Osloby

Over 100 år gammel bank blir til kulturhus

Flere hundre kulturprodusenter og samfunnsaktører flytter inn i ærverdig bankbygning i Kvadraturen. Nå er det store oppussingsarbeidet i gang.

Nye Sentralen er under oppussing. I første etasje mot Tollbugata vil Tom Victor Gausdal, Stian Floer og Anders Braathen åpne nytt spisested og restaurant. De står blant annet bak Smalhans på St. Hanshaugen, Strand restaurant i Bærum og Hitchhiker i Mathallen. Ingar Storfjell

 • Sol Sigurjonsdottir

Det nye kulturhuset skal være arena for produksjon, så vel som fremvisning. Dette rommet blir skreddersydd for danseoppvisninger og danseøvelser. Ingar Storfjell

Den gamle forstanderskapssalen i gamle Christiania Sparebank blir i stor grad bevart slik den ser ut på bildet. Her skal det bli tilrettelagt for konserter og sceneoppvisninger. Ingar Storfjell

Det yrer av liv i de gamle banklokalene i Kvadraturen. Akkurat nå er man i ferd med å forene to ærverdige bygårder: Øvre Slottsgate 30 og Tollbugata 30 skal i 2016 bli til «Sentralen», et hus for både kulturaktører og samfunnsinnovatører. Det nye kulturhuset vil få konserter, sjakkmesterskap, øvingslokaler, kurs og mye mer.

— Vi tar tilbake noe som ligger i stedets jordsmonn i dette bygget, sier hussjef Martin Eia-Revheim, og peker på at deler av gården i sin tid var treffsted for blant annet Asbjørnsen og Welhaven. På den tiden var skjenkestedet og atelieret her et samlingspunkt for norsk kultur- og samfunnsliv. Den posisjonen ønsker de at huset skal få tilbake.

— Dette huset blir formet av menneskene som bruker det. Prosjektet er spennende kun om det er nyttig for andre. Vi håper vi får høy aktivitet her, sier hussjefen.

De siste årene har en pilotgruppe vært med på å bestemme hvordan kulturhuset skal utformes, og hva det skal brukes til.

— Jeg tror mange kulturhus hadde sett annerledes ut om man hadde mulighet til å pilotere det først. Vi er 60 personer som har jobbet sammen om dette, og har kommet frem til mange gode ideer og løsninger, sier Eia-Revheim.

Oppussingen er en «skattejakt»

I 1898 åpnet den første delen av Christiania Sparebank dørene. De siste 100 årene er det mye som har forandret seg innenfor dørene. Målet med oppussingen av Sentralen har vært å skrelle seg tilbake til det originale uttrykket.

- Arkitektene våre har hele tiden brukt begrepet «skattejakt» om denne prosessen. Det handler om å avdekke husets potensial, og finne tilbake til det gamle, sier hussjefen.

Det nye kulturhuset skal være et supplement til det allerede eksisterende tilbudet i byen, og skal fungere som et samlingspunkt på tvers av sektor og bransje. I tillegg skal det fungere som øvingslokaler for kunstnere. Rommene skal brukes til prosess, ikke bare visning.

- Flere etasjer med kontorlokaler

I tillegg til å være et hjem for kulturprodusenter i Oslo, skal Sentralen også være for byens samfunnsinnovatører. Her blir det flere etasjer med kontorlokaler, i tillegg til visnings- og øvingsrom for kulturlivet. Her vil blant annet organisasjonen SoCentral holde til.

Thomas Berman, Cathrine Skar og Håkon Iversen står bak Norges første samfunnsinkubator, SoCentral. De har ansvar for samfunnsinnovasjon på Sentralen. Sol Sigurjonsdottir

Thomas Berman, Cathrine Skar og Håkon Iversen står bak organisasjonen, som er Norges første samfunnsinkubator. På Sentralen vil de ha rundt 400 medlemmer. De skal være et veksthus for ideer og prosjekter for løsninger på samfunnsproblemer og -utfordringer.— Det er mange som sier at man ikke får løst problemene uten bedre samarbeid, men det var ingen som hadde mandat til å koble disse aktørene sammen. Vi er veldig opptatt av å få frem løsninger og akselerere samfunnsutviklingen. Drømmen er å få til et sted hvor man kan diskutere ting for å få til noe, mer enn bare for politikkens skyld, sier Berman.

- Kvadraturen må yre av liv

Byantikvar Janne Wilberg forteller at hun er begeistret for prosjektet, ettersom det bidrar til å skape etterlengtet liv i kvadraturen.

— Kvadraturen trenger steder som dette der det vil syde av liv. Dette stedet trenger at det skal syde av liv. Her vil gammelt og nytt gå hånd i håns innvendig, arkitektene har god forståelse for hva det vil si å ta vare på de historiske kvalitetene. De prøver å ta vare på det som har vært skjult i lang tid, og det er positivt at man tilbakefører det, sier hun.

Wilberg er spesielt opptatt av at første etasje nå åpnes opp for publikum. Hjørnene mot Tollbugaten fremstår nå som et trist fengsel, mener hun.

— Det kommer til å henvende seg til publikum på en helt annen måte enn i dag. Hjørnet må aktiviseres for å få til et byliv. Jeg synes også det er morsomt at man tar vare på det gamle bankhvelvet, som må være et av de kuleste rommene i Oslo. Det er som å gå inn i en stor sparebøsse, fylt av små skuffer, og har høy verneverdi i seg selv, sier byantikvaren.

 1. Les også

  Han har kartlagt Christianias karthistorie

 2. Les også

  Bli med på vandring gjennom revolusjonens Christiania

 3. Les også

  Politikere protesterer mot trikkesatsing i Prinsens gate

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nasjonalgalleriets «redningsmenn» etterlyser ideer til hva museet kan fylles med

 2. OSLOBY

  Ta en sniktitt på byens nye kulturhus

 3. A-MAGASINET

  Martin Eia-Revheim vet hvordan det er å vokse opp i et ødelagt hjem.

 4. OSLOBY

  Har tatt 318 slike - men for superfiskeren er sesongen ikke over

 5. OSLOBY

  Hele familien ble drept av britiske bomber på nyttårsaften. Anne-Lise Juuls far Erik (18) overlevde.

 6. OSLOBY

  Lokk over Majorstuen stasjon har vært diskutert i over 30 år