I løpet av de neste fem årene skal ti store tunneler i hovedstaden rehabiliteres for å tilfredsstille EUs tunnelsikkerhetsdirektiv.
Statens vegvesens verste antagelse før den første av dem, Smestadtunnelen, stengte 2. juni i år, var at køen ville ta fire timer fra Sinsen til Smestad.
Men køen uteble. Nå har skoleferien startet og trafikken blir mindre over hele byen. Konklusjonen etter tre uker med stengt tunnel er at det ikke ble kø.
— De eneste gangene det er kø, er fredag ettermiddag vestover, sier Hilde Ulvik i Statens vegvesen.
Veivesenet har en teller i bakken ved Tåsentunnelen. Den viser at det bare er 400 biler som skiller rushtidstrafikken før og etter arbeidene med Smestadtunnelen begynte. Før stengingen var det i overkant av 6070 biler i en morgentime, ved siste telling var tallet rundt 5670.
Likevel er det ikke kø.
Rekker ikke å telle til tusen og tre
Dette synes Aud Tennøy, forskningsleder ved TØI, er interessant. TØI studerer hvordan trafikantene og næringslivet tilpasser seg blant annet tunnelstengningene.
- Det er mye trafikk, så vi er ganske overrasket over at det ikke er mer kø, sier Tennøy.
Ifølge henne er det vanlig at når veikapasiteten reduseres stabiliserer trafikken seg på et nivå med omtrent like store forsinkelser som før, men med færre biler.
Tennøy mener at det se ut til at trafikantene har effektivisert kjøremønsteret, slikt at det foreløpig har motvirket effektene av kapasitetsreduksjonen.
Tommelfingerregelen er ifølge Tennøy at det går fint med 1200 biler pr. time pr. felt. Da passerer en bil hvert tredje sekund. Det skal altså gå an å telle tusen og en, tusen og to, tusen og tre.Men nå er tallet hele 2800 biler pr. felt pr. time. Det er 1600 biler mer enn det som er vanlig grense for køfritt nivå. Da er tidslukene nede i 1,3 sekunder istedenfor hvert tredje sekund. Du får bare telt til tusen og en, tu-.
— Forklaringen på at det går bra her kan være reduserte hastigheter, kombinert med erfarne rushtidssjåfører. Dette er en av tingene vi må se grundigere på i forskningsprosjektet vi gjør sammen med transportetatene og andre aktører, sier Tennøy.
- Les også: Kommentar: Tunnelstengingene kan gi oss et spark bak
Usikkert om Granfosstunnelen skaper kø
I månedsskiftet oktober/november stenger Granfosstunnelen, som ligger en kilometer lenger vest for Smestadtunnelen. Tennøy mener det er en reell fare for køer når arbeidene med Granfosstunnelen begynner.
— Hvis det blir køer her, kan de fort gi tilbakeblokkeringer til E 18. Men dette er det vanskelig å forutsi. Vi trodde at systemet lå på kapasitetsgrensen i Smestad, men så langt har jo det gått greit her, sier Tennøy. - I Granfosstunnelen er det mindre trafikk enn i Smestadtunnelen, så vi kan håpe på at det går bra der også.
Men Veivesenet minner folk på at det fortsatt er god grunn til å la bilen stå når skolen starter til høsten.
— Hvis vi ikke gjør det, kan det hende at vi får køer, sier Hilde Ulvik, prosjektleder for tunnelrenoveringene i Oslo.
Tall fra uken før og de to ukene etter at tunnelarbeidet startet, viser at farten på Ring 3 i rushtiden har vært omtrent den samme. De eneste køene på Ring 3 var østover, og skyldtes veiarbeider ved Ryenkrysset.