Osloby

Handelen i sentrum sliter

Mens butikkene i Oslo sentrum opplever en nedgang i omsetningen, går tallene opp for alle andre områder i Oslo og nabokommunene.

Hege Ulrichsen i Noa Noa har i vår hatt dager med nesten null i omsetning på grunn av veiarbeid i Bogstadveien, men snart er trikken tilbake i gaten. Dette kan fort bringe gamle tider tilbake til Bogstadveien og Oslo sentrum som har slitt den siste perioden. Wasim Riaz

 • Wasim Riaz

— Vi har merket en jevn nedgang de siste to årene. I dag er gaten sperret på begge sider. De som skal komme til Bogstadveien med bil, må kjøre via sidegatene, sier Hege Ulrichsen, daglig leder i Noa Noa.

Den danske kleskjeden midt i Bogstadveien merker byggearbeidet rundt seg. Ulrichsen anslår en omsetningssvikt på rundt 20 prosent på grunn av byggearbeid.

- Jeg har jobbet i denne butikken i 12 år. Dette er den tøffeste perioden vi har vært igjennom. For seks uker siden måtte anleggsarbeiderne bære kundene inn i butikken. Mange kunder klager over at de ikke finner frem eller er lei av støv og støy, sier Ulrichsen.

Da Osloby er innom mandag, er fortauet utenfor butikken så å si ferdig, men VIC-butikken på den andre siden av gaten er nærmest inngjerdet. Flere andre butikker mangler fortau. Etter planen skal trikke være tilbake i Bogstadveien fredag, og hele veien skal være ferdig på sensommeren.

— Jeg ser at det var nødvendig å pusse opp. Og så vil det helt sikkert øke omsetningen på sikt, sier Ulrichsen.

Røde tall

Og det er ikke bare Bogstadveien som sliter. Handelen i Oslo sentrum har lavere vekst en resten av Osloviser en rapport fra Kvarud Analyse.

Hovedårsaken til dette er at Aker Brygge har så å si værtstengt i snart ett år på grunn av oppussing, og gjenåpner i oktober. Paleetpusser også opp, og planlegger gjenåpning i september. Steen & Strøm pusseropp for 250 millioner, og har endel arealer som ikke er tilgjengelige. Senteretblir ferdig i november.

— Deter ingen tvil om at oppussingen av sentrene og Bogstadveien har gitt dårligetall. Vi har tro på at når Aker Brygge, Paleet og OsloS Østbanehallen gjenåpner, så vil kundene komme tilbake til Oslo sentrum,sier Lars Fredriksen, utviklingssjef i Oslo Handelsstands forening.

Spår økt konkurranse

— Vi ser at mange i Oslo sentrumsatser på servering, det blir spennende å se på konkurransesituasjonen her. Vilserveringen i sentrum ta fra andre bydeler i Oslo eller vil man få en for sterkkonkurranse i sentrum som gjør at noen vil måtte tape og legge ned? Detteblir en spennende utvikling å følge. Selvom servering har hatt en god vekst i Oslo sentrum vil selv dette ikkevokse inn i himmelen, sier Fredriksen.

- Og så er vi bekymret for at Oslosentrum har litt lavere vekst på tekstil enn andre steder. Dette kan være fordisentrum ikke er unik nok. Sentrum har få butikker som man ikke finner ikjøpesentrene utenfor sentrum med unntak av butikkene i Eger og Steen &Strøm, Karl Johans gate, Akersgata, Bogstadveien og sikkert det nye Paleet ogAker Brygge sier Fredriksen. Videre vet vi at mange foretrekker å bruke bilennår de handler. Oslo sentrum fremstår ikke som et sted hvor det er lett å taseg frem med bil, og hvor det er lett å finne parkeringsplasser her tapersentrum mot andre handelsdestinasjoner sier Fredriksen videre.

Han forklarer den veksten i Askerog Bærum med blant annet oppussingen av Trekanten senter og Holmen sentret harvært vellykket.

Er optimist

Andreas Melander, daglig leder i Majorstuen og Bogstadveien næringsforening forteller at enkelte butikker i Bogstadveien har i perioder hatt en omsetningssvikt på opp mot 40 prosent.

- Heldigvis har de fleste butikkene fått reduksjon i leieprisene. Vi har i hvert fall ikke hatt flere nedleggelser enn vanlig på grunn av byggearbeid. Og nå som trikken starter å gå på fredag, blir det full fart. Vi regner med at det bare blir bedre og bedre fremover, sier Melander.

 1. Les også

  Oslo vil ha senterkundene tilbake

Flere butikker i Bogstadveien har klistremerker på vinduene som forteller at butikkene er åpne. Leter du litt, finner du også inngangen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo vil ha senterkundene tilbake

 2. OSLOBY

  I natt stenger øverste del av Bogstadveien for biltrafikk – nesten to år til gravingen er ferdig

 3. OSLOBY

  Endelig en gladnyhet fra Bogstadveien

 4. OSLOBY

  Glem foodtrucks, her kommer matscooteren

 5. OSLOBY

  Sier ja til kjøpesenter på Majorstuen

 6. OSLOBY

  De håper at en app kan redde småbutikkene