— I fjor delte vi ut dobbelt så mange pakker nødprevensjon som i 2005. Vi må bruke av egne midler som heller skulle gått til drift for å klare å dekke behovet, forteller daglig leder ved klinikken, Siv Gamnes. Frem til desember i fjor ga de ut gratis angrepiller til alle under 25 år. Det er det nå slutt på.
Utnytter gratistilbudet
— Vi regner med at det er større sjanse for at de over 18 har en deltidsjobb og bedre mulighet til å kjøpe disse pillene selv, enn de som er yngre, mener Gamnes. Hun vil ikke fortelle hvor mye penger de får fra Sosial og Helsedirektoratet til å kjøpe prevensjonen. Gamnes tror pågangsøkningen skyldes at flere har blitt kjent med gratisordningen. Oslo er i tillegg den byen der det selges flest angrepiller, og toppet i 2005 statistikken med 31920 antall solgte doser. Samtidig øker antall chlamydiatilfeller. I 2005 er det registrert nesten 3000 tilfeller bare i Oslo.De fire studentene vi møter på Blindern har inntrykk av at det i stor grad blir akseptert at man tar angrepillen istedenfor annen prevensjon. De er heller ikke ukjente med at flere jenter bruker nødprevensjonen istedenfor p- pillen, og gir blaffen i om man blir smittet av seksuelt overførbare sykdommer.- Det er flere av mine venner som bruker angrepillen som den eneste formen for prevensjon, fordi det er risikoen for å bli gravid som er den største bekymringen, sier Kjersti Kanestrøm Lie (20).- Det er blitt for vanlig å ty til angrepillen. Dessuten blir det mer akseptert at alt ansvaret blir lagt over på jenta, for det er jo ofte hun som må skaffe den, sier Jonas Gjendemsjø (23). Han tror den økningen henger sammen med seksualvaner, og at det i større grad er blitt akseptert med såkalte "one night stands".- Jeg har inntrykk av at det er mest folk som ikke er i faste forhold som bruker angrepillen, sier han.- Det er greit å ty til den når man har hatt et uhell, men den må ikke bli et substitutt, konkluderer Nicolai Langehaug (22).
Også kondomsalget øker
Men - også kondomsalget øker, og daglig leder ved RFSU Norge, Tone Berit Lintho, tror tallene på chlamydia vil gå ned - om en stund.- Om noen år tror jeg vi vil se at tallene går sakte, men sikkert nedover. Fordi vi har hatt en økning av salget på tilsammen 14 prosent siden 2004, virker det som om ungdom har begynt å skjønne at man må verne seg mot de smittsomme sykdommene, mener hun.