Osloby

Humlene i Oslo får egen autostrada

Nå skal humla få suse på nye veier i hovedstaden. Med Oslo-folks hjelp skal det bygges en såkalt pollinatorpassasje, den første i sitt slag i verden.

I dag åpner veien som skal hjelpe humler og andre flyvende insekter gjennom storbyen. De skal helst ha en matstasjon for hver 250. meter. Nils Bjåland

 • Ntb

Passasjen, som skal gå fra Sognsvann i vest til Nøklevann i øst, er et samarbeidsprosjekt mellom birøkterlaget ByBi, Hageselskapet og Miljødirektoratet. Fredag morgen, som også er verdens biomangfolddag, skal klima— og miljøminister Tine Sundtoft stå for den høytidelige åpningen, som vil skje på taket av en bygård på Grünerløkka.

— Tanken er å få til en gate gjennom byen med nok matstasjoner for humlene hele veien, sier Tonje Waaktaar Gamst i Hageselskapet.

Ideelt sett bør det ligge en matstasjon for hver 250. meter for at humlene og andre pollinerende insekter skal få i seg nok næring på sin ferd gjennom byen.

Dugnad

Men i Oslos asfaltjungel er det i dag vanskelig å finne nok mat. Elegante eviggrønne busker og kortklipte plener byr på lite snadder for våre summende venner. Derimot elsker de som kjent fargerike blomster, og aller helst de som er dryppende fulle av nektar og blomsterhonning.

— Nok næring vil også gjøre humlene i stand til å tåle menneskeskapte miljøpåkjenninger bedre, sier Gamst.

Nå oppfordres folk til å plante humlevennlige blomster i balkongkasser og takhager.

— Prosjektet er tenkt som en dugnad, mellom byfolk, fagfolk, bydeler, bedrifter og organisasjoner. Vi inviterer til et samarbeid for å finne gode tiltak for pollinatorene våre, sier koordinatorAgnes Lycke Melvær i ByBi.

App og insekthotell

Den som kan, oppfordres i tillegg til å snekre humlekasser og lage insekthoteller.

— Noen biearter liker å bo på enerom. De trenger små krypinn, for eksempel i sprekkene i en gammel trestamme. Det er superviktig å ha noe død ved liggende, sier Melvær.

En egen app blir også lansert fredag. Der kan folk ta bilder av sine bidrag og laste opp på det som etter hvert skal bli et digitalt kart over passasjen.

Truet

De siste årene har situasjonen for pollinerende insekter som humler og bier blitt stadig mer kritisk, og internasjonalt har alarmen gått for lengst. Uten forvarsel har stadig flere bikolonier kollapset, og bikuber og humlebol er blitt forlatt i en så stor skala at det truer både matproduksjon og miljøet.

Humler og bier står for om lag en tredel av verdens matproduksjon gjennom nødvendig bestøving av planter, eller nesten 10 prosent av den samlede verdien.

Norge har ikke vært så hardt rammet som for eksempel USA. Men også her er de pollensamlende insektene under press. Av de 35 humleartene i Norge er seks i ferd med å dø ut. En tredel av de 206 bieartene som er registrert her til lands, er oppført som truet i Norsk Rødliste, og 12 arter kan være forsvunnet for godt. (©NTB)

 1. Les også

  Vil fjerne øst/vest-skillet – for humler og sommerfugler

 2. Les også

  Nå skal det bli seter og kornåker midt i Bjørvika

 3. Les også

  Den spiselige balkongen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Regjeringen lanserer planer for å redde biene

 2. VITEN

  Disse trendene er dårlig nytt for pollinerende insekter

 3. BOLIG

  Med disse plantene får du pollinerende insekter til å trives. Og derfor er det viktig at du prøver.

 4. VITEN

  Nå kommer robotbiene. Kan de redde oss?

 5. OSLOBY

  Bier i byen får egne designerhjem

 6. NORGE

  Redd for total insektdød om 100 år? Dette kan du gjøre for å redde dem.