Osloby

Badeforbudet blir tatt opp i bystyret

SVs Ivar Johansen raser mot badeforbudet på Tjuvholmen på kveldstid. Nå havner saken i bystyret.

Her er skiltet som forbyr bading etter klokken 20. Olav Eggesvik

 • Wasim Riaz

— I premissene for utvikling av Tjuvholmen het det at bydelen skal være tilgjengelig og åpen for allmennheten til alle døgnets tider. En viktig forutsetning for at kommunen sa ja til byggetillatelse var at området skulle være tilgjengelig for allmennheten, sier bystyrepolitiker Ivar Johansen (SV).

Les også: Badegjester og beboere krangler på Tjuvholmen

Han reagerer kraftig på saken om at Tjuvholmen Drift AS, selskapet som vedlikeholder uteområdet på Tjuvholmen, har satt opp skilt som informerer om at åpningstidene på sjøbadet ytterst på holmen er mellom klokken 07.00 og 20.00.

For noen uker siden ble to venninner jaget bort fra stedet på kveldstid. Nå ønsker Johansen slutt på dette.

Skriftlig spørsmål

— Badeplassen bør være åpen hele døgnet. Hadde noen sagt ifra om denne praksisen da kommunen solgte tomten, ville de ikke ha fått tilsagn, sier Johansen som nå har sendt et skriftlig spørsmål om dette til byrådet.

Der spør han følgende: Vil byrådet gripe inn og sikre at premisset om at «bydelen skal være tilgjengelig og åpen for allmennheten til alle døgnets tider» blir ivaretatt?

- Men bør det ikke være rolig i et boligområde mellom klokken 23 og 07?

- På samme måte som man i andre deler av byen ikke kan stille krav om at folk ikke kan ferdes i sentrum, så kan man ikke stille slike krav på Tjuvholmen. Vi ønsker et levende sentrum, sier Johansen.

Han frykter flere slike saker hvis ikke politikerne griper inn.

— Hvis man legger dette til grunn, risikerer man en privatisering hvor man legger begrensninger på innbyggernes ferdsel gjennom byen. De som har penger kan kjøpe seg deler av sentrum og selv bestemme hvem som skal ha adgang der, og når på døgnet, frykter Johansen.

Prinsippsak

Anders Røberg-Larsen (A) sitter i byutviklingskomiteen i bystyret, og er glad for at spørsmålet nå kommer opp i bystyret.

- Vi har vært veldig opptatt av at Fjordbyen skal være tilgjengelig for alle. Derfor er det viktig at fellesarealene er offentlige, sier Røberg-Larsen.

Han sier at saken er prinsipiell.

— Stadig flere private aktører ønsker at torg og møteplasser de drifter skal være private. Det er veldig uheldig.

- Hva skal folk som kommer for å bade på Tjuvholmen etter klokken 20 gjøre?

- Jeg skjønner dem som har brutt sperringene. Jeg mener at man bør fortsette å bade der, spesielt nå som det er så varmt. Dersom man ikke blir enige om at stedet skal være åpent for allmennheten hele døgnet, så må saken behandles i bystyret, svarer Røberg-Larsen.

- Har dårlig sak

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) kjenner ikke godt nok til saken at han kan si hvem som har retten på sin side.

- Jeg kjenner denne saken bare gjennom media. For et skikkelig svar kreves det blant annet at de konkrete reguleringsbestemmelsene for disse feltene, eierskapet til arealene og eventuelle avtaler og tinglyste erklæringer gjennomgås, sier Fredriksen.

Espen Ophaug (V), nestleder i byutviklingskomiteen er derimot ikke i tvil.

- Ifølge Plan- og bygningsetaten er området regulert til offentlig trafikkområde. Det kan derfor ikke stenges for allmennheten, heller ikke om natten I så fall må det søkes om det. Det er dessuten en del av salgsavtalen mellom Oslo Havn og utbyggerne på Tjuvholmen at området skal være offentlig tilgjengelig. Så her har Tjuvholmen KS etter mitt syn en dårlig sak. Det må fortsatt være mulig å bade der, sier Ophaug.

Vil bevare nattero

Direktør Gunnar Bøyum i Tjuvholmen KS begrunner skiltingen med at han ønsker nattero for beboerne.

- Tjuvholmen er åpen for alle døgnet rundt, men det er ikke tillatt å bade fra bryggen fra klokken 23 til klokken 07. Dette av hensyn til beboerne som trenger nattero og sikkerheten til de som ønsker å bade, sier Gunnar Bøyum.

— Hvorfor står det klokken 20 på skiltet?

— Det var onsdag dette ble endret fra klokken 23 til 20, og skal være rettet opp til klokken 23 igjen som det opprinnelig sto, svarer Bøyum.

Han forteller at onsdag var det stappfullt på stedet. Derfor valgte vakten å stenge for bading klokken 20.

— Det var helt fullt ved brygga på onsdag. Vakten vurderte dette opp mot hensynet til sikkerheten, og valgte å stenge stedet for bading. I ettertid ser jeg at det var dumt, sier Bøyum som sier at saken er kommet ut av alle proposisjoner.

- Hva sier du til politikerne som mener at det skal være tillatt å bade hele døgnet?

- Det har aldri vært snakk om det. Man skal også ta hensyn til nattero i et boligområde. Derfor er det ikke tillatt å bade mellom klokken 23 og 07, svarer Bøyum og legger til bystranden som ligger 20 meter unna også er tilgjengelig for bading.

 1. Les også

  - Er ikke klokken åtte litt tidlig?

 2. Les også

  Boligsameie filmet beboere - hengte dem ut på oppslagstavlen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Skiltingen på Tjuvholmen endret etter prostester fra badende

 2. NORGE

  Badeforbud blir sak for bystyret

 3. LEDER

  Fjordbyen må gi adgang til fjorden

 4. OSLOBY

  - Er ikke klokken åtte litt tidlig?

 5. OSLOBY

  - Badegjester og beboere krangler på Tjuvholmen

 6. OSLOBY

  Godkjenner 1700 boliger ved sjøen