Sulten

Nord og natt: Nordisk mat i toppklasse

Vår vurdering:

5 av 6
En åpen kjøkkenløsning gir innsyn til kokkene.

Hvis Nord og natt fortsetter som dette, går de i hvert fall ikke nord og ned.

  • Dagobert

Få ukens restaurantanmeldelser fra Osloby og de beste tipsene fra mat-Oslo rett i mailboksen din. Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her!

— De der borte kommer ikke fra Tøyen, sier spisevennen og peker mot et bord lenger borte.

— Du ser på dem at de kommer fra Kampen.

Spisevennen, som har bodd mye rundt i byen, forteller at han liker hva som har skjedd med Tøyensenteret.

Tøyensenteret har fått en ny matattraksjon: Kaffebaren Nord har utvidet med middagsservering og kaller seg Nord og natt.

— Før var dette en betongørken, men nå er det fullt av liv på torget, sier han og trekker frem bl.a. Postkontoret, thairestauranten og den tyrkiske som steder verd å besøke.- Nord har verdens beste kaffe og sandwicher, så det var på tide at de utvidet repertoaret.

Nord og natt tilbyr en tre-retters sesongmeny som kan utvides til en femretter, dessuten en bistromeny der vi biter oss merke i oksegryte, vegetarburger med kantarellfrikasse og okseburger med akevitt. Dessuten tilbyr de dagens middag til en "fornuftig pris" og søndagsbuffet.

Vi går for femretteren, da kan vi prøve både kjøtt, fisk og vegetarretten.

  • Restaurantguiden: Søndagsåpne restauranter
  • Restaurantguiden: Bortgjemte godbiter

Rødbetsravioli?

Mens vi venter, spiser vi av det glovarme brødet vi har fått til bordet og ser oss rundt i restauranten.

— De har klart å gjøre et i utgangspunktet litt goldt lokale ganske hyggelig med enkle midler, mener Bordvenninnen. Det er mer rustikk enn elegant, men desembermørket gjør at det likevel fremstår som lunt.

Rødbete-ravioli med kremet kumelkost og valnøtt.

Åpningen, skivede rødbete med kremet kumelkost, valnøtter og tranebær, er en frisk appetittvekker før vi får blomkålsuppe med stekte kantareller, og noen biter stekt blomkål balanserende en trebit på toppen av suppeskålen.Hovedrettene er ovnsbakt torsk, grillet svinenakke og rødbetsbiff med sopp og bønner. Den ovnsbakte torsken har følge av en herlig kremet potetmos, julekaramell med brunet smør og fersk jordskokk. Som en ekstra finesse får vi puffet fiskeskinn som snakcks og små "perler" laget på juleøl.

Svinenakken kommer med selleripuré, eplesaus og sprø svor.

Søt avslutning

— Dette er minst like godt som familiens juleribbe, skryter spisevennen.

— Eplesausen fyller ut smaksbildet på en delikat måte. Dette slår de fleste svinenakkene jeg har fått i byen, mener han.

Bordvenninnens rødbetsbiff er, foruten lekre kantareller og bønner med fin tyggemotstand, toppet med solbær og en lys, tynn buljong.

- De kan sine saker på kjøkkenet, og servitørene er både kunnskapsrike og entusiastiske, sier Bordvenninnen, som begynner å glede seg til dessertene.

Ovnsbakt torsk og potetpuré. Toppet med sprøtt fiskeskinn som snacks.

— Fløteranden er tilsmakt estragon, forteller servitøren. Estragonen er en overraskende, men velsmakende vri. Bringebærcoulis og et tynt, lekkert kjeksflak runder av smaken før vi får en skikkelig smaksbombe helt til slutt: Blåmandagost på gulrotkake toppet med pepperkakesirup.- Denne er farlig god, jeg har spist gulrotkaken til Nord mange ganger, sier spisevennen og forsyner seg.

— Dette var litt av en avslutning på måltidet, sukker Bordvenninnen fornøyd.

Regningen for tre femrettere, drikke og kaffe med avec, kommer på rundt 2500. Ikke ille, sett ut fra kvaliteten på maten.

Kåringen er avsluttet:

Les også

  1. Dette har leserne kåret til Oslos beste restauranter i 2015!

  2. Restaurantanmeldelsen: Vive la France

  3. Vi drar gjerne dit pepper'n gror!

  4. Restaurantanmeldelsen: Tradisjonsrik førjul på Olympen

  5. Restaurantanmeldelsen: Namnam hos Hanami

  6. Restaurantanmeldelsen: Thank God It's Finished