Osloby

Morgenmøte med Oslos mektigste måltid

Ta åtte tonn hvetemel fra tank. Tilsett kokker, slaktere og 1500 kilo bananer. Bland inn 20 000 andre vareslag, 180 ansatte og 23 000 kunder. Hva får du da?

Usynlig aktivitet: Når portene åpner, er Øystein Grotle og kollegene gjerne gått hjem. Hver natt, hele uken, bakes boller og brød fra bunnen av. Og i helgene, på denne tiden av året, parteres ca. 60 lam i butikken. Ingen vet hvor mange små forretninger gigantene på byens kjøpesentre har tatt livet av ¿ så langt. Berg-Jacobsen Jon-Are

  • Sturle Scholz Nærø

Svaret, lettere uformelt, kan også formuleres slik:

Bryn metter hele by’n!

Ruvende inne i kjøpesenteret der, ligger nemlig Oslos største spesialforretning – kun for mat. Andre butikker er nok enda større, rent fysisk. Når det gjelder varer til å putte i munnen, står Matvarehuset Ultra likevel i en klasse for seg.

Begynner ved midnatt

– Dette var den første Ultra-butikken. Tanken bak er at du skal finne alt du trenger i matveien og mye mer. Nå har vi tatt ut andre varer for å satse enda bredere på mat. Fortsatt regnes butikken som størst i sitt slag, forteller Thomas Johansen, sjef for en stab som arbeider omtrent hele døgnet:

rightNok å ta av: I tillegg til nesten 50 typer oliven på glass: Matvarehuset Ultra på Bryn – og Paulina Conteras – kan friste med eget utvalg i ferskvaredisken. Berg-Jacobsen Jon-Are

I helgene begynner bakerne ved midnatt. Over 3000 lørdagsbrød lages helt fra bunnen av. De krem— og marsipanglade konditorene er på plass klokken fire. Et par timer senere myldrer leverandører og butikkens egne produktansvarlige mellom hyllene.

Idet kjempeportene åpner for deg og meg, begynner faktisk mange av de 180 ansatte å gå hjem.

Har tatt liv

– Det er litt synd at kundene ikke får se alt som foregår i kulissene. For eksempel tror folk at vi bare steker bakervarene her. Når deigen blandes og eltes, er butikken stengt. Sånn må det være, for at brød og boller skal bli ferdige i tide. Ultra på Bryn var først i Norge med å bake alt i butikk. Hvetemelet får vi fra tank. Den rommer åtte tonn, fremholder Johansen.

Spørsmål om hvor mange bakerier, fiskeutsalg og osteforretninger giganten har tatt livet av, står ikke på menyen denne hektiske morgen. Butikkdøden i sentrum taler på så mang en måte for seg. I stedet fortaper Aften seg i olivenhyllene:

47 typer. Bare på glass.

Prim og isfjell

centerGlobalt tilbud: Australia, Hellas og Hitra er alle representert hos Orlando Bernal. Hver morgen bruker sjømat-sjefen 30 minutter bare på å dandere den ferske isen. Berg-Jacobsen Jon-Are

I fiskedisken, som tilbyr Hitra-krabber, havabbor fra Hellas og indisk papegøye-fisk, danderer Orlando Bernal også morgenens is-fangst:

– Vi har eget fryseri som lager knust is og små isfjell. Å fylle på all isen tar en halv time hver gang. Mellom 30 og 40 fiskeslag ligger klare når butikken åpner. Sjøkreps og hummer koker vi selv, forklarer sjømat-sjefen.

Litt lenger borte koker kollegaen hans hjemmelaget prim. Bak en annen disk smøres baguetter halve morgenen, rett ved siden av en kjempekjele fylt av pytt-i-panne.

Nær én million

rightHviler aldri: På det tidligste begynner arbeids«dagen» ved midnatt. Ferskvaresjef Kenneth Frydenlund pleier å være på plass kl. 04. Her forberedes dagens pytt-i-panne. Berg-Jacobsen Jon-Are

Butikksjef Thomas Johansen forteller at forretningen fører ca. 20 000 vareslag. Hver uke selges ett og et halvt tonn bananer til 23 000 kunder. Lørdag er selve toppdagen, med nær 5 000 besøkende. Og hvis du lurer på omsetningen: På Ultra Bryn selges mat for nær én million kroner pr. dag, tilsvarende 275 millioner i året.

Svaret på ett spørsmål synes samtidig noe uklart:

Hva skal vi med 47 forskjellige typer oliven på glass – sånn egentlig?

Relevante artikler

  1. ØKONOMI

    Rekordomsetning av julemat

  2. ØKONOMI

    Vi kommer til å kaste tonnevis med mat onsdag

  3. ØKONOMI

    Sjefen tok jobben han hadde på 1960-tallet for å holde hjulene i gang

  4. A-MAGASINET

    Ragnhild følte hun lurte kundene sine på jobb. Etter syv måneder orket hun ikke mer.

  5. FAMILIE OG OPPVEKST

    I løpet av åtte år har Monica Langeland kvittet seg med 800 plagg. Nå stenger hun butikken i protest mot Black Friday.

  6. ØKONOMI

    Livet på toppen: Sjefen som slapper av med Paradise Hotel