Sulten

Mer enn bare fotball

Det er gått ti år siden Smia på Vålerenga ble kjøpt og pusset opp. Maten er bedre enn noen gang.

 • Smørbukk

Vår vurdering:

5 av 6

JON-ARE BERG-JACOBSEN

_Så mange minner — og tanker - lever i en menneskekropp

Knytter oss til steder der vi vokste opp.

Kjærlighet til ei gate - til et hus og til en gård

Der vi brukte våre aller beste år._

  Vi sittet og nynner på Trond Ingebretsens tekst om Vålerenga Kjerke fra bakgården til Smia Galleri. Under klatrehortenisa, eføy og roser, nyter vi stillheten og utsikten til Einar Gelius’ tidligere arbeidsplass.

– En av Oslos aller koseligste bakgårder. Her kan du ha din første date, feire bryllupsdag, eller ta med barna som kan leke på gressplenen nedenfor kirken. Romantisk, avslappende og trivelig. Menyen har fire fristende forretter, hovedretter, og desserter, samt en dagens 3-, 4-, og 5-retter. Vi har all verdens tid og sultne mager etter 45 minutters labbetur til restauranten, og bestiller fem retter.

Sesamknekk

Anmeldelsen fortsetter under bildet

centerLivet føles bra i bakgården på Smia Galleri. ALLE FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN JON-ARE BERG-JACOBSEN

– Her får dere tunfisktartar med avocadoterrine og sukkertangsalat, opplyser servitøren. Han har helt i en sitruspreget Riesling Kamptaler, som er god til de vakre røde bitene av det fete kjøttet. Kremet avocado med sin karakteristiske nøttesmak gjør retten myk og mild, og sesamknekk er med på å gi første servering et sprøtt tilskudd.

– Hei pus! En sort katt tusler forbi fontenen, flamingoen og smyger seg mellom bena våre – blank og fin i pelsen etter mye god fisk.

– Det er huskatten vår, forklarer servitøren. På Smia Galleri er det også både smie, leilighet og jevnlige utstillinger. Katten rusler videre, men burde definitivt blitt værende til neste rett.

Lår og bryst til lyst

Anmeldelsen fortsetter under bildet

centerMarinert svin med pommes Anna, syltet småløk, tørket tomat, honning/pepper-saus og en liten ribbebit. JON-ARE BERG-JACOBSEN

En nydelig strandkrabbesuppe smaker intenst av krabbe og sjø, og har fått selskap av noen sprø og saftige biter fast og fin havabbor. I tillegg har kokken lagt i noen blomkålbuketter, som glinser nesten som gull i suppen. Vi nipper hvit burgunder og nyter livet. Bedre enn dette kan man ikke ha det. Eller? Jo, litt bedre. Neste rett er nemlig kveldens høydepunkt.

– Utrolig mørt og smaksrikt andebryst. Med salt og lun andelårconfit, gylne pommes Anna, og velduftende shiitake. På den lekkert danderte tallerkenen er også sødmefylt pastinakkpuré, honnigpeppersaus og glasert jordskokk. Den nøttaktige smaken går som en rød tråd gjennom måltidet. Ingen av vinene i vinpakken er spesielt kostbare, men ekstremt gode vinvalg til maten. Chianti Classico 2008 Isole e Olena er en perfekt andevin – en litt søt og fruktig godbit.

Anmeldelsen fortsetter under bildet

centerFargerikt og koselig JON-ARE BERG-JACOBSEN

Eneste nedtur i måltidet er de franske ostene. En ting er at bitene er litt små, men de har heller ikke fått kost seg på kjøkkenbenken noen timer før servering. Nå blir både blåmuggost, chèvre og den ellers myke Pont L’évêque fra Normandie for harde og kalde. Det hadde kanskje å gjøre med at det gikk vel raskt mellom serveringene, men er ingen unnskyldning.

Desserten er derimot veldig god. Hasselnøttpannacotta med karamellisert hvit sjokolade og solbærsorbet er fyldig og frisk og ser innbydende ut. Etter flere besøk på Smia Galleri med varierende hell har Smia nå stabilisert seg i øverste sjikt. Her er ingen lettvinte løsninger – bare meget godt håndverk.

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Elegant og lekkert

 2. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Spis som i steinalderen

 3. SULTEN

  Restaurantanmeldelsen: Knekt palme

 4. SULTEN

  Gamle Bagatelle er totalforvandlet, men vil litt for mye

 5. SULTEN

  Nei! Det er ikke blitt bedre mat.

 6. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: Vellykket strandhugg på Grünerløkkas gullkyst