MITT OSLO

Nancy Herz (20)

Student, resepsjonist, aktivist, samfunnsdebattant og spaltist. Skriver for tiden bok med tittelen Skamløs, sammen med Sofia Srour og Amina Bile. Bor i leilighet like utenfor sentrum. Oppvokst i Haugesund, flyttet til Oslo for snart ett år siden.

BEST MED OSLO

Tettheten

Oslo er en storby, men den er relativt kompakt. Jeg er veldig heldig som bor litt utenfor, men det tar meg knapt 12 minutter inn til byen. Der jeg bor, hører jeg ingen biler og kan nesten puste inn ren luft.

VERST MED OSLO

Karl Johan

Er det lov å si? Shopping hater jeg mer enn alt annet på jord, og jeg synes gaten er så slitsom på en lørdag – det er så mye folk. Og det irriterer meg at det er så mange kjøpesentre. Men jeg kan jo velge å ikke gå inn.

Elsker kollektivtilbudet

– Det sto mellom et par byer da jeg skulle begynne å studere, men hovedgrunnen til at jeg valgte Oslo, var at studiet jeg ville gå på, var her. Jeg er opptatt av ytringsfrihet og at unge engasjerer seg. Mye av engasjementet og arrangementene jeg er med på, skjer her. Oslo er en by med mye mangfold – her kan man være seg selv og være annerledes.

Og så var det litt på grunn av været. Klimaet er mye bedre her, og det spilte faktisk en rolle. Det er kanskje litt banalt, men som haugesunder elsker jeg også kollektivtransporten. Du forstår ikke hvor mye du elsker den før du kommer til et sted hvor bussen bare går hver halvtime eller time.

Jeg setter stor pris på at jeg er både nær byen og nær naturen, uten å måtte reise langt. Selv om jeg sjelden drar ut i naturen. Men muligheten er fin å ha. Jeg har en egen rute jeg går rundt Vigelandsparken, men jeg går bare etter at det er mørkt. Da er det litt mer stille, så har man en time til å prate. Jeg synes den belyste parken i mørket er hyggeligst. Det blir altfor «turistete» på dagen.

Alle turistene skal gå ned Karl Johan, og jeg anbefaler dem jo også å gå dit når jeg får spørsmålet på jobb. Egentlig er jeg litt imot å dra på steder der alle turistene går. Men om man går på de typiske turiststedene, så kan man velge å se på dem som kjipe steder, eller så kan man gjøre det til sitt eget, skape sin egen opplevelse. Jeg velger det siste. Jeg går mye på de samme stedene, og alle mine steder er egentlig ganske «klisjé».

Men når det ikke er så mange folk der, så kan de være ganske fine.

Jeg er fan av Nasjonalgalleriet. Når jeg går på utstillinger, går jeg som regel alene, og det gjør jeg uansett hvor i verden jeg er. Og så hører jeg alltid på musikk, så kan man skape sin egen opplevelse. Du trenger ikke bare bli fortapt i kunsten som henger der, men i dine egne tanker. Du kan tenke litt og være med deg selv.

KAFÉ

Ugla Bar Kristian Augusts gate 7A

Når jeg er ute og henger på kafé, så er sjansen stor for at jeg er her. Jeg bruker Ugla som mitt «home away from home». Jeg går gjerne hit når jeg vil være alene, det er heller unntaket at jeg er med venner. Når jeg er her, er jeg egentlig ganske opptatt med mitt eget, sitter med jobb eller leser. Jeg har min egen faste vindusplass, og jeg elsker at de har vin, bøker og kaffe på ett sted. Om de kjenner meg nå? Jeg tror ikke det, for det er alltid noen nye på jobb.

Ugla Bar
ugla

KULTUR

Eldorado Torggata 9A

Mitt andre «happy place» i byen er Eldorado. Jeg elsker å bare sitte der blant bøkene. Jeg synes det er så hyggelig der. Første gang jeg gikk inn, ble jeg helt forelsket og skjelven da jeg så så mange bøker på ett sted.

Eldorado
Trygve Indrelid

HISTORIE

Nobels Fredssenter Brynjulf Bulls plass 1

Jeg elsker Fredssenteret fordi det er et veldig interaktivt bygg. Jeg prøver å dra på alle de nye utstillingene, og ofte går jeg på de samme utstillingene flere ganger. Jeg føler at jeg lærer noe nytt hver gang. Samtidig er det et sted du kan gå og engasjere deg uten å måtte gi så mye av deg selv hele tiden, uten å måtte snakke med noen. Så kan du lære deg hvordan du kan engasjere deg. Før hadde jeg den ideen at det var formelt og høy terskel for å gå der, men det er et fint sted for å gå rundt, tenke og være alene.

Nobels Fredssenter
Rolf Øhman

GUILTY PLEASURE

Illegal Burger Møllergata 23

Det er litt upraktisk at de har så få sitteplasser, men det er den beste burgeren. Jeg går alltid dit om jeg trenger en oppmuntring. Jeg bestiller alltid den samme: Illegal spesial de luxe. Hjemme i Haugesund hadde jeg et favoritt-burgersted, og jeg hadde et prosjekt som gikk ut på å smake meg gjennom alle burgerne på menyen. Nå utforsker jeg burgerstedene i Oslo.

Illegal Burger
Rolf Øhman

KULTUR

Nationaltheatret Johanne Dybwads plass 1

Jeg elsker Nationaltheatret, det er så fint og litt grandiost, og du føler at det er litt stas å være der. Og så elsker jeg live teater. Men jeg må alltid sitte langt fremme, for ellers blir jeg distrahert av hodene til folk. Jeg prøver å gå på teater eller se en annen forestilling én gang i måneden. I februar ble det en tre-fire ganger.

Nationaltheatret.
Lise Åserud, NTB scanpix

KAFFE

Tim Wendelboe Grüners gate 1

Jeg elsker at stedet er så lite, det gjør det litt mer eksklusivt. Du må liksom «suffer for it» og stå i kø for kaffen, men da smaker den bedre. Jeg prøver å smake meg gjennom alle, men jeg synes det er gøy når du får iskaffe med høy kaffekvalitet. Dette er mitt sommersted.

Tim Wendelboe.
Tom Kolstad