Osloby

Oppfylte kolonihagedrømmen med materialer andre kastet

 • Edel Bakkemoen
  Journalist

Samling på plassen mot sørøst: Arkitekt Einar Nymoen og hytteeierne Kirsti Tysnes og Magne Older med hund. Bak døren ligger kjøkkenet til venstre, rett imot denne døren står en glassdør ut til en annen uteplass. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE BILDEKARUSELLEN. Liv Karin Johnsen

Inngangsdøren er åpen og man går rett inn i kjøkkenet. Glassdøren midt imot åpner ut mot den andre uteplassen. Rolf Øhman

Kjøkkenet ligger strategisk til midt mellom to ytterdører og uteplasser. Magne Olden har satt inn ny innredning. LIV KARIN JOHNSEN

Gjennomgangen forbi kjøkkenet er en praktisk og luftig løsning. Rolf Øhman

Kirsti Tysnes bruker utebenken mye i hagearbeidet. Det er en skyllebenk i rustrfitt stål som ble til overs etter renovering av et sykehjem i nærheten. Rolf Øhman

Vinduer i hjørnet mot øst og sør sørger for mye lys og utsikt til hagen. Her har eierne alt de trenger i en TV-salong. Liv Karin Johnsen

Vinduene i stuehjørnet kommer fra Økern sykehjem, tegnet av Sverre Fehn. Rolf Øhman

Hemsen er bygget over soveværelset, mens resten av hytta har full takhøyde opp til mønet. Rolf Øhman

Soveværelset bak den lukkede døren ble laget til en gutt, mens faren skulle sove på hemsen over toalettrommet. Nå er det dobbeltseng på soverommet og barnerom på hemsen. Liv Karin Johnsen

Soveværelset har mye lagringsplass - på knagger, i skuffer, skap og esker. Rolf Øhman

Soveværelset har dobbeldør ut mot plassen hvor familien gjerne spiser middag. Dette er et stort pluss for den lille hytta. Rolf Øhman

Skoskapet rommer åtte par sko og gjør det lettere å holde det ryddig i garderoben ved kjøkkenet. Rolf Øhman

Kjøkkenbordet er gjenbruksvare fra en kafé som skulle ha nytt inventar. Rolf Øhman

Det er grønt i kolonihagen når Kirsti Tysnes og familien flytter inn for sommeren denne helgen. Rolf Øhman

 • Jubelen sto i taket da vi fikk kjøpe en arkitekttegnet, uferdig hytte i landets eldste kolonihage.

Gleden er fortsatt stor hos Kirsti Tysnes og Magne Older. De er besteforeldre, og tre generasjoner nyter godt av hytta som ekteparet har ferdigstilt.

Der har de fint utsyn gjennom store vinduer fra en bygning tegnet av selveste Sverre Fehn. Kolonihagen er over 100 år, og ligger som en oase mellom blokker og trafikkårer på Rodeløkka i Oslo.

Den var mye større inntil Christian Michelsens gate ble anlagt; byen trengte boliger og veier. Igjen er det noen som mener kolonihagene bør vike for boligbygging når leiekontrakten med Oslo kommune går ut.

Tegnet for en venn

Vinduene i stuehjørnet kommer fra Økern sykehjem, tegnet av Sverre Fehn. Rolf Øhman

— Vi hadde stått på venteliste noen år, og ønsket oss denne hytta, både fordi vi likte den og fordi vi kjente naboene. Vi bor ti minutter unna og har vært mye i hagen på besøk. Her skal vi bo om sommeren. Tar vi en tur til en like liten hytte vi har på Nord-Koster, rykker neste generasjon inn umiddelbart. Barnebarna elsker å være her og leke, sier Kirsti Tysnes, som selv jobber i barnehage.Hytta ble tegnet av sivilarkitekt Einar Nymoen for en god venn og hans sønn, og ble bygget på hobbybasis over tid.

— Den er tegnet generelt, men jeg tenkte jo på deres behov. Jeg var ute av bildet da de nye eierne fullførte prosjektet og innredet hytta, men det er umulig å gjøre det annerledes enn den er konstruert for, sier arkitekten.

Mye gjenbruk

Han forteller at vennen var opptatt av gjenbruk. Det meste på hytta, unntatt panelet, er gjenbruksmaterialer. Mye kommer fra bestemorens hus, som ble revet.

Dessuten jobbet han på Økern sykehjem, og kunne ta med seg kasserte materialer da det ble renovert. Slik har det seg at spesiallagde vinduer med teakrammer tegnet av arkitekturprofessor Sverre Fehn nå står og skinner i en kolonihagehytte på 27 kvadratmeter.

— En skyllebenk i rustfritt stål, som tidligere eier har hentet fra et annet sykehjem og brukt som kjøkkenbenk, har vi satt ute ved vestveggen. Vi trengte en større kjøkkeninnredning, sier Magne Older. Han har ferdigstilt hytta selv; rettet opp skjevheter, senket taket for å isolere, lagt gulv, beiset og malt.

- Er det krav til fargesetting i hagen?

Denne benken var til overs fra et sykehjem. Rolf Øhman

— Nei. Vi valgte en grå farge, lik en annen hytte som arkitekten har tegnet her. Den kler bygningen, og vi trives med den. Vi liker også den beskjedne størrelsen på 27 kvadratmeter, enda grensen da var 32 kvadratmeter. Nå er den øket til 36, sier paret.

Som i en park

Kolonihagene skal være som parker. Gangveier og fellesområder er åpne for offentligheten på dagtid i sesongen fra 1. mai til 1. oktober. - Resten av året er portene stengt, men hytteeierne har adgang.

Felleshuset med vann, wc og dusjer er åpent for oss hele året, sier Kirsti Tysnes. Men det finnes skår i gleden.

— Vi hadde dessverre innbrudd mens vi bygde. Det ble stjålet en masse verktøy og en isboks med fryst rips. Nå har vi alarm og lys som slår seg på når folk nærmer seg, forteller paret.

 1. Les også

  Urbant hytteliv

 2. Les også

  Hytte i byen

 3. Les også

  Denne trehytta har du neppe sett maken til

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her fant arkitekten en perfekt leilighet

 2. BOLIG

  Sosial sommeridyll

 3. BOLIG

  Kjøpte 120 m² ferdighytte: – Føringen var at det skulle bli lunt og at det skulle bli en helhet.

 4. BOLIG

  48 kvm hytte for under 1 mill: Ønsket et motsvar til hyttepalassene

 5. BOLIG

  Arkitekten fikk to dager på å bestemme seg for om han ville kjøpe tomten. Ett år senere sto hytta ferdig.

 6. BOLIG

  Hytteidyll på 20 kvm: - Ingen har vondt av å leve slik i en periode