Osloby

«Vi valgte ikke Øyafestivalen»

Debattinnlegg: - Jeg kunne kjenne basslyden i gulvet og i brystet. Musikken kom fra flere scener samtidig, så det var vanskelig å oppfatte lydene som meningsfulle, skriver Ingrid Shank.

Øyafestivalen flyttet i år fra Gamlebyen til Tøyen, noe som har gitt endel naboklager på grunn av høy musikk. Foto: Monica Stromdahl

 • Beboer I Sofienmo Borettslag
 • Prykol
 • Ingrid Shank

Debattinnlegg skrevet av Ingrid Shank, prykolog og beboer i Sofienmo borettslag:

VG har erklært årets Øyafestival som en stor suksess. For meg og mange av mine naboer i Sofiemo borettslag, som ligger ti meter unna festivalområdet, opplevdes det som meget krevende. Avisen har også beskrevet lydnivået som ikke helseskadelig. Med det mener de at lydnivået ikke var høyt nok til å skade hørselen.

Men helse er mer enn hørsel. Eksponering for støy er forbundet med flere helseproblemer, blant annet konsentrasjonsvansker, hjerte— karsykdommer og angst. Om lyd oppleves som musikk eller som støy, avhenger av lydens kvaliteter, som dens frekvens, amplitude, varighet, intensitet og om den oppleves som meningsfull.

Spesielt lavfrekvenslyder (bass) har vært forbundet med helseplager og kan føre til forhøyet aktivering av nervesystemet og følgelig til angst- eller stressresponser.

Kvaliteter ved tilhøreren, som alder, helse og musikksmak påvirker også opplevelsen av lyden. I tillegg kommer lydens kontekst, det vil si om den er opplevd i sammenheng med en feiring man er selv med på, om den er selvvalgt, og om man har mulighet til å påvirke lyden eller å flykte fra lyden.

Lydene som kom inn i Sofiemo borettslag fra Øyafestivalen var intense, dominert av basslyder og varte mange timer hver dag i fire dager (pluss lydene fra rigging i forkant/etterkant av festivalen).

Jeg kunne kjenne basslyden i gulvet og i brystet. Musikken kom fra flere scener samtidig (vi kunne stort sett høre minst to konserter på en gang) så det var vanskelig å oppfatte lydene som meningsfulle.

Vi er mange mennesker i Sofiemo borettslag, eldre mennesker, spedbarn, friske, syke, og selvfølgelig med varierende musikksmak. Noen opplevde lydene som uproblematiske og hygget seg – andre så det som nødvendig å reise bort. Vi var jo flere som måtte stå opp tidlig for å dra på arbeid.

Sofiemo borettslag valgte ikke at Øyafestivalen ble holdt ti meter unna og det var ikke gitt noen påvirkningsmulighet eller kompensasjon for å håndtere problemene. Det hadde negative konsekvenser for trivsel, arbeid og helse.

 1. Les også

  Alt om Øya

 2. Les også

  Se Egil Hegerbergs ville artistliv backstage

 3. Les også

  «Pantekidsa» holder festivalen miljøvennlig

 4. Les også

  Hovedstadens glemte storhet

 5. Les også

  Velkommen til Øyaselfievalen 2014

afp000754271-PIAaE6xOYw.jpg Foto: Monica Stromdahl

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo-festival utvider

 2. DIGITAL

  Jenny Langlo dykket i et basseng som 15-åring. Siden har det aldri vært stille.

 3. A-MAGASINET

  Hvert år dør 16.000 europeere som følge av støy. Nå kobles livstruende helseplager til støyforurensing: – Utfordringene bare øker

 4. OSLOBY

  Familien har ikke bodd hjemme på to år. Under huset deres lager Oslo ny vannforsyning.

 5. FOTBALL

  Lars Fredrik (11) kan få varig hørselsskade etter Rosenborg-kamp: – Jeg ble livredd og begynte å gråte

 6. VITEN

  Lette hørselstap kan gi større vansker enn alvorlige hørselstap