Osloby

Korttenkt

Pengeknipe. Tar dere ikke kort? Hva skal jeg betale med da?

Selv om lommeboken er full av kort, hjelper ikke det når det er vinlotteri på jobben. Dan P. Neegaard

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Mysterud på Sagene er en sånn isenkramforretning fra hine hårde dager, en Jernia fra mange tiår tilbake, med skruer i løsvekt og dørslag i emalje.

Men der tar de ikke kort.

Veldig lenge tenkte jeg at jeg skulle kjøpe en skrue der, til et dørhåndtak som var løsnet. Men jeg kom meg aldri dit. For jeg hadde aldri cash. Jeg betaler alltid med kort.

Kjersti Flugstad Eriksen er journalist i Aftenpostens Oslo-redaksjon. Øhman Rolf

En kaffe til 15 kroner. En pakke hårstrikker til 20. Det var noe jeg begynte med for mange år siden, av latskap, vil jeg tro. Det er litt lettere å bruke kort enn å ta ut penger og så bruke pengene. Den gang, for et uklart antall år siden, unnskyldte man seg gjerne litt hvis man måtte betale små beløp med kort. «Jeg betaler med kort, jeg», pleide jeg å si, for liksom å markere at det var litt uvanlig.Men ifølge page turneren Norges Banks årsrapport om betalingssystemer bruker vi oftere kort på små beløp. Gjennomsnittsbeløpet blir i hvert fall lavere. I 2011 var det 466 kroner, i fjor var det 455.

Tunge portemoneer

Og ikke bare det, vi dro kortet 1,63 milliarder ganger, og det er nesten 10 prosent flere ganger enn året før. Bare Island lå høyere enn Norge i verden på kortbruk i 2011.

Og de som bruker mest kort, bor sikkert på vestkanten her i byen. Det tror jeg fordi jeg i ungdommen var kassadame både på Carl Berner og Majorstuen. Mens de gamle damene på Carl Berner kom med tunge portemoneer og gjerne ville bli kvitt noen småpenger, dro de kortet i vest. Og der bor som kjent trendsetterne.

Les også

Betalte kontant for PC og TV, fikk politiet på døra

Så da går vi kanskje mot det kontantfrie samfunn som man har hørt snakk om. Tryggere og enklere. Det er bare litt klønete noen ganger.Alle må krite når det er vinlotteri på jobben, selv om det nettopp har vært lønningsdag. En tier til handlevognen er et gjengangerproblem. Når du skylder noen en 50-lapp, blir du litt rådvill.

Og så er det tiggere og de som selger = Oslo. De tar jo bare kontanter. Mitt svar til = Oslo-selgere er dessverre alltid at jeg ikke har cash. Men så var det en selger i rulletrappen på vei ned til T-banen på Jernbanetorget som sa:

- Men jeg tar kort. Så jeg stoppet et sekund og tenkte: «Å nei’a, jeg har ikke tid nå.» Men så skjønte jeg at det var tull. Foreløpig.

Cash eller kontant?

Det kommer nok til å komme en eller annen app så vi kan betale med kort eller telefon til = Oslo-selgerne. Et par år, vil jeg spå, så er den på plass.

Litt senere ble jeg lurt igjen. Jeg skjønner tydeligvis ikke kort— og kontantironi. På vei hjem i taxi var det faktisk noen hundrelapper i lommeboken. Men det er innmari lenge siden jeg har betalt med kontanter i taxi at jeg tenkte (dette var ganske sent på kvelden) at taxier tar kanskje bare kort?

Så jeg sa litt sånn prøvende:

- Jeg betaler med cash, jeg.

- Det har jeg vært borti før, ja, sa sjåføren. Jeg skjønte ikke før etterpå at han tullet han også. Lurt for andre gang på for kort tid.

Vi er vel i en overgangsfase.

 1. Les også

  Vi tømmer lommene for kontanter

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  «Jeg føler jeg har fått ganske god dreis på det kontinentale livet, men på ett område feiler jeg totalt.»

 2. OSLOBY

  Maktabi dømt etter teppehandel

 3. OSLOBY

  Barnehageeier underslo 5,5 mill. fra Oslo kommune

 4. NORGE

  Cappelens sønn innrømmer heleri av 3,4 millioner

 5. NORGE

  Han skulle kjøpe Rolex til 70.000, men det eneste han fikk var et bilde av svindleren

 6. ØKONOMI

  Slik får du kontroll på ferieøkonomien