Osloby

«Det er Oslos mangfold av epler som skaper smaken»

Epler som kommer til nytte, mennesker som får jobb og prisbelønnet eplemost. Anne Dubrau har hatt suksess med en skikkelig god idé.

Anne Dubrau gjorde datterens epleslang til prisbelønnet butikk. Hun er en av de nominerte til hedersprisen årets Oslo-borger. Vegard Grøtt

 • Vegard Grøtt

For tiende år på rad Aftenposten og Osloby.no hedre noen som har gjort en spesiell innsats for byen vår. Du avgjør hvem som skal få prisen.

Se listen med de åtte nominerte kandidatene her.

Dersom en hageeier gir eplene sine til Epleslang, kommer de med kassebil og en gjeng epleplukkere, og hageeieren trenger ikke en gang å være hjemme. De rister treet for epler, samler det i kasser og kjører eplene til Abildsø gård, der de blir presset til eplemost.

Og ikke hvilken som helst eplemost, det er en eplemost som er prisbelønnet og kåret til «Best i test» av Osloby, foran mer kjente moster som Ringi og Liereple.

Les også

- Hvem av disse bør bli Årets Oslo-borger?

Dubrau har fortalt historien bak ideen noen ganger, men hun forteller den gjerne igjen. Det begynte da familien bodde midt mellom eplehager på Nordberg, og den fire år gamle datteren Charlotte kom inn med skjørtet fullt av naboens epler. Da Anne Dubrau prøvde å si at det ikke er lov å stjele, protesterte datteren fordi det ikke var noen andre som ville spise dem. Og det var naboen enig i.

- Men det er grenser for hvor mye epler du kan spise. Og det tar tid. Jeg har merket det selv også, når det er august og skolen starter, sier Dubrau.

Hageeiere i fleng

Det var starten på en bedrift som har to formål: både å tjene penger og oppfylle et godt formål. Det kalles sosialt entreprenørskap, og i år ble Epleslang kåret til årets sosiale entreprenør av industri— og finanskonsernet Ferd, der styreleder er Johan H. Andresen.

Litt prøving og feiling ble det. I tre uker brukte de epleplukkere, poser på stang. Men folk dunket borti hverandre, og ikke var det bra for nakken heller. Det var en hageeier som foreslo at de heller burde riste eplene ned.

- Så da dro vi til Plantasjen og kjøpte en trerister.

- Finnes det?

- Ja. Det visste ikke jeg heller da. Det var mye vi måtte lære.

Gode osloepler

Men hun hadde allerede lært om å starte en bedrift på gründerskole på Universitetet i Oslo. Der møtte hun sveitsiske Eva Hugenschmidt, som var opptatt av at eplene i norske hager burde brukes. Da lokalavisen Nordre Aker skrev at de ønsket epler, meldte 43 hageeiere seg.

Da måtte de bare satse.

Les også

Dette er ikke eple- slang - det er jobb

- Vi visste ikke hvor mange hageeiere som ville gi bort epler. Men vi bestemte oss da for å ansette dem det ville gjøre størst forskjell for, mennesker med funksjonshemninger, psykiske problemer eller andre lidelser som holdt dem ute fra arbeidslivet, sier Dubrau. Osloepler egner seg veldig godt for pressing. Etterspørselen er høyere enn produksjonen. Bare ti heldige kafeer og butikker får selge mosten. 35 står på venteliste.

- Eplemosten smaker alltid forskjellig, men alltid godt. Det er Oslos mangfold av epler som skaper smaken. Eplene kommer ofte fra trær som ble plantet for 50-60 år siden, som ikke er sprøytet eller gjødslet. Det er urban matproduksjon, og det er jo veldig gøy, sier Dubrau.


Slik stemmer du

E— post: Send navnet på din kandidat til osloborger@aftenposten.no.

SMS: Send «oslo1», «oslo2» og så videre til 1905 (1 kr pr. melding).

Kandidatene:

 • Anne Dubrau – OSLO1
 • Alexandra Archetti Stølen – OSLO2
 • Sturla Stålsett – OSLO3
 • Karin Berg – OSLO4
 • Birgit Skarstein – OSLO5
 • Anlov Peter Mathiesen – OSLO6
 • Adil Khan – OSLO7
 • Christian Ringnes – OSLO8
  Kun én stemme pr. person. Doble stemmer vil bli luket ut.

Pr. post: Aftenposten, postboks 1, 0051 Oslo. Merk konvolutten med «Osloborger».

Frist: Vi må ha din stemme senest søndag 15. desember kl. 23.00 .

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Salget av norsk eplemost og sider har eksplodert. I Sogn og Hardanger utvikler de stadig nye smakskombinasjoner.

 2. A-MAGASINET

  Nyttårsaften kommer før du aner: Finn din flaske til kvelden her

 3. OSLOBY

  De første jordbærene frister mest - men sommersmaken koster!

 4. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Restaurant 34 er helt på toppen

 5. KULTUR

  Juksekjøtt danker ut Grandiosa på Grünerløkka

 6. A-MAGASINET

  Lennart Lajboschitz tjente 1,5 milliarder kroner da han solgte Tiger-kjeden. Nå har han åpnet en av Københavns rimeligste restauranter.