Osloby

- Biskop kjente til medlemsregistrering

Interne dokumenter fra Den katolske kirke i Norge bekrefter at biskop Bernt Eidsvig har visst om medlemsregistersaken lenger enn han til nå har innrømmet, skriver Vårt Land.

I slutten av februar ble Oslo katolske bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Berit Roald, NTB/Scanpix

 • Ntb

Biskop Bernt Eidsvig og Oslo katolske bispedømme (OKB) har flere ganger, og i sin egen rapport om saken, sagt at de først i slutten av 2012 ble gjort klar over at uvitende personer ble lagt til medlemsregisteret i Den katolske kirke.

Vårt Land har fått tilgang på et referat fra Pastoralrådets arbeidsutvalgs marsmøte i 2012 — ni måneder før OKB og Eidsvig har oppgitt at innmeldingspraksisen ble kjent for ledelsen.

«Dette er noe alle gjør»

I referatet heter det: «Helge tok opp at medlemsregistreringspraksisen skjer uten at folk blir spurt om de er katolikker/om de vil stå i registeret. Han uttalte bekymring over at denne praksisen kunne bli kjent og slått stort opp. Biskopen sa da at dette er noe alle - Den norske kirke i særdeleshet - gjør uten å spørre.»

Videre står det at «Biskopen opplyste da at det kommer mindre enn ti protester i året, så det er intet stort problem - hvis det gjøres feil, får de et høflig brev, og tilskuddet OKB har fått, betales dobbelt tilbake.»

Grovt bedrageri

Bekymringsmeldingen kom fra Helge Gudheim, daværende menighetsrådsleder i Valdres og medlem i Pastoralrådets arbeidsutvalg (AU).

Gudheim, bekrefter overfor Vårt Land at innholdet i referatet er korrekt.

— Jeg fikk ikke inntrykk av at dette var overrumplende ny informasjon for Eidsvig. Jeg følte også at advarselen ikke gikk veldig innpå ham, sier Gudheim.

Den katolske kirke i Norge har siden 2006 økt fra 46.640 medlemmer til 140.109 i fjor. OKB har innrømmet at de har lagt til over 55.000 medlemmer med det de selv kaller «diskutable metoder». Blant annet skal de ha lagt til folk med polsk- eller spanskklingende navn de fant i telefonkatalogen. Fylkesmannen har kalt praksisen ulovlig.

Bispedømmet, Eidsvig og økonomisjefen i OKB ble i slutten av februar siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Vil ikke kommentere saken

Biskopen har ikke ønsket å svare på spørsmål fra Vårt Land fordi han er siktet av politiet. I en e-post til avisen skriver fungerende administrasjonssjef Lisa Wade at de har sett på referatet fra Pastoralrådets arbeidsutvalg, som «indikerer» at Eidsvig ble kjent med den «lite betryggende medlemspraksisen» allerede i mars 2012 – ikke slutten av 2012, slik bispedømmet har skrevet i sin rapport.

«Biskopen og Oslo katolske bispedømme har i dag forsikret seg om at politiet gjøres kjent med denne presiseringen, og har kopi av referatet. Vi kan imidlertid ikke se at denne presiseringen av faktum påvirker de prinsipielle spørsmål som saken dreier seg om», skriver Wade i e-posten til Vårt Land.

 1. Les også

  Den katolske kirke: Vi har ikke gjort noe ulovlig

 2. Les også

  Katolikker mener de burde ha fått mer i statsstøtte

 3. Les også

  Paven avgjør biskop Eidsvigs skjebne

Relevante artikler

 1. NORGE

  Medlemssaken i Den katolske kirke ferdig etterforsket

 2. ØKONOMI

  En million i bot til Oslo katolske bispedømme

 3. NORGE

  Oslo katolske bispedømme må betale tilbake millionstøtte

 4. KOMMENTAR

  Dumsnill statsstøtte til trossamfunn

 5. KRONIKK

  Katolikk og professor Ola Tjørhom: «Oslo katolske bispedømmes agering er pinlig»

 6. ØKONOMI

  Ansatte slår alarm om varslerjakt i Oslo katolske bispedømme