene mine. Og så hadde prosjektet en helsemessig gevinst, jeg gikk ned fire kilo.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her er planene: Slik vil kjøperen bygge ut Hausmannskvartalet

 2. OSLOBY

  MDG stemte ned sin egen byråds politikk - avviser salg av Hausmannskvartalet

 3. OSLOBY

  OL-mester staket 25 km med brukket lårhals

 4. OSLOBY

  MDG skal etablere minst seks blomsterenger i Oslo

 5. OSLOBY

  Spesialenheten har avhørt 14 vitner etter politiskytingen på Grønland

 6. OSLOBY

  Helsesøster: - Før holdt man et speil i dusjen for å se på jentene. Nå har du det på film.